Farlig Fitness II: Smith Maskinen

Af Marina Aagaard, MFT Er det en maskine? Er det en fri vægt? Nej, det er et Smith Stativ ... også kaldet Smith Maskinen.  Stativet fungerer som styremekanisme for en vægtstang, der glider i en lineær bane. Stangen monteres med vægte som i frivægtstræning. Vægtstangen er monteret med modhager, så hvis vægten bliver for tung, kan stangen drejes, bremses og låses fast på en pløk (pin).

Smith-Stativ_smithmaskine_fitnessSmith Maskinen er en populær anordning inden for bodybuilding og fitness. Det skyldes, at den ofte ? men ikke altid ? tillader tungere løft, især når man træner alene uden en hjælper, spotter. Smith Maskinen benyttes typisk til disse øvelser: Squat, stationær lunge, lægpres (hælløft), shrugs (nakkehiv), skulderpres, bænkpres og skråpres.

For: Muliggør at man med en større følelse af sikkerhed kan løfte tungere vægt, når man træner alene; man kan undgå at tabe vægten ved at dreje stangen og låse den fast. I bodybuilding fora nævnes det som en fordel, at man ikke skal bruge kræfter på at stabilisere og styre stangen og derved kan træne mere isoleret og tungere. Men er det nu en fordel? Imod: Fordelen ved et stativ er, at man her og nu undgår en potentiel akut skade ved tab af vægte. Alligevel må det vurderes, at risikoen for at 1) forringe præstationsevnen i frie bevægelser og 2) få en overbelastningsskade ved gentagne bevægelser i en låst bane overgår fordelen. Er Smith Maskinen så farlig? Det afhænger af, hvad man forstår ved farlig ... Er den nødvendig? Det er den nok ikke ... Problemer: 1. Stangen følger ikke den naturlige let kurvede bevægelse, der ses under frie løft. Kroppen tvinges ind i en unaturlig bane, som ikke forekommer, når kroppen står frit ? så hvorfor træne noget, der ikke er brugbart i hverdag eller idræt? 2. Armene er i overkropsøvelserne låst fast i en stilling i en lineær bane; det er ikke naturligt og kan medføre irritation i håndled, albuer og skuldre. 3. De stabiliserende muskler, balancen og motorikken trænes stort set ikke, så træningen er meget lidt funktionel; der er ringe overførselsværdi til hverdag eller idræt. 4. Uhensigtsmæssig træning; et specielt problem pga. manglende viden om krop og træning: Hver dag ser jeg motionister, der i Smith Maskinen stiller sig i helt 'umulige' unaturlige stillinger, flere af dem belastende for knæ og ryg. Så selvom maskintræning kan have sin berettigelse, er her eksempler på det modsatte. 5. Begrænset træning inden for en given tidsramme. Musklerne reagerer ikke (kun) på kilo, men på den belastning de reelt udsættes for. Derfor vil frivægtstræning resultere i en bedre træningseffekt. På den dag, hvor man ønsker at forbedre eller teste ens maksimale løfteevne, bør man gøre det med frie vægte og to instruktører eller kammerater som spottere. Er dit ønske maksimal træningseffekt med minimalt tidsforbrug og minimal risiko for overbelastning, anbefaler jeg som træner, at du undgår Smith Maskinen. Undtagelser: a) Stangen kan i forskellige højder bruges til armstrækninger, pull-ups, stem o.l. b) I visse fitnesscentre, bl.a. på hoteller, er der intet frivægtsudstyr. I de tilfælde kan Smith Maskine træning i begrænset omfang være et alternativ. Ønsker man hjælp under frivægtstræning på egen hånd, fås/findes der såkaldte Power Racks med sikkerhedsanordninger, der tillader fri, tung og sikker træning.