10 Tips: Gå langt: Lange gåture, vandreture og optræning

Top 10 Vancouver favoritter: Fra Downtown til Cliff Walk

Af Marina Aagaard, MFT. Fotos: Henrik Elstrup og Marina Aagaard

Magisk multi-etnisk metropol omgivet af suveræn natur. Men husk paraplyen.

Vancouver, British Colombia, Canada. En by fra 6. april 1886 nu med meget varieret bebyggelse fra højhuse til træskure. En havneby med kig til Stillehavet på den ene side og bjergene på den anden. Stemningsfyldt både dag og nat.

En by , hvor hovedindustrierne er tømmerhandel, turisme og film; Hollywood i nord.

Det summer af eksotisk liv i byen, der har 2.463.431 indbyggere i Greater Vancouver, storbyområdet, og 631.486 (2016) i centrum.

Der er mange vidt forskellige nabolag; man møder blandt andre englændere, skotter, irere, tyskere, kinesere (28,3 % af befolkningen), indere, filippinere, koreanere, japanere, arabere, sydamerikanere og afrikanere.
Det giver et væld af anderledes interessante butikker og restauranter.

Det er en storby, så der er naturligt nok meget at se. Har man god tid, en uge eller mere, er der adskillige udflugter med bus eller fly – som Sea to Sky Highway Day Trip med vandfald, mine og svævebanetur – og museer og parker, der frister.

Har man kun 2-3  dage, er her nogle af de absolutte highlights:

Top 10 grunde til at besøge Vancouver

#1 Indbyggerne i Vancouver

For en europæer er det en oplevelse at møde de lokale. De er åbne, imødekommende, hjælpsomme og snakkesaglige.
Nej, naturligvis ikke allesammen, selvom det er den fornemmelse, man får.
Man føler sig øjeblikkeligt godt tilpas og får lyst til at flytte til byen …

Vancouver er den tættest befolkede by i Canada, man bor tæt i højhuse og særlige bycentre. Byen er i mange år blevet kaldt “en af de bedste byer at bo i” (most livable places, The Economist, 2011).

Indbyggerne husker i øvrigt deres paraply – og hoteller har også en du kan låne.
For det regner meget i byen, men det gør ikke så meget, når man er forberedt på det.
Det er hyggeligt at sidde på en cafe, mens regnen drypper ned på markisen eller ruden.

#2 Downtown Vancouver

Centrum Vancouver er hyggeligt trods skyskraberne. Bebyggelsen veksler mellem høje og lave, nye og gamle bygninger og små pladser med skulpturer.

Højhusene i glas spejler sig i hinanden og mellem dem står spændende gamle bygninger (desværre og helt uforståeligt er flere de gamle på vej væk i byfornyelsens navn).

En af de smukkeste bygninger er The Marine Building, 355 Burrard Street, tæt ved havnen.
Bygning ses til højre i billedet. Der under et detaljefoto – de nederste kalksten har motiver med datidens nye teknologier (zeppelineren nok ikke den bedste …) – og indgangspartiet.

Et art deco højhus fra 1930 på 97,8 m (321 ft) og 22 etager. Desværre er der ingen offentlig adgang til bygningen, der må ses udefra. Inde er der ellers et unikt interiør med messingdøre, mange træsorter, marmorgulv med dyrekredsen og flora og fauna detaljer.

I bymidten er der liv i gaden næsten døgnet rundt, masser af små og store butikker samt hoteller og restauranter. Over hovedet svæver mågerne rundt.

Robson Street – og området lige omkring – er kendt som shopping-gaden. Der er små, lokale designershops, internationale high-end butikker som Prada og Tiffany’s og special-butikker med eksempelvis briller, elektronik og kufferter i alle prislejer.

    

Måske bedst af alt, er at man nemt kan gå eller cykle downtown rundt, fordi alt ligger på et relativt lille område. Flere steder i byen er der city-cykler, som står klar til lån. Med hjelm!

Anbefaling: Tag en 1½ times tur i en Hop-On Hop-Off bus eller sporvogn med live kommentar. Det er rimeligt billigt (inklusive 5 dollar bro-park rabat), billet gælder i 48 timer og man kan skifte mellem nyere busser og ældre ‘trolleyer’.

Man ser byen, hører historier og får inspiration til egne udflugter.

#3 Granville Island

En lille ø med butikker og restauranter. En rigtig turistfælde, men det føles ikke sådan (måske især ikke udenfor sæsonen …).

Man kan køre dertil i bil (men det anbefales ikke på grund af begrænset parkeringsmulighed), man kan tage hop-on hop-off bussen til det stop eller man kan sejle gratis dertil med en lille færge fra den modsatte bred.

Granville Island er anbefalet, især på grund af de mange små håndværksbutikker med unik kunst; foto, glas, tøj, stentøj og træ.

Der er desuden et food market med alt hvad maven kan begære. Her kan man få smagsprøver, købe fødevarer eller specielle retter og spise på stedet eller tage maden med.

     

Som en særlig attraktion er der på øen mega-kunst. Fire store betonsiloer er blevet malet med farverige fantasi-figurer.

#4 Gastown

Der er mange bydele, men den oprindelige er Gastown, som dateres til 1.7.1867.

Et historisk område med både nye og gamle bygninger og foruden de forventelige souvenir butikker flere ualmindeligt interessante bolig- og tøj-butikker.

Gastown damp-uret skal ses. Hver hele time laver det en hel lille koncert, mens det udspyr damp. Hver halve time kommer der en kort version, nogle få trut fra uret.

