Mig og skøjteløb: Skøn og alsidig motion

Proteinindtag under træning forbedrer ikke præstation og restitution hos cykelryttere

Proteinsupplementering under træning eller ej? For cykelryttere kan det det være unødvendigt: Et nyere dansk forsøg udført af forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet viser, at proteinindtag under hård træning ikke forbedrer præstation og restitution under en hård træningslejr for elite cykelryttere. 

Forsøget viste, at sammenlignet med indtag af kulhydrat reducerede delvis erstatning af kulhydrat med valleprotein hydrolysat under træning ikke signifikant præstationsnedgangen efter 4?5 timers cykling eller efter fem dage med anstrengende træning.
Ydermere havde proteinindtaget under træning ikke en udpræget indvirkning på ændringer i muskelskade eller immunfunktionen under træningslejren.

Hård træning belaster kroppen

Baggrunden for forsøget var, at konkurrencer og træningslejre over flere dage for elite udholdenhedsatleter som cykelryttere stiller store fysiologiske krav til kroppen og kan føre til overanstrengelse eller overtræning og langvarig præstationsnedgang og nedsat immunfunktion. Det er derfor nødvendigt at optimere restitutionen mellem træningspas for at minimere risikoen for skader og forbedre kroppens tilpasning til træningen.

Indtag af kulhydrat under træning anses generelt for gavnligt med henblik på at forbedre præstation og restitution i høj-intensive udholdenhedsidrætter, hvorimod effekten af protein supplementering er mindre kendt. Tidligere forsøg har været relativt kortvarige og resultaterne blandede, men hypotesen var, at det ville være fordelagtigt at indtage protein under langvarige træningspas flere dage i træk.

Forsøg med kulhydrat eller kulhydrat-protein drik

Forsøgsleder lektor Mette Hansen, PhD, AU, undersøgte sammen med forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet via et avanceret forsøg effekterne af proteinindtag under træning på præstation og restitution hos 18 18-22-årige mandlige elitecykelryttere (U23 landshold) under en anstrengende seks-dages træningslejr på Lanzarote.

Cykelrytterne blev udvalgt (blok randomiseret) til to grupper med ensartet alder, vægt, højde, fedtprocent, VO2max og 5-min. all-out cykeltest resultat.
Den totale træningstid og distance var identiske for de to grupper eftersom cykelrytterne cyklede sammen i matchende par.

Forsøgsdesignet var nyt eftersom det undersøgte effekten af proteinindtag under træning hos unge elite cykelryttere under en faktisk træningslejr og med streng kostkontrol. Forsøget undersøgte desuden ikke alene den akutte effekt af proteinindtag, men også den samlede, akkumulerede, effekt under den anstrengende træningslejr med 25?29 timers cykling inden for seks dage.

Gennemsnitligt energiindtag var 22,0-24,4 MJ/dag (ved 25-29 timers træning). Fordelingen af makronæringsstoffer i kosten ud over testdrikkene var:

8 g kulhydrat/kg/dag (~62 E%). Totalt dagligt kulhydrat indtag inklusive drikkevarer var 14,6 g/kg/dag i kulhydrat-gruppen og 13,6 g/kg/dag i protein-kulhydrat-gruppen.

1,7 g protein/kg/dag, hvilket svarer til proteinanbefalingerne for elite udholdenhedsatleter.
De 18 g protein i restitutionsdrikken til begge forsøgsgrupper var inkluderet i de 1,7 g protein per kilo kropsvægt per dag, hvorimod proteinindholdet i træningsdrikken til protein-kulhydrat testgruppen var i tillæg til den kontrollerede kost (i alt 2,6 g/kg/dag).

Fedt blev tilsat ud fra hver enkelts energibehov (~22?24 E%).

Energiindholdet i kosten blev tilpasset (±125 kcal/day) for at genetablere energibalance, hvis morgenvægten var ændret med mere end 1 kg kropsvægt og bioimpedans-måling ikke indikerede at vægtændringen skyldtes ændring i væskemængde.

Træning og tests

Cykelrytterne indtog enten en valleprotein hydrolysat-kulhydrat drik eller en kaloriemæssigt tilsvarende kulhydrat drik under hver træning i seks dage med 25?29 timers cykling i alt. Begge forsøgsgrupper cyklede samme distance. Både kost og træning blev standardiseret og overvåget.

