Farlig fitness? Farlige øvelser eller hvad?

Farlig fitness. Uha, uha, uha! I en artikel om Anne Hjernøe fra madprogrammet 'AnneMad' på DR2 (Søndag 32/2011) står der i en billedtekst: "Jeg kom meget i fitnesscentret i en periode. Men det er jeg stoppet med. Jeg fik smadret mine knæ. Nu knirker og knager de, når jeg går på trapper. I stedet er jeg begyndt at ride."

Farlig fitness?

Ærgerlig tekst, fordi den kan læses som om, at fitness er farligt eller usundt, hvilket det ikke er, tværtimod. Dobbelt ærgerligt, når mange, mange danskere, bl.a. artikellæsere, ville have særdeles godt af fitness, der er en af de mest effektive, sikre og sunde motionsaktiviteter.

Fitness overvejelser

Fitness kan være enten godt eller skidt, det kommer an på så meget og så lidt: Dyrkes det rigtigt, ikke for sjældent, ikke for tit? Laves øvelser fornuftigt, ikke sjusket og 'beskidt'? Gå forsigtigt i gang; lyt til krop fra tå til top, det skal mærkes (godt). Ved smerte: Stop: Lav anderledes eller andet, hold ikke op,  fitness er fantastisk for hjerne og krop. Som med så meget andet handler det blandt andet om, at:

Det er ikke hvad, man gør, men hvordan man gør det

I den rigtige mængde og på den rigtige måde er fitnesstræning eminent - selv i små mængder - til at gøre kroppen stærkere ... også knæene, der har gavn af styrketræning. I forkert mængde, med uhensigtsmæssig træningsteknik kan fitness give overbelastningsskader, der kommer snigende over tid. Obs.: Det kan også ske på hold som fx ZumbaFitness. Derfor: Det er væsentligt at komme godt i gang og få hjælp undervejs. Både instruktører og trænende har et ansvar og bør hjælpe hinanden med spørgsmål og informationer. Og øvelserne skal passe både til formål OG person og situation. Anna, fra de Uimodståelige, har udtrykt det ret godt (2020): Der findes ingen farlige og forkerte øvelser eller bevægelser. Men der findes øvelser, som din hjerne ikke kan forudsige, fordi du ikke er vant til at bevæge dig i på den måde. I den bevægebane. Med den hastighed. Med den belastning. Smerter ifm bevægelse opstår i langt de fleste tilfælde, ikke fordi du går i stykker (...). Det er din komfortzone, som er blevet for lille. Du bevæger dig så lidt og/eller så ensidigt i dagligdagen, at alt ud over dét bliver ukendt, uforudsigeligt land. Og når noget er uforudsigeligt, så opfattes det pr definition farligt. Og når noget opfattes farligt (uanset om det reelt set er det, eller ej), så vil din hjerne / dit nervesystem advare dig med smerte og/eller begrænse dig med stivhed / låsninger, så du ikke bevæger dig ud i det ukendte, hvor den ikke er sikker på, at du kan styre din krop. Rigtig god træningslyst.
Fitness_bog_Marina_Aagaard

Læs mere:

Bogen Fitness - i bedre form på kortere tid giver tips om, hvordan du let og sikkert træner fitness med gode resultater - hurtigere. Om kondi, balance, styrke og stræk - med programmer til fitnesscenter- og hjemmetræning. God gave / bog, farver, hardback. 124 s. DKK 149,00.