Kaatsu træning: Almen styrketræning versus okklusionstræning?

Af Marina Aagaard, MFT Skal vi nu ikke længere træne med tunge vægte i styrketræning. Hvad siger du til det? spurgte en ven i fitnesscenteret mig i sidste uge. Svar: Træn endelig videre som du plejer, når det fungerer godt. Jeg tænkte, at han talte om et forsøg, hvor man fandt at træning med lettere vægte virker godt - d.v.s. kun delvist; vil man kunne løfte tungt, skal man træne tungt. Men det var nu ikke det han henviste til: I hånden havde han en avis med en artikel med overskriften Drop de tunge vægte og kvæl musklerne stærke i stedet.

Almen styrketræning versus okklusionstræning

 

Kaatsu_Equipment_Kaatsu_Global_ComOriginalt Kaatsu udstyr. Selv var jeg på et okklusions-kursus, hvor vi brugte almindelige stropper, hvilket fungerede fint (men knapt så præcist)

Kvæl musklerne?

Artiklen handlede om Kaatsu eller såkaldt okklusionstræning. En speciel japansk metode, som styrker musklerne via træning med lav belastning, mens man bærer stropper, som delvist lukker af for blodgennemstrømningen.

KAATSU_LARS_FB_IMG_1458767756510Lene trænes af KAATSU træner Lars Mølvad Jensen, personlig trænings ansvarlig i fitnessdk (vest).

Lige under hovedoverskriften stod der: "Den japanske disciplin er begyndt at dukke op i de danske fitnesscentre og får almindelig styrketræning til at fremstå som det glade vanvid." Her overdriver journalisten vist budskabet for at fremme forståelsen ... Kaatsu, okklusionstræning, teknikken med at lukke [delvist] af for blodtilstrømningen, virker effektivt og er en spændende måde at træne på og som der står i artiklen, er det p.t. ved at blive udbredt som et særligt personlig træning tilbud i fitnessdk kæden. Men:

Er almindelig styrketræning det glade vanvid?

Nej, naturligvis ikke, snarere tværtimod, og der kan flere grunde til at man træner almindelig styrketræning og ikke Kaatsu. I artiklen citeres 52-årige Michael Schewitsch fra Kaatsu Danmark for at sige: "Hele Crossfit-segmentet kommer til at stå i kø ved kiropraktikerne" (...)" underforstået at det er for hård træning. Ud fra hans egne erfaringer med en knirkende krop, ønsket om en velformet fysik og begrænset træningstid, mener han at Kaatsu er en langt bedre, mere intelligent metode, som hurtigt giver resultater uden at overbelaste. Det kan godt være. Men 1) mange træner for fornøjelsens skyld og har måske ikke lyst til Kaatsu træning. 2) Langt fra alle kan Kaatsu træne, blandt andre ikke gravide, personer med kredsløbsproblemer eller blodpropper, åreforkalkning eller anæmi.

Fordele og forbehold

Det er mange fordele ved Kaatsu, men det er også nødvendigt at kende til forbeholdene. Jacob Nielsen, PhD, SDU, som i en årrække har beskæftiget sig med okklusionstræning, forholder sig skeptisk overfor Kaatsu-træning som alternativ til almindelig styrketræning og ser det hellere anvendt ved genoptræning fx til patienter med gigt (smerter) eller korsbåndsskader. Han siger i artiklen, at: Forskningen er stadig relativt ny. Og selvom effekten er videnskabeligt bevist, mangler man stadig at afdække præcis, hvorfor musklerne voksner, når man lukker af for blodtilstrømningen og lader musklerne syre til på meget kort tid. Og den danske forskning er ikke enig i udsagnet om, at der er en sammenhæng mellem øget væksthormon og muskeltilvækst. Og: "Ingen studier har kunnet påvise, at der er en øget risiko ved at træne den her form for træning sat overfor almindelig tung styrketræning. Det sagt, er der stadig nogle gråzoner, hvor vi ikke har undersøgt det dybdegående endnu. Det er derfor svært at sige helt klarlagt, at der ikke er nogen risiko for den her type træning."

Okklusionstræning i praksis

Kaatsu, moderat okklusionstræning, og anden okklusionstræning udføres på mange måder (Kasper Danborg, 2017): - Mange forskellige setups; - Træningsintensitet og type - Frekvens; 1-6 gange ugentligt - Træningspas/dag; 1-2 gange/dag - Antal sæt og reps; 1-5 sæt - Med og uden kontrolgruppe - Strop-bredde og tryk; 3-21 cm + 50-250 mmHg

Okklusionstræning fordele

+ Man træner med lette vægte (omtrent en femtedel af vanlig belastning) + Let vægt kan gøre det lettere at træne teknisk rigtigt + Det slider mindre på kroppen (end (for) tung styrketræning) + Tidseffektiv træning, 10-20 minutter per gang, værdifuldt for bl.a. sportsudøvere + Ugentlig træningsmængde er overskuelig, 2-3 gange per uge giver gode resultater + Metoden er eminent til eksempelvis genoptræning, når man ikke kan løfte tungt.

Okklusionstræning begrænsninger

÷ Ikke for alle, frarådes for gravide, personer med kredsløbsproblemer, blodprop o.a. ÷ Ikke 100 % afdækket om der er en risiko ved kaatsu; træn helst ikke alene. ÷ Stropper om arme eller ben (og evt. trykmåler); hæmmer og kan føles ubehageligt. ÷ Føles specielt og endda ubehageligt (hårdt) for nogen - men ikke for alle. ÷ Man skal anvende metode rigtigt og undgå at stramme stropper for hårdt. ÷ Udstyr er dyrt, fire trykbælter og pumpe: 20.000 DKK (kan dog udføres med stropper).

Læs mere:

Drop de tunge vægte og kvæl musklerne stærke i stedet Kaatsu? Okklusionstræning i praksis: Styrketræning med lille vægt og stor effekt