Motivation? Citat: Nuet er nu

Albanien og Tirana rejseguide: Unik kultur og natur

Af Marina Aagaard, MFT

Albanien? Absolut et besøg, en ferierejse værd.
En unik kultur og utrolige, uhyrlige, attraktioner.
Du bliver positivt overrasket – også over mad og vin.

Hvem vil dog til Albanien?

Albanien Marina Aagaard blog travel rejseDet har jeg villet længe, siden jeg (her fotograferet på The Cloud i Tirana) for år tilbage besøgte landet på en 1-dags sightseeing bustur. Her mødte jeg overstrømmende venlige og hjælpsomme albanere og spiste godt til vanvittigt lave priser, der dog er krøbet en anelse opad i mellemtiden.

Naturen på mit første besøg var mest flade marklandskaber og lav, “rustik” bebyggelse, så den har jeg ikke haft de største forventninger til, men landskabet vinder, når man drager vest- eller østpå, hvilket jeg erfarede, da jeg besøgte Albanien igen.

Her kan du læse om Albanien og få særlige rejsetips til rejselystne med smag for kultur, natur og god mad.

Republikken Albanien

Republikken Albanien er et af Balkan landene beliggende i den sydøstlige del af Europa.
Den nordlige del af Albanien grænser op til Kosovo i nordøst og Montenegro i nordvest,
Makedonien i øst og Grækenland i syd.
Mod vest ligger kysten ud til Adriaterhavet med det Ioniske Hav i sydvest.

Albanien har haft en omtumlet historie. I nyere tid en lang, grusom periode under diktatoren Enver Hoxa: En mand, der byggede et bunkersystem med 175.000 bunkere (5,7 pr. kvm!) til at forhindre både indtrængen og flugt og som anså udenlandske gæster for hippier og spioner, der skulle overvåges på hoteller og attraktioner.

Der er bunkere over alt. I byen, på landet og ved vandet.

Photo Albanian Trip Bunkers and Beaches Photo Albanian Trip Bunkers and BeachesLandet er opdelt i 36 forskellige distrikter, og hovedstaden er Tirana.

Siden 90’erne et land i udvikling og venlige albanere, der modtager udlandske gæster med åbne arme, med respekt, venlighed og hjælpsomhed i særklasse.

Hovedstaden Tirana

En livlig by, masser af trafik, med store boulevarder, og mindre gader, men ingen gågadeområder eller smalle stræder. Meget blandet byggeri fra ældre forfaldne ejendomme til pompøse gamle og nye byggerier samt monumenter fra diktaturets tid.

Der er flere museer. Desuden er giver gåture i byen masser af oplevelser med vidt forskellig arkitektur, kunst og streetart. Der er noget for enhver smag i en skønsom blanding med store og små overraskelser. Der er en del grønne områder samt en stor park med restaurant, outdoor fitness anlæg og en stor sø, som man kan gå, løbe og cykle omkring.

A walk in the park. Altid en fornøjelse.

Albanien natur

Albanien er bakket og bjergrigt, og klimaet er tempereret med kolde vintre og varme somre.
Der er mange flotte strande ved det Ioniske hav, der er en del af Middelhavet.

Man kan køre egne ture eller melde sig til forskellige former for ture. Enten kulturture med besøg i UNESCO byer og områder eller outdoor ture med eksempelvis vandring i bjergene.

Sprog

Sproget er albansk, men de fleste ansatte på hoteller taler engelsk. Ifølge et albansk tip kan man også prøve på italiensk, da albanerne kan tage de italienske tv-kanaler.

Rejse og transport

Fly

Det er ikke muligt at flyve direkte fra Danmark til Albanien. Normalt mellemlander man i Tyskland eller landene rundt om: Slovenien, Serbien eller Tyrkiet. Derfor skal man være opmærksom på rejsetiden, der kan være lang, når man har stopover i en lufthavn. Kan man leve med det, er der rigtig mange prisbillige rejser.
Vær ude i god tid, for der er endnu kun et begrænset antal afgange til Albanien, så prisen stiger kraftigt henimod afgang. Søg på Skyscanner eller Momondo.

