Danmark bucket list: Sommer ferie to-do-list

Orange fredag: Bedst i test? Spritz fest!

Orange? Hvad tænker du da på? Spritz? Før tænkte jeg selv kun på firmafarven i familiefirmaet. Beklageligvis tænker jeg i dag især på en orange cocktail.

Spritz Aperol Spritz cocktail Marina Aagaard blog livsstil

Spritz historie

En anekdote fortæller, at oprindelsen var, at både de lokale og østrigske soldater, som under det østrigske kejserriges tilstedeværelse i Nordøstitalien ikke kunne tåle Venetos alkoholrige vine, gav vinene “einem spritzer” (et stænk) vand for at fortynde dem. Og resten er som man siger historie.

En senere videreudvikling blev Aperol Spritz , eller bare Spritz, en italiensk vin-baseret cocktail, der længe har fungeret som aperitif i det nordøstlige Italien (foto: Spritz i Rom). Spritz består af prosecco, Aperol og danskvand.

Selve Aperol aperitif’en blev udviklet i Padua i 1919 af brødrene Barbieri. Den oprindelige opskrift har angiveligt været uændret over tid, men først i 1950’erne blev Aperol Spritz et populært alternativ til den sædvanlige venetianske blanding af hvidvin og sodavand.

I 2003 blev Aperol-brandet købt af Campari Group, som markedsførte Aperol Spritz som “den perfekte drink til sociale lejligheder”, hvilket øgede salget til fire gange niveauet før opkøb.

En drikkeklar version, Aperol Spritz med kun 8 % alkohol, blev siden lanceret af virksomheden i 2011. Nu kunne forbrugerne nyde en Spritz hjemme med minimal indsats, kun ved at tilføje is og en appelsinskive.

Spritz – og?

Aperol Spritz blev meget populær udenfor Italien i 2018. Jeg går stærkt ud fra at det skyldes, at Aperol på det tidspunkt hyrede influencer bloggere til at skrive om den orange aperitif, for jeg husker at jeg dagligt så nye indlæg om, hvor skøn drikken var her og der og alle vegne. På det tidspunkt var jeg nu ikke selv så imponeret.

Jeg havde da smagt Aperol Spritz en eneste gang: I 2017 på en hyggelig mini-skiferie i Zell am See, Østrig, hvor et par venner inviterede os i Hohe Tauern Spa, en suveræn kæmpespa,. Her sad vi om aftenen i badetøj, i en pause mellem bade, og smagte den orange drink for første gang. Jeg var ikke vildt imponeret. Den var orange, bitter og ikke noget særligt; så det blev et engangsforetagende.

I 2019 blev Spritz kåret som verdens 9. bedst sælgende cocktail af hjemmesiden Drinks International. Og – måske på grund af den massive markedsføring – gav Henrik og jeg drikken en ny chance. Da jeg var til et trappeløb i Italien, nød vi som optakt en Aperol Spritz i Milano. Ved et senere tårnløb i Tallinn, nød vi efterfølgende endnu engang en kølig Spritz på byens historiske torv.

Og som med så meget andet: Prøver man det nok gange, kan det blive en vane … så på efterfølgende rejser bestilte vi af og til et glas Spritz som variation til Gin’n’Tonic, der tidligere var nu-er-vi-på-ferie-cocktailen.

Spritz Aperol Spritz Marina Aagaard blog livsstil

Så gik det galt

I 2020 blev verden væltet af corona pandemien. Mange – undertegnede inklusive – blev groundede: Ingen jobs. Særligt ikke i people-sektoren, hvor det handler om at undgås andre mennesker. Per 13. marts 2020 startede min ‘ferie’, der varede i over 1 år.

Hvad gør man, når man er på ferie? Jo, når man til trods for sundhedsformidlerbeskæftigelse er blevet godt og grundigt spoleret af sin festabe-mand (jeg fralægger mig alt ansvar og udpeger straks en skyldig), så tager man en feriedrink. Tit! Heldigvis ikke hver uge, men tiere end sundt er. Og eftersom Spritz er en cocktail, der ikke virker særlig alkohol-agtig og hårdtslående, så der røg et par stykker ned.

Vi drak og drikker imidlertid sjældent den klassiske version. Som de dovne bæster vi er, går vi benhårdt efter Spritz Mix, som er lige til at hælde op helt uden anstrengelser – og så er den en lille smule mindre bitter end den originale Aperitif.
Forleden fandt vi en tilsvarende sag: En Aperol Spritz 3-pack. Også nem at gå til og velsmagende som den ægte vare, selvom Spritz Mix muligvis fører med et mulehår.

Jeg understreger straks, at dette ikke er et betalt reklameindlæg. Det er en resultatet af en uvildig forbrugerundersøgelse som jeg formidler videre i almen interesse. Og iler med at tilføje – med sundhedsbrillerne på – at det bedste, version 5, er at undgå at indtage alkohol overhovedet. Så er det sagt. Det er bare ikke sundt.

Alligevel springer jeg selv i med begge ben. På ferie og når vi har gæster – som nu i aften.

God weekend.

Aperol og Aperol Spritz og Spritz Mix

Version 1: (Aperol) Spritz | Klassisk cocktail | Officiel IBA version

Bartendernes version, International Bartenders Association, ser sådan ud:

6 cl prosecco

4 cl Aperol

1 stænk god danskvand eller Seltz, ekstra kuldioxid-holdigt vand med en ren smag

  • Hæld isterninger i et tumbler-glas eller old fashioned glas (lave glas som ofte har tyk bund)
  • Hæld prosecco over isen
  • Tilsæt Aperol, og derefter et stænk af danskvand/seltz
  • Garner med en halv appelsinskive
  • Omrør evt. ganske let med en bar-ske

Version 2: Spritz | Den venezianske version

1/3 mousserende hvid

1/3 bitter (Campari, Aperol o.lign.)

1/3 god danskvand

  • Hæld isterninger i et tumbler-glas eller old fashioned glas (lave glas som ofte har tyk bund)
  • Hæld mousserende hvid over isen
  • Tilsæt Aperol, og derefter et stænk af danskvand/seltz
  • Garner med en halv appelsinskive
  • Omrør evt. ganske let med en bar-ske

Version 3: Køb en 3-pack Aperol Spritz (en nyhed?)

Opbevar på køl.

  • 1 stor håndfuld isterninger – i high ball glas måske?
  • Hæl 1 Aperol Sprit færdigblandet i.
  • Nydes straks kold.

Version 4: Køb 1 SpritzMix (har ikke set den i forretninger, søg på nettet)

Opbevar på køl.

  • 1 stor håndfuld isterninger i vinglas
  • Hæl 1-2 dl (10-20 cl) Spritz Mix i.
  • Nydes straks kold

Denne sidste er blevet en favorit.
Den er ikke helt så bitter som originalen.
Den er foruroligende nem at få i glasset og ganen.

Hvorfor mon IBA Spritz med low ball glass? Det vides ikke, men måske for at holde mængden på et fornuftigt niveau på 1 dl; en god ide. Alle steder, på restauranter og cafeer, inklusive i Italien, har jeg imidlertid fået Spritz serveret i vinglas med mindst 2-2½ dl over store isterninger. 


Skål og god weekend.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danmark bucket list: Sommer ferie to-do-list