Skævheder i kroppen: Skal man træne asymmetrisk?

Af Marina Aagaard, MFT Skævheder i kroppen? Hvad gør man så? Af og til kommer spørgsmålet: Skal man nøjes med at træne den ene side?

Skal man træne asymmetrisk?

Forleden kom følgende gode spørgsmål, der drejede sig om kettlebell træning: Hvis jeg har asymmetrisk muskulatur, hvor højre side er stærkest, skal  jeg så "kun" køre øvelsen for venstre side. Altså ikke skifte hånd (eller ben), men kun træne den ene side? Det korte svar: Skift side - træn begge sider - træning med en arm eller et ben ad gangen kaldes unilateral træning. Først den ene og så den anden side - og fra periode til periode er det hensigtsmæssigt at skifte startside; hvilken side man træner først. Træn også traditionelt med begge arme og/eller ben samtidigt; bilateral træning. Kropslige asymmetrier er ikke ualmindelige og der er ret vide rammer "normal" kropsform. Er der udtalte asymmetrier og påvirker det hverdag eller træning bør man blive tjekket og eventuelt få behandling eller træning hos en fysioterapeut. Eric Cobb fra Z-Health påpeger, at træning af en side af kroppen kan være en fordel [i korte perioder] fx for at aflaste en overbelastet side - og der er en afsmittende effekt til den ikke trænede side. Træning af kun den ene side er altså en mulighed, men som hovedregel (hvis man er på egen hånd og i tvivl): Træn begge sider, men lad den svage side bestemme farten: Undgå at den stærke side bliver stærkere og den svage side svagere. Samtidig med at man træner arm og skulder, træner man også kropsstamme og ben, så det er hensigtsmæssigt at træne så afbalanceret så muligt, så musklerne styrkes "hele vejen rundt", så rygsøjlen og andre led stabiliseres.
Man skal altid respektere smerter. Føles noget forkert under eller efter træning, så stop (lav evt. noget andet) og få undersøgt/løst problemet.
Rigtig god træningslyst.