Motivation? Citat: Do you feel lucky?

Pristina, Kosovo: Alternativ storbyferie på Balkan

Lyst til noget andet end de sædvanlige steder. Træt af (midlertidigt mæt af) London eller Paris? Hvad med en tur til Balkan-området?

Hvis du kan lide at drømme om rejser og planlægge rejser, er det ikke for tidligt at lægge planer for næste år lige nu!

I 2018 kørte Henrik og jeg rundt i Balkan-området i bil. Flot natur og anderledes oplevelser end ellers, selvom nogle steder er mere opmuntrende end andre. Fra Nord-Makedonien kørte vi en tur nordpå til Pristina i Kosovo. En gammel storby i et af de nye lande i Europa.

Kosovo

Det meste af det centrale Kosovo domineres af store sletter og De albanske alper og Šar-bjergene i henholdsvis sydvest og sydøst. Behageligt tempereret klima med varme somre og kølige vintre, der er lidt vådere end somrene.

Men hvad med konflikter og uroligheder? Hvem vil dog til Kosovo? Det vil jeg gerne, for at se mere af Balkan-området, også selvom Kosovo stadig er i et problematisk forhold med Serbien længe efter at krigen er slut.

Vi kørte med bil dertil og krydsning af grænsen gik overraskende nemt. Et lynhurtigt tjek af pas og en venlig hilsen “have a nice stay” – faktisk den mest positive grænseoplevelse og hilsen på Balkan. Alle de kosovo albanere, vi var i kontakt med, var venlige og yderst hjælpsomme, selvom der var mistroiske blikke rundt omkring.

Pristina Kosovo Marina Aagaard blog travel rejseMotorvejen er ny, i tiptop stand og med begrænset trafik, og også hovedvejene er gode: Det er nemt at komme rundt i landet. Kun biveje og mindre gader er i (meget) dårlig stand og kræver et robust køretøj … og opmærksom kørsel, når køer krydser vejen.

Pristina

Hovedstad og største by i Kosovo. Pristina området har været befolket i mere end 10.000 år og der er stadig enkelte spor af de tidlige bosættelser, men der er desværre ikke særlig meget “gammel by” tilbage, fordi kommunisterne i et misforstået byfornyelsesprojekt jævnede ældgamle ottomanske bygninger med jorden.

Det meste af Kosovo ligger i ca. 500 m højde over havet. Pristina ligger tæt på Goljak-bjergene, i en højde af 652 m.o.h., og dækker et areal på 572 kvadratkilometer.

Pristina har 204.721 indbyggere (2016), mens storbyområdet har cirka 500.000 indbyggere (måske flere), hovedsageligt albanere. Der er bor også serbere, bosniere og romaer i byen.

FN-administrationen i Kosovo (UNMIK) har sit hovedkvarter i byen, ligesom den kosovoalbanske overgangsregering og de fleste andre internationale organisationer, som er i Kosovo. Byen og landet har gennemgået store forbedringer efter krigen.

I dag er Pristina det økonomiske, politiske og handelsmæssige centrum i Kosovo med en beliggenhed omtrent i centrum af landet, lidt mod nordøst.

Pristina har sin egen lufthavn, “Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës”, der ligger ca. 20 km udenfor byen i nærheden af byen Fushë Kosovë-Kosovo Polje.

Man kan også ret let køre dertil fra de andre Balkan storbyer: Pristina ligger 520 kilometer (320 mi) syd for Beograd, 90 kilometer nord for Skopje, 250 kilometer nordøst for Tirana og 300 kilometer (190 mi) øst for Podgorica. Herunder ses solnedgang over Bulevardi Bill Klinton, en travl hovedfærdselsåre igennem byen.

Vi boede på et firestjernet hotel i ambassade-kvarteret. Det logi kan desværre ikke anbefales. Betjeningen var virkelig venlig, men der var ret beskidt og faciliteterne levede ikke op til det lovede. Vi boede der i tre dage og det gik: Vi klagede heller ikke ud fra vurderingen af at det nok ikke nyttede.

Fra vores centrale base gik vi rundt i byen.

