Motion mod træthed og ømhed: Så lidt skal der til

Københavns Metro en morgen under corona lockdown

Af Marina Aagaard, MFT

Arkitekturfotografer kan lide det mennesketomt. Man får langt flere bygningsdetaljer med. Men generelt pynter personer på fotos.  

Under coronapandemien savner man personer – også på fotos.

Københavns Metro – Copenhagen Metro

Københavns Metro Copenhagen Metro Marina Aagaard blog travel rejse fotoEt imponerende bygningsværk. Elegant, minimalistisk nordisk arkitektur.

Undergrunden drager og undergrundsbaner er ingen undtagelse. I det nye årtusind fik Danmark sin egen metro. Der er ikke supermange linjer og stationer, men nok til at dække det umiddelbare behov i Wonderful Copenhagen. Metroen er et besøg og en tur værd.

Ud over nogle turistture til Ørestaden og lufthavnen, tog jeg forleden under coronapandemien på en Metro tur, en smuttur til hovedstaden og en morgentur ned i Kongens Nytorv stationen.

Et vildt syn; flotte linjer, men også halvuhyggeligt og smådeprimerende:

Metroen burde være fuld af mennesker, lokale og turister, sådan en weekendmorgen.

Men der er næsten ikke et øje.  Jeg når hele vejen ned til perronen, før jeg ser andre, fem i alt.

Der er gabende tomt, altså rigelig plads til at se op, se ned, se til højre og se til venstre.

Københavns Metro

Et 24/7 ‘rapid transit system’ metrosystem med 39 stationer, heraf 25 underjordiske, 1 nedgravet åbent (Øresund) og 13 over terræn. Det nuværende system består af to sammenhængende baner (M1 og M2), Cityringen (M3) samt Nordhavnslinjen (M4).

M1 og M2 strækker sig fra Vanløse over Frederiksberg og Indre By til Christianshavn, hvor den deler sig i til Vestamager gennem Ørestad (linje M1) og Københavns Lufthavn langs Amager Strandpark (linje M2).

M3 (Cityringen) er en ringlinje, der forbinder Københavns Hovedbanegård med Vesterbro, Frederiksberg, Nørrebro, Østerbro samt Indre By.

M4 Nordhavn går fra Københavns Hovedbanegård til Orientkaj Station.

M1 og M2 åbnede i 2002. I 2007 forlængedes M2 til Lufthavnen, og i 2019 åbnedes Cityringen M3. Nordhavnsmetroen, M4, åbnede 28. marts 2020.

Metroen har ca. 160.000 passagerer dagligt. I 2019 transporterede metroen 79 millioner passengers (Metroen i tal. Metroselskabet). (Wikipedia dansk og engelsk).

Dansk design

Mange storbyer som har langt mere udbyggede undergrundsbaner end København. Men den københavnske metro er flere gange kåret til verdens bedste og “designet af de første metrolinjer M1 og M2 er blevet beskrevet som tidløst, rendyrket skandinavisk minimalisme. KHR Arkitekter AS står bag metrodesignet.” (DAC)

Glaspyramider

Af de ni underjordiske stationer er seks placeret 20 meter under jorden, mens tre stationer er placeret umiddelbart under jordoverfladen. En station er 60 meter lang og 20 meter bred. På pladserne over de underjordiske stationer findes glaspyramider, der fører dagslys ned på perronen, men på trods heraf er det dog nødvendigt altid at anvende elektrisk lys på de dybtliggende stationer. Glaspyramiderne er blevet et vartegn for metroen og er sammen med den karakteristiske metrosøjle, glaselevatorerne og trapperne de eneste udvendige tegn på, at der befinder sig en metrostation nedenunder (Wikipedia).

Rutenet

Metroens første etape fra Nørreport til Lergravsparken og Vestamager stationer indviedes den 19. oktober 2002. Etape 2A fra Nørreport til Frederiksberg indviedes den 29. maj 2003, og det sidste stykke til Vanløse åbnedes den 12. oktober 2003. Fra Lergravsparken er banen forlænget til Københavns Lufthavn i Kastrup (etape 3), der åbnede den 28. september 2007. Metroens fjerde etape (Cityringen) åbnede 29. september 2019.

Metroen består af 9 km dobbelttunnel placeret mellem 25 og 33 meter under jorden. Tunnelerne er bygget, så stationerne er placeret højere end resten af banestrækningen. Dette er energibesparende, eftersom togene kører ned ad bakke under acceleration og op ad bakke, når de bremser. I den ene side af tunnelen modsat den strømskinne, der forsyner togene med strøm, er monteret et nødfortov, som kan bruges til at evakuere togene uden for en station i nødstilfælde. Der er nødudgange for hver 600 meter, dvs. at der altid er højst 300 meter til nærmeste udgang. Tunnelerne er veloplyste, så det er let at finde vej ud. Kabler, vandforsyning til brandslukning og andre tekniske installationer er placeret under nødfortovet (Wikipedia).

 

Formidabel metro.
Den fortjener igen at køre for fulde huse.

Læs mere:

DAC: Metroen: Fra Minimetro til Metropol

Wikipedia: Københavns Metro

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motion mod træthed og ømhed: Så lidt skal der til