Motivation ændrer dit syn på træning: Let eller svær?

Syn på træning - er træning let eller svær? Hvorfor nogen mennesker finder træning hårdere end andre. Det er titlen på et interessant TED foredrag med psykologen Emily Balcetis. I foredraget fortæller hun om, at man ser ting vidt forskelligt og at ens motivation kan ændre 'synet'. Motivation_finish_line

Syn på træning - let eller svær?

Sammen med sine kollegaer lavede Balcetis en række tests. Deltagerne blev inddelt i to grupper Fit eller Unfit efter 'fitness' niveau; i denne test defineret ved Talje-Hofte Ratio, THR, forholdet mellem taljemål og hoftemål. T/H = Talje (cm) / Hofte (cm). Tallet afspejler [usund] intraabdominal fedme. Ønsket TH-niveau (sige normalområde): < 0,8 hos kvinder. < 1,0 hos mænd I en test stillede de et skilt med påskriften Mållinje (Finish Line). Deltagerne skulle vurdere, hvor langt væk skiltet var. Testen (grafik fra foredrag her over) viste, at: Utrænede så målet (finish line) som værende fysisk længere væk. Men det gjaldt kun for de, der var umotiverede. De, der var motiverede, selv de mest utrænede, så rent faktisk målet som tættere på (svarer til at opfatte træningen som lettere) endda også i forhold til de trænede. Vore kroppe [vor kropsopfattelse?] [og motivation] kan ændre, hvor langt væk vi ser mållinjen. De personer, der har forpligtet sig til et opnåeligt mål og som tror på at de er i stand til at opnå det mål, ser helt konkret træningen som nemmere. Balcetis og kolleger undersøgte derefter om der kunne være en strategi som kan hjælpe os til at opfatte træning som nemmere. De vendte sig imod synsforskningen og fandt en strategi, som de kalder:

Hold dine øjne på præmien

Oversat fra Keep your eyes on the prize.
  • Kig direkte på målet:  Man kan kun stille skarpt på et lille område såsom en finger:
  • 1) Målet ser ud til at være 30 % nærmere! Fokuserer man ikke, ser målet ud til at være længere væk.
  • 2) Får bevægelsen dertil til at virke 17 % lettere - mindre anstrengelse.
  • 3) Kan få os til at bevæge os 23 % hurtigere.
I relaterede forsøg fandt Balcetis og hendes kollegaer, at: Vores sindstilstand kan få os til at se andet og andre på en helt anden måde. Egen stress kan få andre til at se ud som modspillere i stedet for medspillere. Måske ser man de andre som sure, men i virkeligheden ser de i stedet eftertænksomme, bekymrede eller optagede ud. Balcetis forsøg viste, at vi ser og fortolker ansigtsudtryk vidt forskelligt. Deres konklusioner: Verden (træning) behøver ikke at se vanskelig ud. Vi kan lære os selv at se verden (træning) anderledes. Og når vi finder en måde at få verden [træning] til at se nemmere ud, så kan den (det) faktisk blive nemmere.

Se foredraget:

TED: Emily Balcetis: Why some people find exercise harder than others TED: The 10 most popular TEDx talks