Formtab: Hvor hurtigt mister du formen?

Kontorhausviertel Chilehaus, Sprinkenhof og Miramar, Hamburg

Af Marina Aagaard, MFT

Hamburg er fuld af fantastiske steder. Der er altid noget nyt gammelt at se.
Kontorhaus kvarteret er et unikt UNESCO område i den gamle del af storbyen.
Her har jeg været med ex-Hamborg-bosat arkitekt og fotograf Henrik mange gange.

Kontorhausviertel Chilehaus Sprinkenhof Henrik Elstrup Marina Aagaard blog travel rejse fotoKontorhausviertel Chilehaus Sprinkenhof Henrik Elstrup Marina Aagaard blog travel rejse fotoKontorhausviertel Chilehaus Sprinkenhof Henrik Elstrup Marina Aagaard blog travel rejse foto

Kontorhaus kvarteret

Kontorhausviertel, kontorhus kvarteret med de mange røde murstensbygninger, beboelsesejendomme og kontorhuse, ligger i den sydøstlige del af Altstadt, den gamle bydel i Hamborg, mellem Steinstraße, Meßberg, Klosterwall og Brandstwiete. Topfotos Henrik Elstrup: Sprinkenhof, Sprinkenhof og Chilehaus.

Siden 5. juli 2015 har dele af Kontorhaus-området (og det tilstødende Speicherstadt) været
UNESCO World Heritage Site, verdensarvssted. Året rundt kan man se turister og arkitekturinteresserede fra hele verden fotografere de fantastiske bygninger fra alle vinkler (Marina i Sprinkenhof, Henrik i Chilehaus igen, igen).

Kontorhaus Chilehaus Sprinkenhof Marina Aagaard blog travel rejse fotoKontorhaus ChilehausSiden det 17. århundrede er området blevet tæt opbygget; resultatet blev en såkaldt Gängeviertel (“korridorkvarter”) med mange smalle gyder. Bebyggelsesgraden steg endnu mere på grund af boligmangel efter Hamborg-branden i 1842 . I 1892 brød en koleraepidemi ud og de dårlige hygiejniske forhold i kvarteret fik sygdommen til at sprede sig voldsomt og det blev besluttet at genopbygge området.
Fritz Schumacher var direktør for byggeriet, der startede 1909: For at tilgodese Hamburg-erhvervsfolks pladskrav blev der opført ​​store kontorhuse, hvoraf en del var forberedt til beboelse. Burchardplatz danner midten af komplekset planlagt af Schumacher (Wikipedia).

Kontorhausviertel arkitektur

Gadebilledet er kendetegnet ved store, forskelligt udseende bygninger i stilen “murstensekspressionisme” fra det tidlige 20. århundrede. Bygningerne er hovedsageligt bygget op om en armeret betonskeletkonstruktion. Karakteristiske træk er murstensfacader, kobbertag og dekorative elementer på facaden; også af mursten. Desuden skulpturer af keramik, Hamburg håndværk.

De fleste af bygningerne i Kontohausviertel er fredede.

Chilehaus

En af de mest berømte og arkitektonisk banebrydende bygninger, Chilehaus, bygget mellem 1922 og 1924, blev tegnet af arkitekten Fritz Höger. Navnet skyldes rederen Henry B. Sloman, som skabte en formue på handel med Chile-salpeter. En af ​​de vigtigste bygninger i klinke-murstens-ekspressionisme.Kontorhaus Chilehaus Sprinkenhof Marina Aagaard blog travel rejse foto

Kontorhaus Sprinkenhof

Sprinkenhof blev bygget mellem 1927 og 1943 ud fra tegninger af arkitekterne Hans og Oskar Gerson og Fritz Höger. Bygningen, der omslutter tre indre gårde, var Hamborgs største kontorkompleks på daværende tidspunkt. En endnu smukkere central gård end Chilehaus. Designelementerne på facaden er designet af Ludwig Kunstmann.

Miramar-House

Den første færdige bygning i Kontorhaus Districktet blev bygget i 1921-1922 for handelsselskabet Miramar. Tegnet af arkitekten Max Bach. Den mest seværdige og markante bygning i kvarteret med en kombination af et knivskarpt hjørne og en bølgende side og afrundet hjørne. Med skulpturer af Richard Kuöhl i indgangsområdet.

Bartholomayhaus

Speciel bygning tegnet af Rudolf Klophaus. Den “kunstige gavl” (ingen bygning bag dens øverste del) på Bartholomayhaus er en reference til de gamle hansestæder. Bygningen blev allerede betragtet som forældet på tidspunktet for dens opførelse.

Altstädter Hof

Bygning blev opført fra 1936 til 1937 og har virksomheder og forretninger i stueetagen og derover 220 lejligheder. Arkitekten var Rudolf Klophaus.
Der er talrige sandstensskulpturer af Richard Kuöhl over indgangspartierne, men de er forvitrede og nogle mangler hoveder (Wikipedia, 2006).

Læs mere:

Kontorhaus Distrikt

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Formtab: Hvor hurtigt mister du formen?