Kosten var energi-balanceret og indeholdt 1,7 g protein per kilo kropsvægt per dag.

Træningen bestod af en blanding af distancetræning, intervaltræning, bjergkørsel og individual tidskørsel.

Der blev foretaget to cykeltests, en 10 sekunders sprinttest, peak power, og en 5 minutters all-out test, før og efter den første træning og disse to tests blev gentaget på træningslejrens sjette og sidste dag.

I løbet af ugen blev der indsamlet blod og spyt prøver om morgenen efter natlig faste og prøverne blev analyserede for muskelskader, stress (belastning) og immunfunktion.

Resultaterne viste for begge grupper, at 5 minutters all-out test præstationen var reduceret efter den første træning og på dag 6 sammenlignet med før den første træning, og der var ingen forskel på de to grupper.
Peak power, maksimal kraftindsats, i sprinttesten ændrede sig ikke af betydning (signifikant) mellem test eller blandt grupperne. Desuden blev ændringerne i markørerne for muskelskade, stress og immunfunktion heller ikke signifikant påvirket af behandlingen.

Indtaget af protein kombineret med kulhydrat under cykling ved en træningslejr for elitecykelryttere resulterede ikke i signifikante akutte præstationsfremmende effekter sammenlignet med indtag af kulhydrat, når en restitutionsdrik med tilstrækkelig protein og kulhydrat (18 g protein og 69 g kulhydrat svarende til ~0,25 g protein/kg og 1 g kulhydrat/kg) blev indtaget umiddelbart efter hver træningsseance.

De resultater antyder, at tilføjelsen af protein til kulhydrat supplementering under træning ikke forbedrer præstation eller restitution hos elitecykelryttere med anstrengende og udtrættende træningspas i løbet af en uges træningslejr.

Protein supplementering og udholdenhedsidræt

Forskning har vist, at høj forekomst af kulhydrat kan mindske risikoen for et svækket immunforsvar (immune depression) forbundet med ekstrem udholdenhedstræning hos atleter. Men man ved kun lidt om effekten af protein supplementering på immunfunktionen i relation til træning.
I dette forsøg sås der ikke forskelle mellem de to grupper, hvilket kan hænge sammen med at forsøgsdeltagerne var i energibalance og kulhydratindtaget var højt i begge grupper.

Det kan diskuteres om resultaterne kan overføres til andre grupper af udholdenhedsatleter end cykelryttere. Cykling domineres af koncentriske muskelkontraktioner og sandsynligvis kun et minimum af påført muskelskade, selvom cykelrytterne øgede deres træningsbelastning igennem træningslejren.

Forskerne kan ikke udelukke, at andre typer af atleter (løbere og triatleter) kan have fordel af at indtage protein under træning i forbindelse med et anstrengende træningsforløb, især de som især anvender anvender excentriske muskelkontraktioner (såsom løb ned ad bakker, downhill running, og styrketræning).

Protein under cykeltræning uden effekt

Konklusionen ud fra forsøget: Delvis erstatning af kulhydrat med valleprotein under træning har ingen signifikant akut præstationsfremmende effekt hos elite cykelryttere på en hård træningslejr sammenlignet med indtag af den anbefalede mængde kulhydrater med samme kalorieantal.

Tilsvarende, når en restitutionsdrik indeholdende både protein og kulhydrat indtages umiddelbart efter træningen, er faldet i præstationsevnen efter en anstrengende træningslejr ikke signifikant forskellig blandt forsøgsgrupperne, hvilket antyder, at der ikke er nogen gavnlig effekt på restitution ved at indtage kulhydrat plus protein under træning sammenlignet med indtag af kulhydrat alene.

Reference:

Hansen M, Bangsbo J, Jensen J, Krause-Jensen M, Bibby BM, Sollie O, Hall UA, Madsen K (2016). Protein intake during training sessions has no effect on performance and recovery during a strenuous training camp for elite cyclists. J Int Soc Sports Nutr. 2016 Mar 5;13:9. doi: 10.1186/s12970-016-0120-4. eCollection 2016.

Kostprogram: Vitakost

Foto:

Closeup Cyclist. Michelle Dennis © Freeimages

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mig og skøjteløb: Skøn og alsidig motion