Kortspil om motion: Gode kort på hånden!

Vandreruter i Danmark: Top 15 gå tur oplevelser

Vandreruter i Danmark? Ferie i lokalområdet, hjemme i Danmark, men er der mon noget at se? Mon ikke. Landet er fuld af natur, oplevelser og sightseeing, når man går ud.

Vandreruter i Danmark Vandreture Danmarksferie Marina Aagaard blog fitness gåGåture er på danskernes motions-Top 3, men har ikke ligefrem været end trend (blandt unge).
I de seneste år er det imidlertid blevet smart at gå og mange har efterhånden hørt om Caminoen, pilgrimsruten (ruterne) i Spanien.

Hvad færre ved er, at Danmark også har adskillige flotte vandreruter. Selvom de af geografiske årsager ikke er helt så lange som de internationale, byder de på varierede oplevelser, sightseeing og Danmarkshistorie. Der er utallige grønne – og blå – pletter, hvor man kan gå på halv- eller heldagsture – eller endda flerdagsture.

Er du til bakker? Hjemmesiden Danske Bjerge har inspiration til adskillige gå- og vandreture på højdedrag i alle fem regioner, hvad enten du er til naturoplevelser, geologi-ekspeditioner eller træningspas på de stejleste skrænter herhjemme.

Er du til ture med trapper? Jeg har lavet en oversigt over de 15 længste her: Danske Trapper.

Er du til lange gåture? Se Top 15 her under.

Vandreruter i Danmark

En oversigt over Top 15 længste vandreruter i Danmark. En samlet oversigt over de ruter, som vandreentusiaster og turistsider kalder “de bedste i Danmark”.

Her har jeg i bedste motionsstil rangordnet dem efter længde og den nok mest kendte, også blandt ikke-vandrere, befinder sig på førstepladsen.

1. Hærvejen

220 km fra Viborg til Padborg ad småveje og stier langs ryggen af Jylland. Ruten er velafmærket. Kan opleves fra ende til anden eller via småture på en forlænget weekend.

2. Øhavsstien

220 km sti rundt omkring og ved det sydfynske øhav. En vel-afmærket trampesti forbeholdt vandrere: Istidslandskaber, vige, øer og skove nær vandet.

3. Camønoen

175 km sti, ca. 250.000 skridt, omkring Møn, Nyord og Bogø. “Kongerigets venligste vandrerute”. I urskov, i jættestuer, langs strande og over marker.

4. Kyst til Kyst Stien

130 km natursti fra Blåvands Huk til Vejle. Langs Varde Å, Holme- og Vejle Å. Tværs over Sydjylland, væk fra trafikken, men parkeringspladser tæt på ruten muliggør kortere ture.

5. Bornholms kyststi

120 km rundt om hele kysten på solskinsøen. En meget varieret tur gennem skove og sprækkedale, over klipper, langs strande og gennem fiskerlandbyer.

6. Gendarmstien

84 km fra Padborg til Als. En kystnær rute inddelt i fem etaper efter oplevelser: Bjerg-, Tegl-, Krage-, Strand- og Mølle-etapen. Halvøen Broagerland har tilføjet flere ruter med fokus på fred og ro og “Kunsten at gøre ingenting”.

7. Molsruten

80 km fra Grenå til Århus over Mols Bjerge, Ebeltoft, Kalø Vig, Løgten Bugt og Århus. Molsruten er en del af den europæiske langdistance vandresti 1E og Nordsøstien.
I Nationalpark Mols Bjerge er der også Mols Bjerge Stien på 60 km.

8. Trækstien

70 km fra Silkeborg til Randers. Nær og langs Gudenåen, Danmarks største å. Trækstien, eller Pramdragerstien, kan stedvis være oversvømmet: Vælg fodtøj med omhu.

9. Himmerlandsstien

69 km tidligere banestrækning mellem Løgstør og Viborg. Trafiksikker natur-, gang- og cykelsti (stenmel); cykelrute 35. Mellem bakker, heder, fjordnære enge. Lave stigninger.

10. Nordkyststien

69 km fra Hundested til Helsingør. Alternativt fra Sjællands Odde (ca. 100 km). Reelt cykelrute 47, men med blå-hvide vandresymboler. Kystnær rute, klinter, strande og småbyer.

11. Marskstien

54 km lang marsksti. Hele Tøndermarsken rundt eller tur på en af de otte mindre stisløjfer. Tønder, Rudbøl, Højer og Møgeltønder – og retur til Tønder.

12. Skjoldungestien

40 km velafmærket vandrerute gennem Sjællands første nationalpark, Skjoldungernes Land. Dele af stien i perioder være vanskeligt passable som følge af vandstand og andet.

13. Himmelbjergruten

40 km fra Ry Station nord om Himmelbjergsøerne til Silkeborg Station og syd om søerne til Himmelbjerget. Midtvejs kan man sejle over søerne. Afmærket med pile og prikker.

14. Sjællandsleden

400 km stisystemer på Sjælland, Falster, Lolland, Stege og Møn. Fra Sjælland Odde til Stevns. Interaktivt kort viser vej.

15. Fjordstien

275 km langs Roskilde Fjord og Isefjorden (projekteret). Kystnær natursti. Syv etaper: 1. Kongsøre-Rørvig. 2. Hundested-Frederiksværk. 3. Frederiksværk-Frederikssund. 4. Frederikssund-Roskilde. 5. Roskilde-Holbæk. 6. Kulhuse- Vellerup. 7. Frederikssund til Skibby.

Mors-boere iler med at anbefale: Mors rundt ad kystruten, 150 km i alt, opdelt i 10 etaper.

Har du prøvet hele eller dele af ruterne?
Eller har du tips til andre steder?
Skriv gerne i kommentarfeltet.

Store og små vandrestier og vandreruter

Dansk Vandrelaug har masser af forslag til vandreture og på deres hjemmeside har de samlet links til gåture i alle danske regioner, så du kan søge på dit eget område.

Skyscanner og Momondo anbefaler også Klosterruten, som en af de smukkeste ruter. Den Danske Klosterrute er en pilgrimsvandrerute gennem hele Danmark. Strækningen er 1700 kilometer lang igennem Danmark ad små veje og stier og forbinder 50 klostre.

Danmarks Nationalparker

Danmarks Nationalparker er også eventyrlige områder til kortere gåture måske med indbygget pause eller picnic.

De fem nationalparker ligger i Jylland og på Sjælland og er meget forskellige hvad angår naturoplevelser:

  • Nationalpark Mols Bjerge
  • Nationalpark Thy
  • Nationalpark Skjoldungernes Land
  • Nationalpark Vadehavet
  • Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Men husk nu. Hund i snor.

Har du besøgt Nationalparkerne?

Der er basis for en natur tur.

Læs mere:

Naturstyrelsen

Visit Denmark

Dansk Vandrelaug

Eventyrsport: 6 historiske endagsture

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

  • Vandringen gör oss lunga.
    Ha det bra där i Danmark.
    YR

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marina

      Tusind tak for din hilsen, Yelling Rosa. Just præcis. Ha det bra i Finland, pas på dig og dine.
      MA

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kortspil om motion: Gode kort på hånden!