Peja og Rugova Canyon

En dag kørte vi en tur vestpå til byen Peja (Pec) og videre vestpå til et af de efter sigende flotteste områder i Kosovo: Rugova, et bjergområde med en stor kløft, som strækker sig over 20 km op igennem bjergene, der visse steder når op over 2200 meters højde.

Der løber en (mindre) flod gennem kløften og vejen følger floden de fleste steder. Der er flere broer over floden, men de ses ikke så tydeligt på grund af bevoksningen.

I parken kørte vi ind på en lille restaurant for at købe en kop kaffe. En gruppe lokale sad og røg og drak, umiddelbart virkede det som et stamværtshus for et lukket selskab. Men da vi kom ind, begyndte de næsten med det samme på svært forståeligt engelsk og tysk at spørge til os, dernæst at fortælle egne historier og traktere med en lokal likør. Overstrømmende interesserede og venlige. Meget udansk og gæstfri modtagelse.

Tilbage i Pristina. På vores gåture rundt i byen så vi blandt andet:

Cathedral of Saint Mother Teresa

Katedralja “Nënë Tereza”. Man er velkommen i kirken, der er helt nybygget. Næsten færdig i 2017 efter 10 års byggeri, men der arbejdes stadig på interiør detaljer.
Et enkelt kirkerum med flotte mosaikvinduer og kunstfærdigt udskårne træbænke.

For et par Euro kan man komme op i tårnet, hvor der er en fantastisk udsigt ud over hele byen og bjergene i baggrunden.
På foto heruneder ses fra højre mod venstre Universitets Filosofi bygning, National Biblioteket og Jesus Frelseren Katedralen.

National Biblioteket

Biblioteka Kombëtare Pjetër Bogdani. En meget speciel bygning, en slidt, men afsolut seværdig struktur. Man er velkommen inden for.

Jesus Frelseren katedralen

Christ the Saviour Serbian Orthodox Cathedral. I dag forladt og faldefærdig.

Kosovo Museum

Et mindre museum i en flot gul bygning fra 1889. To etager med arkæologisk udstilling i stueplan og Kosovo krig udstilling på anden etage. Adgang er gratis, men en donation er velkommen.

Xhamia e Madhe

Flot moske fra den Ottomanske tid. Med smukke dekorationer inde og ude samt en lille have med et “havehus”.

Kosovo har ingen statsreligion og der er religionsfrihed, så der er både moskeer og kirker i byen.

Moske Jashar Pasha

Xhamia e Jashar Pashës. En flot restaureret lille moske.

Xhamia e Çarshisë

Endnu en moske i centrum. Var lukket under vores besøg i 2019.

Pristina Kosovo Marina Aagaard blog travel rejse

Klokketårn

Sahat kulla ligger i den gamle bydel i Pristina. En bygning af kulturel, historisk og arkitektonisk værdi bygget i det 19. århundrede. Tårnet er placeret op til Sami Frasheri gymnasiebygningen.

Monumentet for broderskab og enhed

Et stort monument af Miodrag Živković. Ligger i centrum. Broderskab og enhed var et populært slogan fra det kommunistiske parti i Jugoslavien.

Skanderbeg-pladsen

Skanderbeg-pladsen med regeringsbygningen i baggrunden. En stor plads, hvor lokale slapper af på bænkene og turister fotograferer.

Gågaden fra Grand Hotel til Skanderbeg-pladsen.

Fadil Vokrri Stadium

Nationalstadion. En særegen struktur i beton, stål og glas. Ses bagved den lille park ved energiministeriets bygning.

Newborn monumentet

Nær stadion ligger Newborn, et moderne – selfie – monument, der fejrer den nyfødte nation Kosovo.
Foto er fra wikipedia (da vi ikke selv nåede der forbi). Monumentet dekoreres løbende med forskellige motiver.

Blandet byggeri

Pristina byder på blandet arkitektur af varierende finish. Fra tidløs kalksten og marmor over trist beton til tidens stål og glas (byggesten). Mange beton boligblokke og forretninger med slidte facader. Ord som smuk eller hyggelig falder ikke lige for … til gengæld er det forfriskende, at der ikke er alle de samme kædeforretninger som i de fleste andre europæiske storbyer, som får gågaderne til at minde om hinanden. Desuden er der mange små grønne områder og et dynamisk byliv, der tiltrækker turister fra regionen.

