På rejse i bil: Køretur fra Dubai til Oman

På tur på den Arabiske Halvø: Muscat, Oman

Af Marina Aagaard, MFT. Fotos: Marina Aagaard og Henrik Elstrup

Muscat. Navnet summer af eksotiske oplevelser, høj sol og masser af sand – i ørkenen såvel som ved den meget lange kyststrækning.

Masser af mellemøstens mystik og magiske mønstre, hvor man end vender sig.

Muscat Oman Marina Aagaard blog travel rejse bil

Muscat, Oman

Fredag tilbringer vi, tre turister, dagen i Muscat, Oman. Vi har overnattet på Coral Hotel i udkanten af byen. Efter en solid morgenmad er vi klar til at opleve hovedstaden.

Det tegner godt: Solen skinner fra en skyfri himmel. Landet er et af de varmeste i verden om sommeren, men i januar-februar er de 25-30 grader lige til at holde ud.

oman_ms_img_4784

Der er ingen togbaner eller metro i Oman, derimod er der billige busser, Baiza busses, eller taxier, som opererer i et moderat prisleje, især hvis man aftaler prisen på hotellet og ikke afslører for chaufføren, at man intet ved om sted eller priser, for så stiger prisen ofte.

oman_ms_img_4783

Vi bestiller en taxa på hotellet for at køre ind til centrum og se Omans hovedstad, Muscat, en havneby med en strategisk vigtig placering ved mundingen af den Persiske Golf. Byområdet har 1,56 millioner indbyggere (2015).

oman_ms_img_7219

Sightseeing i taxa eller bus?

Vi når knapt nok at sætte os ind i taxaen og sige “busholdeplads”, før chaufføren stikker os et lamineret kort med over 20 attraktioner. Han fortæller insisterende, at han kan køre os en tur til mange flere sights og til en mere rimelig pris end den officielle turistbus.

Trods chaufførens lange reklametale beslutter vi os for at takke nej. Af to årsager: Vores ven vil hellere være i en åben bus med bevægelsesfrihed end indelukket i en taxa.
Selv har vi både gode og dårlige erfaringer med taxa-sightseeing; det kan ende med at man får set mindre end lovet og betaler meget mere end aftalt.

oman_ms_img_3156

Så efter få minutter vi står i af centrum lige ud for den berømte souk. Her holder den stedlige turbus, Big Bus Muscat. Jeg er uopmærksom, mens mændene forhører sig om pris. Jeg hører beløbet “30 OMR” (cirka 500 DKK) og tænker, at det er da rimeligt for tre.

Det viser sig at være per person! Den dyreste bustur nogensinde! Overraskende i betragtning af, at lignende ture i Europas største hovedstæder koster under det halve.

oman_ms_img_3175

Det er ellers en udmærket tur, som kommer omkring byen, ud i krogene, fra nord til syd, mange steder ad flotte boulevarder med frodige, veltrimmede rabatter.

Ur til tiden og kande til te

oman_ms_img_3173

Kæmpe Muscat tekande og kopper som springvand. Autentisk; “I LOVE it”. 

oman_ms_img_3162

Her under snapshots ud af Big Bus ruden; dovent og dårlig stil, De giver dog et indtryk af Omans hovedstad fra dens bedste sider med himmel og hav og dekor i alskens blå nuancer.

oman_ms_img_3166oman_ms_img_3177

På Big Bus turen ser man Muscat highlights, moskeer, kirker, templer, fæstninger, museer, havneområder og den nyeste attraktion, Royal Opera House.

Otte stop totalt, i alt 1½-2 timer med mindre man hopper af og på.

Den store moske?

Den store moské mangler dog på turen? Årsagen er, at den ligger langt uden for byen.

oman_ms_img_3189

Efter at have kørt forbi Omans Parlamentsbygning i Al Bustan, står vi kortvarigt af ved stop nummer 5 for at fotografere lystbådehavnen lidt fra oven (her under med et elegant stjernetakket bed i forgrunden).

oman_ms_img_3195

Ved næste stop, nummer 6, hopper vi helt af, for at gå rundt i den gamle bydel i Muscat.

oman_ms_img_3206

Her ser vi først og fremmest det farveglade 200 år gamle ceremonielle palads for hans Majestæt Sultat Qaboos af Oman; Al Alam Paladset.

