Proper push-up armstrækning: For begyndere og øvede

Hildesheim ved juletid: UNESCO herligheder, hygge og holografi

Af Marina Aagard, MFT

Herlige Hildesheim. Omtrent 25-30 km sydøst for Hannover ligger Hildesheim ved bredden af Innerste-floden, en lille biflod af Leine-floden.

HildesheimEt idyllisk område. Men. I området er også en lang række vandløb. Dette vand omkring Hildesheim er fyldt med bly og tidligere drak man det, hvilket resulterede i hjerneskader …

Senere fandt man en kilde med rent drikkeligt vand; denne ses overdækket ved siden af Hildesheim Novotel hotellet, som tidligere husede byens sindssyge-hospital.

Bortset fra den uheldige historie med vandet, er Hildesheim noget særligt: En af de ældste byer i Nordtyskland, en middelstor middelalderby fra 815. I dag med cirka 102.500 indbyggere (2012). Cirka 28,5 % af indbyggerne er romersk-katolikker, 38,3 % er protestanter og 33,0% af indbyggerne er tilhængere af andre religioner eller har slet ingen religion.

Hildesheim har mange tekniske skoler og en lærerhøjskole med undervisningsforskning. 10 km uden for byen ligger University of Hildesheim. I byen er der et stadsarkiv med historiske dokumenter tilbage fra 1100-tallet.
Andre steder af interesse er teatret, der tilbyder opera, operette og musicals, drama, ballet og koncerter.

Før 2. Verdenskrig havde byen over 1900 bindingsværkshuse og var en af de smukkeste byer i Tyskland med tilnavnet “Det nordlige Nürenberg”. Under krigen blev 90 % af centrum ødelagt, kun nogle enkelte stræder forblev uskadte.

I dag består byen mest bygninger fra perioden 1950 til 1970 og rekonstruerede bygninger. I 1980’erne begyndte man at fjerne tidligere betonbygninger og erstatte dem med kopier af de tidligere middelalder bygninger.

I Turistinformationen på Marktplatz er der er en lille, men virkeligt flot, interaktiv udstilling med blandt andet et holografi af et unikt relikvie i domkirken og 180 grader visualisering af byen og dens bygninger i 1050, 1850 og 1945 og 2010 …

1945 billederne viser med al tydelighed, hvor meningsløs og ødelæggende krig er: Hildesheim blev ikke bombet, fordi der var fjendtlige militære anlæg, men fordi en bombning ville ødelægge den tyske moral. Måske. Nu mistede verden til gengæld næsten en hel by med uerstattelige historiske bygninger …

Hildesheim er nem at komme til med bil fra Danmark via E45 og A7. Alternativt kan man flyve til Hanover Airport, hvorfra der til Hildesheim er 30-40 minutter i bil eller 1 time med tog.
Man kan også tage toget dertil. Der er tog hver time fra eksempelvis Hanover, Berlin eller Frankfurt.

Magisk midtby

Sightseeing er nemt i Hildesheim. Byen er ikke ret stor og med udgangspunkt fra den historiske markedsplads kan man gå rundt til de historiske bygninger, monumenter og andre seværdigheder i løbet af få timer (men skal man have alle detaljerne med skal man bruge et par dage).

Hildesheim_IMG_4380Hildesheim_Germany_Travel_Marina_Aagaard_blogVil man længere omkring er der gode cykelstier og tydelig cyklist skiltning. Alternativt kan man tage (nat) bus eller taxi. Begge dele er billigere end i Danmark.

Først og fremmest bør man  besøge de to kirker, der kom under UNESCOs verdenskulturarv i 1985: St. Michaelis (1010-1033), der fyldte 1000 år i 2010, herover bag en model af kirken) og den romanske Hildesheimer Dom, Dom Mariä Himmelfahrt zu Hildesheim (1054-79) med bronzedøre fra 1015, en mægtig påskelysestage (ca. 1020) og døbefont (ca. 1230), begge i bronze. Her under Basilica St. Godeshard.

