Farlig Fitness? Farlig eller Sund Træning?

Fitness er alle tiders træningsform. Det er enkelt, let tilgængeligt og prisbilligt. Alligevel har det på forskellig vis potentiale til at blive det, hvad man kan kalde farlig træning. Og det er ærgerligt, fordi mange dyrker fitness på livet løs med den tanke, at det kun er af det gode. Det er det ikke altid p.t. Fitness burde kun være godt; det er den måske letteste metode til: Optimal træningseffekt med minimal indsats og minimal risiko for skader.
fitness_farlig_traening_debat
Tænker du, at ordet farligt om fitness ? også selvom det er sjusket eller tankeløs fitness med risiko for overbelastningsskader og spild af tid ? er lige i overkanten?Ifølge Den Danske Ordbog har ordet farlig har disse betydninger, formelt og uformelt:
1. forbundet med fare for fx skade, ulykke, nederlag eller fordærv
Eksempler (uddrag): farlige situationer, farlig leg, potentielt farlig
2. meget stor, intens eller omfangsrig (synonym: voldsom) Eksempel [eget]: nogle trænende laver en farlig larm, når de træner.

3. grim, sjusket, medtaget el. lign. (synonym: forfærdelig)

Eksempel [eget]: den træning ser farlig ud med sjuskede bevægelser.

Jf. Punkt 1 synes jeg ordet farlig beskriver fejlagtig træning meget godt: Med fare for skade, fx overbelastning, eller nederlag, fx træning, der ikke virker som forventet. Igennem mere end 25 år har jeg talt med utallige fitnessmotionister og bodybuildere, der efter kortere eller længere tids træning har været nødt til at holde lang tids pause fra træningen på grund af overbelastningsskader i knæ, hofter, ryg, håndled, albuer og skuldre.
Derfor synes jeg personligt ikke, at ordet farlig er helt skudt ved siden af, selvom det kan lyde voldsomt: Overbelastning opstår ofte på grund af en lille fejl, en let forkert bevægelse, udført rigtig mange gange, hvilket først på et senere tidspunkt udmønter sig i stærke smerter og måske kroniske skader, der kan være invaliderende.
De fleste overbelastningsskader opstår pga. for megen og forkert træning med forkert træningsteknik. Altså helt unødvendige skader, der let kan undgås med rigtig træning, så resultatet i stedet bliver en stærkere, sundere, slankere og mere stabil krop.
Træn med viden og opmærksomhed og få det maksimale ud af træningen.
Rigtig god træningslyst!
Har du tanker om træningen, som du vil dele, eller spørgsmål om fitness, du gerne vil have besvaret, så kom gerne med dit input i kommentarfeltet.