#5 Capillano Suspension Bridge Park

En af Vancouvers mest populære turistattraktioner og med rette. Den park bør besøges som nummer 1 attraktion. Det gør 800.000 andre også hvert år. Så kom tidligt (eller sent).

Man tager til parken for at gå på den lange hængebro, 140 meter (460 ft) lang, 70 meter (230 ft) over floden: Capillano Suspension Bridge.

Som en uventet og dejlig bonus er der flere broer og terrasser over og mellem træerne.
Man kan nemt bruge hele dagen der. Især på grund af den unikke natur (#6).

Ud over hængebroen er der også en spændende cirkulær bro, Cliff Walk, som hænger ud fra klippen. Meget elegant lavet, selvom den nok ikke er for de med højdeskræk.

Canadierne er vist vilde med el-lys-dekorationer, så parken byder på en lysfestival. I den mørke tid, tændes tusindvis af små pærer (fastgjort til træstammerne) og lysskulpturer.
Sikkert flot og fint, når det er mørkt. Parkens natur er nu så flot i sig selv, at de mange lyskæder virker unødvendigt (i hvert fald i dagslys). Kæmpekugler, spejler sig i søen …

#6 Regnskoven

Capillano Suspension Bridge Park er ikke kun en park med en bro. Når man har betalt entreen, kommer man ind i et fantastisk 27 hektar stort regnskovsområde med flod, sø, kæmpetræer, tæt underskov, mos og skønne planter.

Er man heldig, ser man ikke kun fugle, men også andre dyr, insekter og lignende. For eksempel banansnegle … og ikke bare en kunstig kæmpeedderkop.

Man kommer rundt på gangstier og gangbroer og flere steder der bænke og små cafeer, så man kan holde rast.

På rækværket er der en serie informationsskilte med interessante fakta om regnskoven og natur. Desuden er der en lille plads med informationsstandere omkring biologi og geologi.

Man kan nå at se parken på omkring to timer, men skal man have det hele med og holde hvil eller spisepause, eller shoppe i butikken, kan man nemt bruge hele dagen der.

#7 Havnefronten

Foruden en kæmpe industrihavn, Canadas største, Nord-Amerikas 7. største (27. største i verden), så er havneområdet ved Canada pladsen og pladsen med Olympisk Fakkel-monumentet, også værd at se.

Her er ikke blot et par flotte fitnesscentre med vandudsigt, men også butikker og en række restauranter, hvor man kan sidde og nyde udsigten over flodmundingen og se vandflyverne lette og lande flere gange i timen.

#8 Stanley Park

Parker er som hovedregel skønne og sunde, en lise for krop og sjæl. Gratis fornøjelse af højeste klasse. Stanley Park er ingen undtagelse: Her er der udsigt til masser af vand, Vancouver, broer, skibe og naturligvis imponerende kæmpetræer og smukke blomster.

Her kan man spise i den populære restaurant The Teahouse (book på forhånd) eller gå eller cykle en tur samtidig med at man får genial, autentisk sightseeing.

En guide fortæller: De lokale lever i weekenden og da ser man dem dyrke sport og friluftsaktiviteter i parkerne og i skisportsområderne.

#9 Kunst og (mad)kultur

Der er masser af kunst rundt om i byen, fin kunst, brugskunst og gadekunst, street art. Og løbende kan man være heldig at rende ind i gratis små eller store kunstudstillinger.

Var nysgerrig. Kiggede ind i Fight for beauty installationen. Så arkitektur video og modeller af blandt andre BIG, haute cauture af Yves Saint Laurent med flere og det formidable Butterfly Piano, koncertflygel.

Luksushotel med kunst på facaden: Skriften på muren eller rettere rækværket: lyingontopofabuilding lyingontopofabuilding lyingontopofabuilding mange etager op.

Man kan næsten ikke se sig mæt.

Der er også museer inden for mange andre genre blandt andre videnskab i den ikoniske kantede kuppelbygning.

I forgrunden Trans Am Totem skulptur (2015) af Marcus Bowcott. Træstamme med fem biler på toppen, øverst en Pontiac Trans Am. Vægt: 11.340 kg (25.000 lb). Højde: 10 m (33 ft).

Der er noget for alle sanserne, ud over øjnene, ørerne (koncerter og regnskovslyde), næsen (vand, land og by dufte), følesansen (fitness og wellness aktiviteter) er der også nær ved endeløse muligheder for oplevelser for munden og smagsløgene:

Der er store og små restauranter med menuer fra næsten hele verden.
Man kan spise eksotisk eller lokalt (foto: tunsalat hos Joey, Burrard) til enten små eller store penge. Der er mulighed for at prøve lidt af hvert. I starten af året er der en food festival, hvor man for et yderst rimeligt beløb kan sample haute cuisine på restauranter og hoteller.

#10 Bjerge til skiløb med mere

Hvor heldig kan man være? En fantastisk storby og lige uden for døren adgang til bjerge, hvor man fra november til marts kan løbe på ski. Og vandre og cykle det meste af året.

Skisportsstederne Cypress Mountain, Grouse Mountain og Mount Seymour ligger kun 15-30 minutter væk fra downtown og det formidable Whistler med Whistler og Blackcomb inden for rækkevidde bare 1½-2 timers køretur nordpå.

Optimalt. Varmt anbefalet.

Gråt? Fotos er taget om vinteren i februar. Off-season og hyggeligt.
Det forlyder dog, at byen er farvestrålende og varm om sommeren.


Flyrejsen Danmark-Canada T/R ifm. ‘fly og ski’ test var venligt sponsoreret af KLM.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Synes du indlæg er brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 Tips: Gå langt: Lange gåture, vandreture og optræning