Bremen by og hotel: Smuttur til Tyskland

Bremen sightseeing: Wellness, Walk and Talk

Af Marina Aagaard, MFT. Fotos: Henrik Elstrup og Marina Aagaard

Kan selv. Vil selv. Selvgjort er velgjort. Og så videre.
Alligevel kan lokalkendskab og insiderviden tilføre en rejse ekstra værdi.

Vi, Henrik og jeg, plejer på rejser at finde rundt på egen hånd med kort eller guidebog. Denne gang har Bremen Turismus formidlet kontakt til en live guide. Det er alle tiders.

Bremen sightseeing med walk and talk

Dagen i dag står på vinsmagning og wellness, men først (hjerne) fitness i form af byvandring; sightseeing med guiden Gerd Hollenbach, som tager os med på en rask 2-timers gåtur igennem Bremen, markedspladsen, Böttcherstrasse og Schnoor, mens han fortæller levende om store, små og finurlige facetter af byens historie. 

Bremer Marktplatz

Markedspladsen i Bremen, et stort torv, ligger i midten af byen. Det bruges ikke længere som markedsplads, undtagen til Julemarkedet og den store Freimarkt Festival i oktober.

Omkring markedspladsen ligger domkirken, Bremer DomSt. Petri Dom zu Bremen. En over 1200 år gammel protestantisk, luthersk kirke i tidlig gotisk stil fra første halvdel af det 13. århundrede.

Bremen sightseeing Marina Aagaard blog travel rejseTidligere var de to tårne af forskellig højde og udseende, hvilket man kan se på en frise inde i kirken. Denne “skævhed” blev rettet og nu er tårnene ensartede.
Kirken er ‘spartansk’ sammenlignet med katolske kirker, men med smukke hvælvinger.

Rådhuset og frihedsstatuen Roland. Begge på UNESCO World Heritage listen. Rådhuset er rigt dekoreret, et af Tysklands flottede rådhuse. Bygningen er bygget mellem 1405 og 1410 og har senere i det 17. århundrede fået tilføjet en renaissance facade. Her får vi en guidet tur i de smukke sale.

Mørkt træ, mørke billeder, mørke rum med gigantiske lysekroner, der kun kaster sparsomt lys i salen; heldigvis siver dagslyset ind gennem de flotte glasmosaikruder og oplyser detaljerne i rummet; især det utrolige træskærer-arbejde på vindeltrappen.

Udenfor igen. Bremen?s Rolandstatue (til venstre på foto), symbol på handelsrettigheder og frihed siden 1404, er Tysklands største og den kendteste af verdens 39 Roland statuer. Vi går lidt rundt på markedspladsen, som rummer endnu flere seværdige gamle, genopbyggede, bygninger og den nyere parlamentsbygning. 

Böttcherstrasse

Fra markedspladsen kan kommer vi til Böttcherstrasse: En helt usædvanlig gade, kort (110 meter), smal og stopfyldt med arkitektoniske og kunstneriske detaljer samt museer, restauranter og små butikker

Museum, Sieben-faulen-Brunnen af Bernhard Hoetger (1930) og Bremer Bonbon butik.

Böttcherstrasse. To bronzefigurer, en løve til venstre og en panter til højre, et lyst og et mørkt dyr, der repræsenterer dag og nat. Skjult reklame for koffeinfri kaffe, Kaffe Hag, der kan drikkes dag og nat uden problemer? Under de store katte ses to akvarier …

Himmelssaal

En attraktion, vi ikke havde set uden guide, er den utrolige Himmelssal, der gemmer sig i Böttcherstrasse i en aflåst del af Radisson Hotel (før Hilton), Haus Atlantis. En art deco sal, der har overlevet krigens bombardementer og står (næsten) som ny.

En fantastisk vindeltrappe i beton med glasindsatser leder op til salen.

Størstedelen af glasbyggestenene har revner på grund af heden og rystelserne under krigens mange bombardementer.

I toppen af trappeskakten et kryds/kors i blå og hvide glasbyggesten. Tidløs kunst.

