Motivation? Citat: Bekymringer er tidsspilde

Naturkraft klima attraktion: En ny park oplevelse

Af Marina Aagaard, MFT

Naturkraft hjemmesiden siger: Bliv blæst bagover af naturen.
Det lyder vildt, men er ikke vildere end at småbørnsfamilier kan være med.

Kom frisk iført fornuftige gåsko til forskelligt underlag, grus, græs, sand, asfalt og træ, og medbring vind- og vandtæt overtøj bare for en sikkerheds skyld. Det er især en udendørs attraktion, hvilket i Danmark indebærer, at der året rundt er en vis risiko for blæst og nedbør, der naturligvis bare gør Naturkraft oplevelsen endnu mere autentisk …

Naturkraft Ringkøbing Danmark Marina Aagaard blog travel rejse

Naturkraft

Et fængende navn for Danmarks nyeste attraktion: En oplevelsesarena, hvor naturens kræfter er i spil året rundt. Location er udkanten af Ringkøbing, Vestjylland, hvor et stort fladt markområde i løbet af en 3-års periode er blevet transformeret til et landskab inde i og uden for en stor ringvold inspireret af Trelleborg (foto: Naturkraft).

Kronprinsesse Mary indviede fredag den 12. juni 2020 officielt det nye oplevelsescenter: Natur, klima og oplevelser, en tre-i-en-overraskelse.

Det vil jeg gerne opleve, så i weekenden var Henrik og jeg af sted. Heldigvis for parken var det dansk sommervejr – overskyet, moderat temperatur og svag til frisk vind – så i stedet for at slikke sol ved Vesterhavet lige i nærheden, var børn og voksne i alle aldre taget på tur i klimaforlystelsen, der byder på både indendørs områder og udendørs arealer.

Denne unikke danske attraktion – til den nette sum af 275 millioner kroner – vurderer jeg til at være et hit især for børnefamilier og skoleklasser, men der var flere unge og voksne par udover os. Det forventede antal gæster per år er 280.000, der betjenes af 25 fastansatte, 100 sæsonmedarbejdere og 50 frivillige.

Fonden Naturkraft driver oplevelsesarenaen. Fondens formål er at inspirere til mere bæredygtig adfærd. Desuden vil Naturkraft sætte viden om natur, klima og bæredygtighed i spil på en lang række platforme og i mange forskellige sammenhænge.

A walk in the park

Naturkraft omfatter 45 hektar som er åbent for alle og selve oplevelsesarenaen som er 5 hektar stor. Går man rundt på ringvolden, bliver det til en tur på 628 meter. Vi gik cirka 6-7.000 skridt rundt på de 5 hektar; oppe på og inden for volden samt en afstikker til øen uden for.

Volden er 13 meter høj på det højeste sted, der meget passende kaldes Panoramabroen: Der er udsigt over hele området og landskabet udenfor.

Man kan se meget i løbet af et par timer, men skal skiltene læses, aktiviteterne prøves og udstillingerne ses, kræver det mindst en halv til en hel dag.
Dagskort købt på nettet koster 160 DKK (gratis for børn 0-2).

Ved indgangen er der et stort oversigtskort over området og forslag til ture, ekspeditioner, i parken. Der er også et dagens program: Det er anbefalet at orientere sig her først, så man kan se, hvornår der er særlige aktiviteter.

Man kan gå tur, som man har lyst til, eller vælge et tema eksempelvis vind eller fotosafari: På væggen kan man tage et rundt ekspeditions-kort, der viser vej.
Når turen er overstået, går man til “basen”, et stort telt, hvor man (børn og barnlige sjæle) kan få lavet et badge af den midterste del af kortet og få slukket sin tørst.

En park med otte naturtyper

Vestjylland er kendetegnet af særlig natur, der er repræsenteret i otte mini-landskaber i Naturkraft, blandt andet klitter, fyrreskov og hede. Parken rummer også vand og et par vandløb, der fascinerer både store og små gæster.

To steder kan man passere vandet med trækfærger, der kortvarigt sætter armene på arbejde, en klimavenlig motionsforlystelse.

Vestenvinden

En topoplevelse – synes jeg – er vindmaskinen, hvor man kan få lov at mærke forskel på en storm og kuling. Man trykker på knappen, holder fast i håndtagene og mærker vinden tage til. Der er tryk på til sidst – noget mere end nedad bakke på en rutschebanetur. Hvis det bliver for meget, kan man trykke på nødstop.

Læringsmiljø og legeland

Rundt omkring i parken er der små og middelstore skilte, der fortæller om flora og fauna og vind og vejr – man kan låne en vindmåler, så man kan tjekke fakta visuelt. Skiltene er kortfattede og overskuelige og har tekst på dansk, engelsk og tysk (god stil og underligt nok ingen selvfølge rundt om i ferielandet). Desuden er der mange guider iklædt rødt Naturkraft tøj. Guiderne er lette at få øje på, hurtige til at hjælpe og proaktive. De fungerer også som formidlere og er klar til stille spørgsmål: Hvilke naturkræfter er her i spil?

Parken rummer flere småoplevelser. I sammenligning med andre forlystelsesparker er det ikke uhyggeligt vildt, det er tværtimod hyggeligt og afslappende eller overkommeligt udfordrende. Eksempelvis kan man teste balancen på en træstub-bane og en træstammerute.

Der er to svævebaner, ganske vist korte, men lange lange nok til at give den skønne svævefornemmelse. Der er også to mindre rutschebaner.

Er det kun for børn? Det håber jeg ikke.
Der står 6 år … minimumsalder for den attraktion.

For den yngste del af publikum er der Tumlebakkerne, der bl.a. kan forvandles til en kælkebane, der vist er populær: En ‘half-pipe’ med mulighed for opad-og-nedad-zig-zag-ture.

Øen

Går man uden for volden og krydser vandet, kommer man til “øen”. Her er der en halmlabyrint (til at overskue for voksne), to telte med bålplads og rigelig plads til leg og aktiviteter.

Ude godt, inde lige så godt

Inde i volden er der omkring 5.500 kvm. opholdsområde, garderobe, toiletter, shop, cafe og udstillinger. Stilrent nordisk, minimalistisk interiør i et lyst og luftigt rum med ‘levende’ fugle.

Udstillingerne, et større klimadisplay oppe i cafeen og tre temaer inde i de halvmørke kupler, er begrænsede i omfang og lige til at gå til, altså sikre successer: Hvem vil ikke gerne starte et regnvejr, se en ræv gå i forrådnelse eller høre en borebille mæske sig … live.

Designmæssigt er det meget indbydende. En fryd for øjet.

Uden for cafeen er der to store drejeskiver, som kan fortælle noget om måltidets klimaaftryk. En aktuel, relevant og oplysende “gimmick”.

Er man ikke mæt (af oplevelser), har Naturkraft sammen med Teatret OM udviklet en lille sær-forestilling til ‘amfiscenen’, Vindrose, der har vind som omdrejningspunkt: Meget lidt snak, mest mimik og fagter: Tjek tider i programmet ved indgangen.

Tak for i dag og så alligevel ikke helt:

Udenfor ved p-pladserne: Ingen vestjysk klima attraktion er komplet uden en vindmøllevinge. Den 62 meter lange hvide vinge, en gave fra Vestas, er “verdens første klappevinge”: Man kan komme helt tæt på og klappe den, hvilket er anbefalet, størrelsen er imponerende. Vingen peger mod en vindmøllepark i baggrunden til venstre; aktive møllevinger i landskabet.

Læs mere:

Bliv blæst bagover af naturen

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Bekymringer er tidsspilde