10 Gode grunde til ikke at løbe eller at løbe?

Af Marina Aagaard, MFT Sommersæsonen er højsæson for løb og motionsløb arrangementer. I den anledning fandt BT forleden "10 gode grunde til ikke at løbe" frem. Et ældre blog indlæg skrevet af Per Brændgaard og undertegnede. Her er en af grundene til fravalg, tre grunde til tilvalg samt ny viden om løb. 10 gode grunde til ikke at løbe? Hvad handler det nu om? Jogging og løb er nærmest danskernes favoritmotion, så hvorfor skulle man ikke løbe?

Ikke at løbe eller at løbe

I BT artiklen fremhæver sundhedsekspert Per Brændgaard bl.a. et par mentale årsager til ikke at løbe, en anden årsag kunne være risikoen for skader. Ikke at løbe løb og løbeskader MP900443420

Løb og skader

I en helt ny undersøgelse (Videbæk et al., 2015) har man systematisk gennemgået løbeforsøg for at finde frem til forekomsten af løbe-relaterede skader per 1000 timers løb hos forskellige typer [niveauer] af løbere. Fundene peger på, at både nye og øvede løbere bliver skadede, men at helt nye løbere har en signifikant større risiko for skader end vante motionsløbere.

Antal skader i løb

  • Erfarne langdistance (atletik) løbere; 2,5 skader / 1000 timers løb
  • Motionsløbere [middel løbeniveau]; 7,7 skader / 1000 timers løb
  • Nybegynder løbere; 17,8 skader (op til 33,0 skader) / 1000 timers løb
[Til sammenligning er der i vægttræning ca. 0,0017 skader / 100 timer].

Løb uden skader, løb sikkert, run safe

Der er dog stadig mindst 10 gode grunde til at løbe. Og det er muligt at få alle løbe fordelene, bl.a. bedre kondition, bedre form, bedre humør, uden skader. En af årsagerne til skader er for hård, hurtig opstart og det kan der gøres noget ved:
  • Start ganske gradvist op med ganske lidt løb og en lav til moderat ugentlig træningsmængde. 10 % ugentlig øgning bør være maksimum for nybegyndere Forskning peger på at det måske kan være mere (ikke ved overvægt); der er dog ingen grund til at overbelaste sig selv fra dag 1; løb bør være en fornøjelse.
  • Løb regelmæssigt fx tre gange om ugen med kortere distancer - hellere end en enkelt løbetur, der er alt for lang eller alt for hård.
  • Gør løbeprogrammet personligt. Er det et standard løbeprogram, fx fra nettet, og for hårdt - også selvom det kaldes 'begynderløb' - bør det ændres: Gør det lettere, så det passer bedre: Løb mindre og gentag eventuelt de enkelte ugers programmer flere gange, før der gås videre (mængde øges).
Har man ekstra kilo at slæbe på, er løb hårdere for leddene og så bør man starte endnu mere forsigtigt, eventuelt med regelmæssige, raske gåture. En international forskergruppe med hovedsæde i Danmark har iværksat projektet RUNSAFE, som har til formål at undersøge en lang række aspekter af løb med henblik på blandt andet at fremme bedre løbetræning og forebyggelse af løbeskader. RUNSAFE gruppen udgiver løbende videnskabelige artikler baseret på undersøgelser og forsøg; interessant og relevant læsning for løbetrænere. Man kan finde link til rapporterne på www.runsafe.dk/publications/

Læs mere:

RUNSAFE hjemmeside Solvej Videbæk, Andreas Moeballe Bueno, Rasmus Oestergaard Nielsen, Sten Rasmussen (2015). Incidence of Running-Related Injuries Per 1000 h of running in Different Types of Runners: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Medicine. May 2015. Hedrick, A, Wada, H. (2008). Weightlifting Movements: Do the Benefits Outweigh the Risks? NSCA. BT: Eksperter: Her er 10 gode grunde til ikke at løbe Ti Gode grunde til at lade være med at løbe 11 Gode grunde til at løbe