    Et særsyn og helt særlig oplevelse, for alle, der er interesserede i arkitektur og kunst.

Weserpromenade Schlachte

Fra Böttcherstrasse kommer vi ud til promenaden ved floden Weser. En 2 km lang, bred promenade med restauranter og cafeer og fortøjningspladser til havnerundfartsbådene.

En flot søjlegang ved floden. Her er marked i weekenden; fyldt med stader og varer.

På promenaden går vi til venstre og snart til venstre igen tilbage ind mod centrum.

Guiden pointerer at han kan undværes – nej, helst ikke – og peger ned: I fliserne ses en rute markeret af metalknopper; et par enkelte tilbageblevne i kobber, resten i stål.
Følger man ruten, kommer man rundt til de vigtigste attraktioner – men man får nok ikke særligt mange bonus-informationer vristet ud af metalstykkerne!

Schnoor

Vi befinder os nu i den idylliske Schoor Viertel, et af byens ældste kvarterer med farverige, lilleput huse tilbage fra det 15. og 16. århundrede.

En speciel vandkunst: Tilsyneladende to, der bader, men går man helt tæt på, ser man i vandspejlet en næse, der stikker op, og under vandet gemmer ansigtet sig; bad for tre.

Ratskeller

Tilbage i centrum. Turen slutter i Ratskeller. Endnu en mindeværdig oplevelse. Et historisk sted med eventyrlige middelalder-hvælvinger og dekorative vintønder.

Her går vi med guiden igennem et travlt vinlager og den ældgamle vinkælder med tønder og flasker på paller. Bagest i vinkælderen ser vi Skatkammeret: Et aflåst område gemt bag et kunstfærdigt jerngitter med stiliserede vinranker.

Bag gitteret ses hylder med støvede flasker indeholdende trockenbeerenauslesen, søde vine fremstillet af sent høstede, indtørrede druer, og flasker med den ældste endnu drikbare vin på flaske, Rüdesheimer Apostelvin fra 1727.

Fra vinkælderen går vi en etage op igen og ind i et særligt rum: Rosekælderen opkaldt efter et maleri af en rose i loftet. Her er en intens, berusende duft af sød vin.

Et helt mørkt kælderlokale kun oplyst af stearinlys. Ude ved siden står en række gamle fade, vintønder, bagest midt i lokalet står et lille bord med hvid dug og stearinlys.

Bag bordet står et fad med Tysklands ældste vin på fad, en Rüdesheimer vin fra 1653. Den gamle vin er dog udrikkelig og opbevares kun som et klenodie.
I stedet smager vi en ung, sød vin: 2015er Münsterer Kapellenberg Riesling Spätlese. Weingut Altes Zollhaus, Nahe.

Efter rundvisningen er det frokosttid. Og frokosten skal også nydes i Ratskeller.

   Vinene er gode, bare man husker: I Tyskland betyder ‘sød’ ekstra sød a la dessertvin.

Ratskeller køkkenet er både internationalt og lokalt med solide retter. Store borde under flotte hvælvinger dekoreret med vintønder og små private aflukker til op til 5 personer. Romantisk for to eller hvis man vil have ro.
Man bør bestille bord og eventuelt aflukke på forhånd for stedet er meget populært.

Sendesaal

Bremen har et rigt kulturliv med mange koncerter og festivaler. Både i centrum og uden for centrum. Efter frokost kører vi en tur forbi Sendesaal Bremen. Tidligere holdt Radio Bremen til her, nu bruges salen til koncerter og koncertoptagelser på grund af den særligt gode akustik. På Sendesaal hjemmesiden finder man årets koncert program.

Der er en særlig atmosfære i den gamle koncertsal og teknikrummet. Ved siden af salen – der huser et fantastisk Steinway koncertflygel model XL, Rolls-Royce for pianister, og flere ‘små’ flygler – er der en lys, åben café, der serverer drikkevarer og lette måltider.

