Farlig fitness? Usund eller sund træning?

Fitness er alle tiders træningsform. Det er enkelt, let tilgængeligt og prisbilligt. Alligevel kaldes det af og til i medierne "farlig træning". Ærgerligt. Fordi omkring én million danskere dyrker fitness og har stor gavn af det. Der er naturligvis undtagelser, men generelt er fitness sund og en af de mest skånsomme motionsformer at gå til: Optimal træningseffekt med minimal indsats og minimal risiko for skader .
Sund eller farlig træning fitness debat

Farlig eller sund træning?

Tænker du, at ordet farligt om fitness er lige i overkanten? Det er det også. Det er heldigvis uhyre sjældent, at fitness er farligt. Undtagelser omfatter: For tunge løft i forhold til formåen med risiko for akut skade eller forkert brug af redskaber med risiko for akut skade. Ifølge Den Danske Ordbog har ordet farlig i øvrigt disse betydninger: 1. forbundet med fare for fx skade, ulykke, nederlag eller fordærv: Eksempler (uddrag): farlige situationer, farlig leg, potentielt farlig Eksempel [eget]: kast med kettlebell kan være farligt.
2. meget stor, intens eller omfangsrig (synonym: voldsom) Eksempel [eget]: nogle trænende laver en farlig larm, når de træner.
3. grim, sjusket, medtaget el. lign. (synonym: forfærdelig) Eksempel [eget]: de træningssko ser farlige ud.

Sundt

Fitness styrketræning er dokumenteret en af de mindst farlige idrætsaktiviteter man kan tage sig til, fordi skadesforekomsten er meget lav ift. fx boldspil. Fitnesstræning har også meget få akutte skader opstået ved pludselige uheld. Sørger man for at få et godt program og instruktion, er fitness sundt, endda meget sundt: Det virker i nogle tilfælde ligeså effektivt som eller endda mere effektivt end medicin, og kan forebygge, helbrede eller lindre over 31 forskellige sygdomme og lidelser.

Farligt eller mindre sundt

Jf. Punkt 1. Ordet farlig kan i nogle tilfælde beskrive uhensigtsmæssig træning: Med fare for skade, fx overbelastning, eller nederlag, fx træning, der ikke virker som forventet. Mere en én fitnessmotionist og bodybuilder har efter kortere eller længere tids træning været nødt til at holde træningspauser på grund af overbelastningsskader i knæ, hofter, ryg, håndled, albuer og skuldre, ligesom ukontrolleret hård træning, fx CrossFit, har medført en del akutte skader.
Derfor er mediernes kritik ikke altid skudt helt ved siden af, selvom 'farlig' er overdrevet. Mange motionister er ikke opmærksomme på, at overbelastning kan opstå på grund af en lille fejl, uhensigtsmæssig bevægelse, udført rigtig mange gange, hvilket først på et senere tidspunkt udmønter sig i smerter og måske generende kronisk overbelastning.
Overbelastningsskader opstår typisk pga. for megen og forkert træning med forkert træningsteknik. Altså unødvendige skader, der let kan undgås med bedre teknik, så resultatet i stedet bliver en stærkere, sundere, slankere og mere stabil krop.
Træn med viden og opmærksomhed og få det maksimale ud af træningen.  
Rigtig god træningslyst!
 
Har du tanker om træningen, som du vil dele, eller spørgsmål om fitness, du gerne vil have besvaret, så kom gerne med dit input i kommentarfeltet.