BOth Sides Up: BOSU Stabilitetstr├Žning

Af Marina Aagaard, MFT Træning af stabilitet og balance er et vigtigt element i all-round fitness træning. Det kan trænes på gulv, forskellige typer underlag og med flere typer balanceredskaber, blandt andre BOSU Balance Træner. BOSU'en er et fitness redskab, som blev lanceret i 2000, af David Weck, USA. BOSU træning er blevet populært inden for såvel styrketræning som puls holdtræning og efterfølgende er der kommet lignende redskaber til.

Navnet BOSU er et akronym for BOth Sides Up, begge sider op, hvilket refererer til, at balance træner redskabet både kan bruges på topsiden som en 'luftpude' og omvendt som et stort vippebræt. BOSU-firmaet tilføjede senere betegnelsen BOth Sides Utilized, begge sider anvendt, der henviser til tilgangen til træningen: Den menneskelige krop arbejder i et afbalanceret forhold mellem begge sider og BOSU balance træning er baseret på 1) balance mellem venstre og højre side (kontrol af kroppens center gennem symmetrisk rotation og 2) timing af effektiv ned og op bevægelse (www.bosufitness.com/about); ?BOSU træning repræsenterer en indgang til træning, som er mere ?mindful? end traditionel træning? (BOSU, 2006).

BOSU_core_balance_og_stabilitetDen originale BOSU (BOSU).

BOSU?en er en stabil halvkugleformet luftpude på en solid platform. Den måler 62,5 cm i diameter og 20-25 cm i højden. Vægten er 7 kg. Den ustabile overflade er velegnet til træning af stabilitet og balance i forbindelse med såvel styrketræning som konditionstræning; BOSU?en kan anvendes som en sjov og udfordrende stepbænk. Videoklip med eksempel på basis konditionstrin på BOSU. http://youtu.be/cckD9l5NunI BOSU?en er et alsidigt redskab der med fordel kan integreres i både individuel træning og holdtræning. Og den er lige anvendelig i fitnesscenteret som derhjemme. BOSU træning er relativt udfordrende og kræver koncentration og opmærksomhed, tilstedeværelse i nuet, mindfulness. Alligevel kan også begyndere lave BOSU træning, når aktiviteten tilpasses niveauet. Startøvelser:
  • Stående balance på begge ben på toppen.
  • Benbøjninger på toppen.
  • Armstrækninger (hænder på omvendt BOSU)
  • Rygstrækninger (maveliggende på BOSU)
  • Mavebøjninger (rygliggende på BOSU)

BOth Sides Up træningBOth Sides Up træning benbøjning BOth Sides Up træning push up BOth Sides Up træning ryghævning BOth Sides Up træning Ab Curl

Trænere kan få inspiration til BOSU-programmer og -øvelser i E-bogen BOSU Balance og Core Fitness. Motionister kan få mange flere tips til effektiv all-round fitness i bogen Fitness - i bedre form på kortere tid.