Fitness og Wellness

Fitness entusiaster behøver ikke at mangle træning i Bremen. Der er flere fitnesscentre i city, fx FitX, CrossFit og McFit. Det sidste er stort, billigt – gæster er velkomne – og har mange afsnit med navne som fx Power, styrketræning (ved 13-tiden 40 veltrænede unge mænd og 1 middelaldrende kvinde (mig)), og The Cage (bur med specialtræning).

Her er også Cyberobics, to sale med videoundervisning, hvor man træner helt uden træner. Fordelagtigt for center og frokost-tids-kunder, men personlig feedback mangler.

Lidt uden for centrum fandt vi efter et tip fitnesscenteret i Oase im Weserpark. En anden type fitnesscenter. Også med meget forskelligt udstyr, blandt andet de ældre Technogym løbebånd, som har mulighed for stigning, incline, på helt op til 25 grader.

Vi bliver varmt modtaget af den træningsansvarlige Jörg Steffens, der fortæller, at der altid er en træner i træningssalen. Ved indmelding får man instruktion og der er som standard opfølgning efter en periode – og løbende teknik instruktion (et særsyn i dag). Ud over mange faste medlemmer, køber en del turister måneds- eller dagstræning.

For wellness fans er der masser af gratis wellness i parkerne og ved vandet og hvis man vil have spa oplevelser er der rig mulighed i Park Hotel Bremen, 1200 kvm. fitness- og prisbelønnet spa, Spa?rks, og før nævnte Oase im Weserpark.

I Oase spa’en på øverste etage byder Sarah Polzin velkommen og viser venligt rundt: Sauna, krystalsauna, dampbad, hammam, fodbade og behandlinger. Der er ingen boblebad (kan undværes), mens jeg savner et koldt kar – det kan selvfølgelig delvist klares med kolde brusebade mellem de varme bade. Kulde? Jeg får at vide, at her oppe gælder det wellness … men i den store badeafdeling nedenunder er der kuldebad.

En relax – hvile – afdeling med de skønneste afslapnings-pupper med puder og tæpper.

I dag er der ikke tid, men personligt kunne jeg nemt bruge en hel dag i Oase. Om formiddagen svømning og fitness – der er styrketræning med frie vægte, maskiner og diverse redskaber – og holdtræning, Zumba, Bodypump, spinning og ryghold med flere.

Om eftermiddagen diverse bade, behandlinger og afslapning på udeterrassen eller inden for i afslapningsafdelingen, hvor der er fuldstændig ro.

I spa’en er der vand med citron og forskellige teer. Desuden er der en lille cafe, hvor man kan få kaffe, te, smoothies, frugt og lette snacks. Man kan endda få mad fra restauranten nedenunder, vi klarer os nu fint med lette forfriskninger.

Efter Oase besøget er vi meget afslappede og triller befriet for enhver form for stress tilbage til centrum i vores lejede VW Passat.

Ved et lykketræf finder vi en parkeringsplads lige uden for vores destination Restaurant Theatro, en trendy bar og tapas restaurant (med mere).

Efter indtag af smoothies og frugtsalat: Vi er ikke særligt sultne. Alligevel beslutter vi os for ‘tapas’, bruschetta med ost og tomat, til forret. Som hovedret vælger Henrik pasta med kylling og jeg vegetarcurry med bønner, grønt og ris og en krads kæmpe-pappardam.

Desserten kan vist godt undværes i dag …

Et lokalt tip: Lige i nærheden, “til højre for” Am Wall, Kulturmeile og TheaterBremen finder man Ostertor viertel, som er et spændende kvarter under udvikling – med bemærkelsesværdige bygninger, fede forretninger og tjekkede typer. 

Vi betaler. Finder bilen. Og kører retur til hotellet. Mætte og tilfredse fysisk såvel som mentalt.I morgen venter en ny dag med nye oplevelser, nu med fokus på videnskab og teknologi, nutid og fremtid, på Universum og Mercedes.

Læs mere:

Bremen Erleben

EinSmuttur

Wikipedia: Bremen

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bremen by og hotel: Smuttur til Tyskland