Julekalender låge 2: Sund på 2 sekunder

Historiske Hameln og Julemarked: Et Niedersachsen eventyr

Af Marina Aagaard, MFT

Dagens julemarked tur går til Hameln ved floden Weser i Niedersachsen. Jeg glæder mig til at besøge den kendte eventyrby for første gang. Et tysk julemarked sætter med sikkerhed gang i julestemningen og derudover er tyske middelalderbyer altid et besøg værd.

HamelnFaktisk viser det sig, at trods det, at byen har et ualmindeligt stort julemarked og mange flotte juledekorationer, overstråler de formidable bygninger fra 1500- og 1600-tallet de kæmpestore julekugler og den glitrende glühwein!

I starten af 800-tallet opførte den saksiske grev Bernhard og hans frue Christina en kirke ved deres gods i Hameln. Da de døde barnløse i 826, overgik det til rigsabbediet Fulda, som her grundlagde et benediktinerkloster og stedet nævnes første gang som Hamela eller Hameloa. Med tiden voksede der en købstad frem omkring klosteret, og Hameln nævnes som by i år 1200; en af de ældste byer i det tidligere kongerige Hannover.

Hameln ligger 68 meter over havet og har en optimal beliggenhed ved floden Weser mod vest og et smukt bakkelandskab mod nord, syd og øst. Byen blev medlem af Hanse-forbundet i 1426. Senere, i det 16. århundrede voksede byen kraftigt og rige købmænd og adelsfolk byggede de pragtfulde bindingsværkshuse og sandstensvillaer, renæssancebygninger. Byen er hovedstaden i distriktet Hamelin-Pyrmont og har en befolkning på cirka 57.000.

At tage en tur gennem byens centrum, den gamle bydel, Altstadt, er en oplevelse. Området er ikke så stort, så det er let at gå rundt eller slappe af ved en af ??caféerne og betragte den usædvanlige og detaljerige arkitektur. Blandt andet Rattenfängerhaus (Pied Piper’s House), der blev opført i 1602. Huset bærer en inskription, der beretter om 130 børns ‘udvandring’, Hameln’s berømte historiske begivenhed.

Hameln var heldig. Den undslap næsten helt 2. Verdenkrigs bombardementer. Til sidst bombede de dog en bro, for at genere modstanderne (amerikanerne) og som modtræk bombede amerikanerne kirken, så tårnet kollapsede ned over kirken. Derfor er der næsten intet tilbage af den oprindelige kirke. Næsten alt er nybygget i 1900-tallet – inklusive tårnet som man kan besøge på aften-ture.

Hameln_IMG_5257Byen er berømt for Sagnet Rottefængeren fra Hameln (The Pied Piper). Det dateres til 1284 og handler om, at byens rottefænger angiveligt skulle have fanget og druknet alle byens rotter og da han ikke fik betaling for arbejdet bortførte han 130 børn. Der er dog adskillige huller i fortællingen; blandt andet at rotter kan svømme og derfor ikke drukner.

Historikere er kommet med flere forskellige forklaringer på, hvorfor de mange børn forsvandt. En af de mulige forklaringer går på, at en rig østeuropæisk godsejer havde brug for arbejdskraft og lokkede med et bedre liv i udlandet. I Tjekkiet er der dukket navne med oprindelse i Hameln, så den forklaring er ikke usandsynlig.

Ud over en statue på Osterstrasse, så kan den usædvanlige rottefænger findes over hele byen, både i museet og i dekorationer i byen og byens butikker og souvenirbutikker. Rotter og Rottefængeren er allestedsnærværende i Hameln.

Hameln_Slik_IMG_5188

I dag er der kun tid til julemarked. Men havde jeg haft bedre tid, var der også mulighed for at gå og cykle langsWeser . eller tage på en sejltur på floden. Foruden motionsmuligheder er der også kulturelle aktiviteter: Museum med rottefænger-teater, glaspusteri (i det historiske krudttårn) og om sommeren rottefænger-friluftsteater. Og nu ved vintertiden det store julemarked, hvor man også træffer en hel del rotterfænger figurer …

Julemarkedet er det største jeg har set til dato. Med adskillige boder med håndværksvarer og endnu flere med glühwein, pfannkuchen, flammkuchen, glaserede æbler og brændte mandler. Der er lidt for enhver smag.Hameln_IMG_5204IMG_5168

Weihnactsmarkt Hameln er fra 27.11. – 23.12. 

Efter en lang dag på farten og på sightseeing med øjnene på vid gab, er det nu tid til at sige godnat. Efter aftensmad – tomatsuppe og henholdsvis rump steak og lakse steak – på Hotel zur Krone på Osterstrasse i den gamle bydel, kører vi ved 21-tiden cirka 10 kilometer udenfor byen til Schlosshotel Münchhausen.

Det er kulsort ude på landet, men slottet er oplyst, så vi ser det på afstand og finder nemt vej.

Det er formidabelt flotte bygninger, ude og inde. Vi bliver budt varmt velkommen og hurtigt vist til værelset. Her er der nok af puder til en god nats søvn.

Læs mere:

https://www.hameln.de/dk/hameln-dk/

http://www.hotelzurkrone.de/en-gb/home

Home

https://www.niedersachsen-tourism.com/destinations/cities-in-lower-saxony/hameln

https://da.wikipedia.org/wiki/Hameln

http://www.ferie-niedersachsen.dk/


“marinaaagaardblog” har længe gerne villet besøge Hameln i Niedersachsen
– og blev heldigvis inviteret af Hameln.de og Tysk Turist Information

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julekalender låge 2: Sund på 2 sekunder