Bil

Man kan køre til Albanien i bil, men det er en lang rejse – hvor man dog får set en del. Vær opmærksom på, hvis du kører i bil i Balkan-landene, at du skal have bilens originale registreringspapirer med dig og naturligvis pas og eventuelt kontanter, lokal valuta eller euro, til pludseligt opståede udgifter (fx forsikring eller lignende) ved grænserne.

Vejene i Albanien svinger fra rigtig gode til meget dårlige. De større veje er i fornuftig stand, mens landevejene kan være meget dårlige med større sten eller huller. Der kan være strømsvigt, midlertidige strømafbrydelser, hvilket gør det mørkt at køre og udenfor byerne er der ofte ingen lysmaster. Kører man derfor om natten, skal man være yderst opmærksom på huller i vejen, vejarbejde og andre køretøjer (uden lys).

Trafikken er ret kaotisk i byer og på landet: Trafikanter af  enhver art har et særdeles afslappet forhold til færdelsregler; for mange gælder det om at komme først ud af krydset uanset trafiklysets farve. Vær meget opmærksom i trafikken.

Der er gode muligheder for at leje bil eftersom de internationale biludlejningsselskaber har afdelinger i Tirana (Lufthavn). Et lokalt tip lyder dog på, at det eventuelt bedre kan betale sig at booke en bil med en lokal chauffør.

Bemærk, at hvis du lejer bil i et Balkan land – eller naboland – at det i flere tilfælde ikke er muligt at krydse grænsen i lejebilen. I visse tilfælde kan man købe en tillægsforsikring og får så et papir, man skal have med sig til grænsen. Nogle selskaber tillader dog slet ikke, at man krydser grænsen, så tjek det derfor på forhånd.
Vær opmærksom på, at de forskellige selskaber tager forskellige takster – også for muligheden for at krydse grænser. 

Bus

Der er landbusser og bybusser, der er meget billige, men som oftest også af ældre model og temmelig overfyldte.

Taxi

I de større byer er der rig mulighed for at fange en taxi.

Tog

Der kører tog mellem de større byer, Tirana, Durrës, Shkodra, Vlora, Rrogozhinë og Fier.
Mange af togene er dog gamle og langsomme, og kører sjældent helt efter køreplanen.
Et alternativ er at tage bus eller en turistbus, hvis man vil på sightseeing i andre byer.

Cykel

Det er også muligt at cykle rundt, leje cykel og komme på cykelture.

Lejecykelsystem, dog ude af funktion denne dag. Casino i baggrunden.

Overnatning

I Tirana er der mange overnatningsmuligheder, fra absolut low budget omkring 100 DKK op til mange tusind kroner på de store hoteller. Du kan bo på bed and breakfast’s, private hjem (AirBNB), hostels, familiedrevne gæstehuse (især på landet), store, masseturisme betonhoteller eller albanske og internationale luksus-look hoteller.

I turistområderne Vlora, Durresi og Saranda er der gode hoteller og resorts.

Mad og drikke

Drik ikke vandet i Albanien, køb vand på flaske for en sikkerheds skyld.

Maden og vinen er til gengæld næsten en – prisbillig – attraktion i sig selv:
Velsmagende både på små cafeer og snackbarer samt på hoteller og restauranter.

Smoothie og vegetarpandekage på smart cafe:

Et velsmagende måltid på Hotel Xheko Restaurant.

Et lækkert måltid på Restaurant +39 i Tirana.

Et endnu mere lækkert måltid på Restaurant Padam, Padam Boutique Hotel.

Pas og visum

Man skal have pas, der er gyldigt 6 måneder ud over opholdets varighed. Til gengæld er landet visumfrit i besøg op til 90 dage. Tjek for en sikkerheds skyld gældende regler hos Udenrigsministeriet eller den Albanske ambassade, i god tid inden rejse.