oman_ms_img_3210oman_ms_img_3197

Vi går rundt i gaderne. Der er relativt stille.

oman_ms_img_3198

Fredag er helligdag og det betyder at alle museer og attraktioner er lukkede. Derfor bør man vælge en anden sightseeing dag, hvis man vil inden for. Vil man derimod fotografere udenfor, er fredag en god dag.

oman_img_4682oman_img_4687

Fæstninger og tårne

Byen rummer adskillige fæstningsanlæg og vagttårne, der troner på næsten hver en klippetop i landskabet. Der er meget at se på for historieinteresserede og fotoglade.

oman_img_4684oman_img_4685oman_img_4686oman_img_4688oman_img_4690oman_img_4692oman_ms_img_4757oman_ms_img_4695

Vi går rundt i bydelen og går herfra op gennem en af byportene og videre ned forbi et af byens vartegn på toppen af en bakke i Al Riyam Parken, Riyam monumentet, en kæmpe røgelsesbrænder, ‘Frankincense Burner’, efter den særlige lokale røgelse.

oman_ms_img_4754oman_ms_img_4756

Cornichen – strandpromenaden

Vi fortsætter hen ad Cornichen, Al Bahri Road, strandpromenaden, der har kunstfærdige granitbænke, stenskulpturer og gyldne pavilloner, der giver ly for solen.

Hele byen er fuldstændigt ren, pletfri, og fri for affald, det er dybt imponerende; beklageligt at man kan blive imponeret af det, men skidt og skrald skæmmer mange andre steder, selv i Danmark.

oman_ms_img_4755oman_ms_img_4773oman_ms_img_4778oman_ms_img_4761 oman_ms_img_4762

Mutrah Suq souk’en

Nogle timer senere når vi tilbage til udgangspunktet, stoppestedet lige uden for den store Mutrah Suq, attraktion nummer 1, ved havnen i den nyere bydel, As Sultan Qaboos Port.

oman_ms_img_4809oman_ms_img_4803

Vi går ind i souk’en, som er Omans ældste markedsplads: Den ser lille ud udefra, men snart forgrener den sig i en veritabel labyrint af smalle gyder pakket med stopfyldte, bittesmå specialbutikker med farverigt kunsthåndværk, glitrende stof i metermål, tøj, sko, tasker, dragkister, krukker, smykker, dufte og smagfulde og smagløse souvenirs.

oman_ms_img_4795oman_ms_img_4792 oman_ms_img_4796 oman_ms_img_4797 oman_ms_img_4798 oman_ms_img_4800

Kamelridt er en personlig favorit – ørkenskibet giver en vidunderlig vuggende transport – så hvem kan stå for disse souvenir-kameler, jeg kan (næsten) ikke.

oman_ms_img_4799

Kameler, daggerter og tekander i mange størrelser er sikre Oman souvenir topscorere.

oman_ms_img_4801

Falafel og frisk jordbær smoothie

Sent på dagen spiser vi frokost i en lillebitte restaurant ved siden af souk’en. Chefen byder velkommen, men er ikke overstrømmende. Til gengæld gør maden én glad. Mændene bestiller mixed grill med fem slags kød, mens jeg nøjes med at bestille falafel og vinblade med ris. Det viser sig dog at være rigelige portioner, så for en gangs skyld må jeg levne.

oman_ms_img_4785   oman_ms_img_4787oman_ms_img_4786 oman_ms_img_4789

Til maden drikker vi vand og smoothies, der læsker dejligt.

oman_cornice_bus_img_4810

Til alt held gælder vores billetter til den store bus stadigvæk (Corniche, strandpromenade, set fra bus), så i stedet for at tage taxi til hotellet, hopper vi igen ombord på det velkendte røde transportmiddel og tager med et enkelt stop – hvilket er en del kilometer.

Vi hopper af lige ved hotellet. Det er sidst på eftermiddagen.
Nu er der lige tid til at tjekke mails og arbejde lidt, så træning, og senere et let aftensmåltid.

En dag er gået og det viser sig atter, at man kan nå at se meget i løbet af kort tid. Og flittig fotografering betyder, at der er fotodokumentation, hvis minderne skulle blive utydelige.

En dejlig dag, når jeg at tænke, før øjnene falder i.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

På rejse i bil: Køretur fra Dubai til Oman