10.000 kommer til skade på ski: 7 tips til at undgå skiferie uheld

Af Marina Aagaard, MFT Rigtig mange danskere er vilde med at løbe på ski. Hvert år tager omtrent en halv million danskere på skiferie, der virkelig er alle tiders form for aktiv ferie. 7 tips til at undgå Skiferie uheld skiskader Marina Aagaard blog fitness For de fleste er det en ren fornøjelse. Men desværre ikke for alle. Ifølge forsikringsselskabet Europæiske ERV kommer cirka 10.000 danskere om året så alvorligt til skade, at et forsikringsselskab bliver involveret. En skiskade kan være invaliderende og give smerter og gener i hverdag og fritid længe efter ferien er forbi. Det kan virkelig betale sig at forsøge at forhindre uheld og skader. ERV's undersøgelse viste, at knæskader er langt den værste skade: 46 % af kvindernes skader er knæskader 44 % af mændenes skader er knæskader En del af disse skader kan undgås. Men desværre ikke alle. En del skader, knæskader og andre skader i fx skulder, arm, håndled og underben, skyldes at man bliver kørt ned af andre. Men her er:

7 Tips til at forhindre skiferie uheld

Tips til at forhindre en hel del uheld på ski

1. Lav skiforberedende træning

Det tager ikke ret lang tid; 20-30 min. 2-3 gange/uge; en bedre styrke og balance gør en stor forskel både ved det at skiferien bliver meget sjovere; bedre skiløb og mindre ømhed og mindre risiko for fald og faldulykker.

2. Sørg for at ski og bindinger passer

Få det tjekket af udlejer eller skilærer.

3. Vær ædru

Lad være med at drikke på pisterne. Alkohol sløver og er årsag til mange uheld også mere alvorlige uheld såsom ødelagte korsbånd.

4. Vær beredt ved på- og afstigning ved skilifter

Hold ski og stave tæt til kroppen. Undgå at 'blive viklet' ind i lifter eller andre; en del fald sker ved lifterne.

5. Se dig altid for før du kører ud på en piste

Kig op og ned, til højre og til venstre og eventuelt bagud. Lad være med at bakke ud på en piste.

6. Løb i forudsigelig bane: ingen pludselige retningsskift eller stop

Det er bagfrakommende der skal passe på, men man har selv ansvaret for at gøre det lettere for andre at regne ud hvad man gør. Og: Vær altid opmærksom under skiløbet.

7. Begræns skaden

Løber nogen ind foran dig eller ind i dig, så gør hvad du kan for at undgå at køre ind i vedkommende eller andre. Kør ind i blød sne eller lad dig falde eller hvad der skal til for at du undgår at uheldet bliver alvorligere for dig selv eller andre.

Læs mere og se grafik:

DR Lev Nu: Sådan kommer vi mest til skade på skiferie DR Lev Nu: Sådan kommer du i form til skiferien på få uger