Hildesheim_UNESCO_Church_Germany_Travel_Marina_Aagaard_blogDet monumentale loftsmaleri i St. Michaelis kirken fra det 13. århundrede viser Jesu Kristi stamtræ og kirken beskrives som en af de smukkeste kirker i Tyskland fra den tidlige romantik.
Byen er et kulturelt centrum, som tiltrækker mange turister.

Hildesheim_Germany_Travel_Marina_Aagaard_blog    I en port til en skole (foto her over) hænger en visualisering af bl.a. Tower Bridge, London, Eiffeltårnet, Paris, og til højre de to UNESCO kirker i Hildesheim for at vise størrelsesforholdet.

Herunder tårnet (og porten) Kehrwiederturm fra 1400-tallet.

Der er flere kirker i Hildesheim, St. Andreas, en 12. århundredetals kirke med den højeste kirkespir (114,5 m) i Niedersachsen (ses i baggrunden på foto her over og her under).

Fra toppen kan man få en flot udsigt over Hildesheim og omegn. Det er dog ikke muligt at komme op i tårnet om vinteren, kun om sommeren (hvis man har lyst til at tage en tur på de over 300 trin).

Weihnachtsmarkt Hildesheim 27. nov. til 28. dec. 2017

På markedspladsen er der flere gløggboder med fuldt hus også på hverdagsaftener.

I dag klokken 17:30 mødes vi med guiden Susanne, som viser os rundt på markedspladsen og området umiddelbart udenom. Det er et meget lille område, men der utallige fortællinger om husene (reproduktioner) omkring den lille plads.

Husene er – selvom de er reproduktioner af de oprindelige – fuldstændigt unikke og kunstfærdige og man kan næsten ikke se sig mæt i detaljerne; træskærerarbejdet og farverne, guld, rød, brun, sort med flere.

Mørket falder hurtigt på, så da vi går rundt i byen ved 18-tiden om aftenen er der allerede natsort.

Det giver en flot baggrund, for juledekorationerne på markedspladsen, hvor der er pariserhjul og ?pyramide?; et tysk fænomen med en stor kegleformet pavillon med roterende displays af Jesus og Maria, hyrden og hellig tre konger (pyramide ses herunder by day and night).

Hildesheim_Weihnachtsmarkt_Germany_Travel_Marina_Aagaard_blogTysk julehygge. Gadelamper med nissehuer på: Man kan ikke undgå at komme i julehumør!

Uden mad og drikke …

Vi går videre. Aftenen slutter (næsten) på restauranten og baren Goldmarie, der tydeligvis er meget populær; restauranten er fyldt.
Belysningen er lige tilpas og interiøret er moderne og interessant: Forskellige borde, stole og lamper.

Vi bestiller henholdsvis to gange carpaccio og som hovedret laks med rejer og linguini og lam og kartofler.
Til dessert to gange pandekager med is (dessertkortet bød på de sikre hits; vafler, pandekager og is i forskellige afskygninger. Desuden en særlig chokolade kage anretning som dog ikke fristede i dag. Til maden tysk vin: To gange hvidvin og to gange rødvin samt mineralvand med brus. Priserne er rimelige og betjeningen og serveringen hurtig og præcis. Sådan.

      

Så klokken 9:00 springer vi kaffen over og siger tak for mad.
Efter en lang dag på farten er næste stop ikke en bar, men hotellet, hvor vi går tidligt til ro.

Næste morgen står vi tidligt op og når at gå en ekstra tur i byen, så vi får set flere detaljer.

Herefter kører vi en tur uden for byen, 15 km nordvest, cirka 10-15 minutter i bil, til Schloss Marienburg, et eventyrligt flot slot, som er værd at besøge. I dag når vi kun en tur i parken, men har man tid, kan man komme inden for, både på slotstur og spisning i restauranten.

Læs mere:

https://www.niedersachsen-tourism.com/destinations/cities-in-lower-saxony/hildesheim
https://da.wikipedia.org/wiki/Hildesheim
https://en.wikipedia.org/wiki/Hildesheim
https://en.wikivoyage.org/wiki/Hildesheim

http://www.schloss-marienburg.de/

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Proper push-up armstrækning: For begyndere og øvede