Rejseforsikring

Det gule og blå sygesikringskort gælder ikke i Albanien, derfor skal du tegne en privat forsikring, hvis du rejser til landet, så du er sikret mod sygdom eller ulykker.

Vaccination

Selv rejste jeg uden vaccinationer, men Albanien-kilder anbefaler, at man har hepatitis A og difteri/stivkrampe vaccination. Ved længere rejser eventuelt også hepatitis B vaccination. Bemærk, at vaccinationer ofte skal foretages mindst et par uger inden afrejse.

Valuta i Albanien

Valutaen i Albanien er albanske LEK, som du kun kan bruge og veksle der – det  er ikke muligt at veksle LEK udenfor landet. Brug derfor alle dine LEK på turen eller sørg for at veksle inden hjemrejse. Der er hæveautomater i alle de større byer og Visa og Mastercard accepteres mange steder. Hav dog lokal valuta i kontanter til cafeer, barer og mindre restauranter og butikker.

Prisniveau og drikkepenge

Prisniveauet i Albanien er generelt lavt. Du får rigtig meget for pengene eksempelvis på hoteller og restauranter.

Det er normalt, at man giver 10-15% i drikkepenge.

Shopping? Prisniveau er fra lavt til højt. Der er småbutikker med billige (ikke særligt gode) varer og i Tirana internationale luksusbutikker med meget høje priser. Nøjagtigt som i andre storbyer. Albanske oste, vine og olivenolier er gode.

Sightseeing – seværdigheder

Bjeshkat e nemura (Forbandede bjerge). Flot bjerglandskab i nordvest Albanien.

Bunker Art I. Kæmpe bunker lige uden for Tirana centrum. Deprimerende, men seværdig.

Bunker Art II. Stor bunker under jorden lige midt i Tirana centrum. Deprimerende, men seværdig.

Butrint. Ruinby nær den græske grænse; UNESCO verdensarvsliste.

Gjirokaster. Pittoresk by med brostensgader og slot. Fantastisk udsigt. UNESCO verdensarvsliste.

Mount Dajti. Bjerg og nationalpark i det centrale Albanien (nær Tirana). Flot natur og god kabelbanetur.

Palasë. By nær Llogara Nationalpark med flot natur og gode strande.

Rozafa slot. med dens udsigt,

Ksamil (tidl. kommune) by og ‘riviera’ strande med krystalblåt vand og fint sand. I sydlige del.

Syri Kalter (The Blue Eye). En smuk naturlig kilde nær Sarandë i den sydlige del af Albanien.

Tirana. En spændende by med varieret arkitektur og gode hoteller og restauranter.

 

Ved et længere ophold kan man tage en tur over grænsen til Kosovo, for at se den smukke by Prizren.
Turen tager kun cirka to timer, fordi der er kommet en ny motorvej.

Klima

Klimaet er behageligt. Albanien har varme og tørre somre og våde vintre i lavlandet.
I højlandet kan der falde sne fra november til marts.

Sikkerhed

Albanien er et ret sikkert rejseland at rejse med begrænset småkriminalitet. Der er ifølge lokalkendte ingen drukkultur i landet, så det er usandsynligt. at man bliver overfaldet af fulde folk. Til gengæld er der problemer med organiseret kriminalitet, hvilket man bør være opmærksom på.

Fotografering

Som i andre Balkan lande, skal man, når man besøger kirker og andre religiøse steder, dække skuldre og knæ til. Det er ikke lovligt at fotografere i religiøse bygninger og det er generelt heller ikke lovligt at fotografere statslige bygninger (ud over de åbenlyse attraktioner). Se efter skiltning for en sikkerheds skyld.

Læs mere:

Outdooralbania

Albania


Foto 6 og 7: Albanian Trip Bunkers and Beaches

Grafik kort. Wikipedia.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Nuet er nu