  

Mad og drikke

Som de fleste andre steder i Europa er der spisesteder på alle niveauer. Fine restauranter, familierestauranter, fast food steder og gadesælgere: Her med varme kastanjer.

Vi spiste et par gange på Bel Amici, hvor maden var god og servicen venlig og hurtig.

Den ældre del af byen gemmer på et madmarked med alt godt fra marken. Og et mindre udvalg af blandede interiør- og beklædningsgenstande fx brugte sko.

Kosovo fakta

Kosovo, officielt Republikken Kosovo, er en delvist anerkendt stat i Balkan, Sydøst-Europa – i konflikt med Republikken Serbien. Et område på 10.887 kvadratkilometer i centrum af Balkan. Omgivet af Serbien i nord og øst, Nord Makedonien i sydøst, Albanien mod sydvest og Montenegro i vest.
Der er 1.810.463 indbyggere (2020 estimat).

Spændinger mellem Kosovos albanske og serbiske samfund ulmede i det 20. århundrede og brød lejlighedsvis ud i stadigt mere vold, der kulminerede med Kosovo-krigen i 1998 og 1999, hvilket resulterede i tilbagetrækning af den jugoslaviske hær og oprettelsen af FN’s midlertidige administration i Kosovo. 17. februar 2008 erklærede Kosovo ensidigt sin uafhængighed af Serbien. Serbien anerkender dog ikke Kosovo som en suveræn stat.

Valuta

Euro. Kreditkort accepteres de fleste steder, men ikke alle, så man bør have nogen kontanter på sig. Priserne er meget rimelige; man kan få en 2-3 retters menu for prisen af en ret i Nord-Europa.

Sprog

Albansk, serbisk, bosnisk, tyrkisk og romani er officielle sprog.
Mange unge og voksne forstår og taler engelsk, men ikke alle.

Elektricitet

230 volt / 50 Hz.

Transport

Man kan komme til Kosovo med fly, tog, bus (billigt) eller bil.
Man kan flyve til Pristina eller Skopje (hvortil der flyver flere fly fra Nord-Europa).

Hvis man lejer bil:

Internationale bilforsikringer accepteres ikke. Ved grænsen skal man betale for en separat forsikring, der dækker i hele Kosovo i op til to uger. Omkostningerne afhænger af køretøjet, men to ugers dækning koster normalt omkring 20 Euro. Hvis man kører i egen bil: Man skal medbringe den originale registreringsattest; en kopi accepteres ikke. Desuden en fuldmagt fra bilens ejer, hvis bilen ikke er ens egen. Hvis man kører i lejebil: Sørg for gyldig forsikring (evt. tilkøb på stedet).

Bemærk, at der nordfra kan være lange køer ved grænseovergangen i Merdare (op til 3 timer). Man kan også komme ind i landet ved Dheu i Bardhe nær Bujanoc og ved Jarinje i nærheden af ​​Nis.

Fra Montenegro er den eneste lovlige grænseovergang ved Rozhaja.

Fra Nord-Makedonien kan man krydse grænsen nær Hani i Elezit i Bllaca eller ved Bellanice (Stanqiq).

Fra Albanien kan man krydse grænsen ved Morine eller ved Qafa e Prushit nær Gjakova.

Sikkerhed

Er Kosovo sikkert for turister – eller omvendt:  Er Kosovo farligt for rejsende? Tilsyneladende kun i begrænset omfang, når man sammenligner med mange andre lande og når man som turist opfører sig som gæst, lovlydigt og med respekt for monumenter, indbyggere og ordensmagt.

Der er organiseret kriminalitet (og vold), men på gaden er der lav risiko for overfald og kun almindelig risiko for lomme- og tasketyveri. Vær agtpågivende som altid.

I byerne foregår hverdagen tilsyneladende omtrent som i Nord-Europa og cafeer og butikker er ikke markant anderledes; med enkelte undtagelser. Og ude på landet føler man, at man er tilbage i tiden.

Læs også:

Prizren, Kosovo (Kosovos gamle hovedstad)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Do you feel lucky?