Dagens reality tjek: Er din træning syg eller sund?

Af Marina Aagaard, MFT Denne fitness blog har blandt andet som mission at fortælle om fysisk aktivitet og fitness, mange-facetteret, meningsfyldt, målrettet og motiverende motion. Men. Imellem alt det positive, kan man alligevel af og til høre at motion og træning kan være dårligt, usundhedsfremmende, skadeligt, sygdomsfremkaldende og stressende????? Sådan skal træning ikke være: Det er muligt at have alle fordele og ingen ulemper. You can have your cake and eat it. (omtrent; man kan have sin kage og spise den).

Er din træning syg eller sund?

Tjek din egen træning og fitness i dag: Syg eller sund? animated-question-mark-with-flashing-lights-picture For at træning, fitness, er så sundt, sjovt, sikkert og supervirksomt, skal indholdet:

1) Motivere

Lav en helårs- eller halvårsstatus, en evaluering. Synes du, at træningen motiverer dig (lige så meget som før) eller er der noget andet, du har mere lyst til. Stresser træningen? Repetition eller variation er to metoder til udvikling (motivation), prøv begge periodisk. Det er ikke alt, der behøver at være lige motiverende, men som minimum bør det være meningsfyldt - og dyrker man fitness for formens og figurens skyld, bør man kunne se fremgang. Sker det ikke mistes motivationen. Sørg da for at få fremgang (igen).

2) Doseres i den rigtige mængde

Som med medicin skal der den rigtige mængde til for at kroppen reagerer på den rigtige måde. Ikke for meget, ikke for lidt. Er man ikke vant til at træne, så kan selv lidt være nok. Er man vant til at træne, kan man ofte tåle en del og have godt af en hel del træning. Men det kan også være at kroppen - og hovedet - har brug for noget helt andet. Brug tiden rigtigt. Træner du for at opnå et resultat, gælder det om træne lige akkurat med MED, minimal effective dose (et udtryk fra farmakologi/medicin); den mindste mængde, der skal til for at det virker, fordi større mængder kan skade eller være spild af tid. Træner du for sjov og er tiden ikke en faktor? Så er sagen en anden.

3) Udføres rigtigt

I de fleste sportsgrene bruger man en vis periode - i nogle sportsgrene mange år - på at lære den rigtige og optimale udførelse af øvelser, teknik, og taktik. I fitness forventer man, at man kan gå ind fra gaden, gå i gang uden nogen form for instruktion og så virker det ... Det er næsten rigtigt: Man kan gå ind fra gaden og gå i gang med det samme. Fitness og fysisk træning er teknisk relativt let og træningen virker mirakuløst nok fra første dag også selvom det ikke foregår med optimal teknik. Men: Instruktion er nøglen til at man 1) får den bedste start, 2) får et (bedre) program og 3) lærer de vigtigste teknikker, så man hurtigere og sikrere (og sjovere) får bedre resultater. Alt for mange får for lidt ud af deres træning og begrænset træningsglæde og værre; små fejl gentaget igen og igen over tid overbelaster, så træningen ikke er sund, men 'syg'. Både nye og øvede kan have fordel af et 'kvalitetstjek' (spotting) periodisk. Rigtig god træning.