Bevar motivation til motion: Drop træning, leg fitness

Af Marina Aagaard, MFT Er motivationen intakt? Januar måned skrider støt fremad, men samtidig daler motivationen hos mange, et fænomen som typisk ses i løbet af 4-6 uger. Leg fitness Parkour grundtræning Marina Aagaard fitness blogDet viser sig - ikke overraskende - at det at have det sjovt er en af nøglefaktorerne for succes med at holde motivationen og den rette kurs mod målet, en ny vane, fx motion.

Drop træning?

Nej, det behøver du ikke. Træning, målrettet fysisk aktivitet, er strålende. Men hvis du har problemer med motivation, skal der måske noget andet til.

Leg fitness

Find sjove steder at træne (lege). Lav sjov træning. Træn sammen med makker / hold.

På vejen mod nye vaner er det næppe alt der er lige sjovt. I den forbindelse fremhæves fitness ofte som noget kedeligt i modsætning til andre mere motiverende aktiviteter. Det er sandt at fitness/grundtræning for det meste er simpel, uden særlige udfordringer eller variationer, men det skal til for at sikre at fundamentet for videre træning er o.k. Det bør dog være en motiverende tanke, at grundtræning, inde eller ude, er tidseffektivt og sikkert og gør det nemmere at nå mål som bedre form, helbred og præstation. Oplevelsen af motion og træning handler også om ens mentale indstilling, mindset. I stedet for at tænke på det som 'træning' kan man tænke på det som en form for leg, hvor man leger sig i form til livet; til alsidige udfordringer i hverdag og fritid.
Leg dig i form. Giv din krop alsidige udfordringer. Hold ved.
Efterhånden som man bliver i bedre form, bliver der flere og flere muligheder for legende aktiviteter, hvor man bruger hele kroppens potentiale for bevægelse; hurtigt og langsomt, højt og lavt, tungt og let, få og mange, ensartet og varieret.

Om motivation

I den amerikanske asapSCIENCE motivationsvideo her under fortælles at:
  • I løbet af bare en måned dropper 45 % deres nytårsforsæt.
  • 67 % bruger ikke deres fitnesscenter medlemsskab.
  • De, der træner for at opnå vægttab, træner 32 % mindre end de, der træner for at have det godt.
  • For megen positiv tænkning (at mål er nået) kan mindske motivationen.
  • For megen negativ tænkning duer heller ikke. Det er bedst med en blanding:
  • Tænk på at målet er nået og på de forhindringer, der er passeret.
  • Undgå "så kan det også være lige meget"-effekten (What the hell effect): Hvis man fx har spist for meget, fortsætter man med at spise for meget, for så kan det også være lige meget. En meget dårlig strategi.
  • Vær realistisk omkring vaneændring; der kommer forhindringer på vejen, hav en plan klar til at tackle dem.
https://youtu.be/pZT-FZqfxZA