Motion og de magiske 15 minutter træning

Den perfekte kvindekrop? Debat om sundhed og skønhed

Af Marina Aagaard, MFT

Hvordan er den perfekte kvindekrop?
Spørger cand.pæd. i sociologi Christian Langelund Hansen
i en evigt aktuel Debat artikel i JP 25. september 2016.

peter_paul_rubens_004-1Peter Paul Rubens: The Fall of Man, 1628-29. Prado museet, Madrid (foto: Wikipedia).

Den perfekte kvindekrop?

I artiklen diskuterer han tidens tendens; at det er en positiv udvikling at modeller ikke længere behøver at sniffe kokain for at blive tynde [brugere angiver nu virkningen som opkvikker, ikke slankemiddel, som årsag til brug og stofskifte-virkningen er kompleks].

Topmodel Curves

Han finder det interessant at både i modelbranchen [og i reklamer] og på de sociale medier er der aktuelt tendens til at støtte op om runde former som i tv-serien ‘Topmodel Curves’ og på nettet med likes til buttede kvinder i bikinier og “18-årige Linda [top model aspirant] tager en Whopper fra Burger King ud af køleskabet og spiser den til morgenmad.” (!)

Hans pointe er, at:

“Det er væsentligt at forholde sig til debatten, fordi vi alle er medproducenter til herskende kropsidealer via den måde, vi taler om kroppen på, og på den måde, vi selv eksponerer vores krop på sociale medier. Mediebilledet er polariseret, og vi udsættes hver dag for mange indtryk og holdninger om, hvordan kroppen skal se ud”.

Og han fremhæver en helt særlig problematik:

“Når vi roser den kurvede kvinde for at trodse frygt og bedømmende øjne ved at turde vise sine former, risikerer vi at italesætte, at hun egentlig er afviger, men at det er sejt og modigt, at hun står frem og star ved, at hun er afviger.

Det er en tankevækkende betragtning og viser at kommunikation er en vanskelig kunst.

Han fortsætter med at sætte fokus på curves trenden:

“Kritikere af kurvede modeller vil mene, at piger med former blot påberåber sig curve-trenden som et alibi for at spise mere slik og kage, og at tendensen med den kurvede krop udspringer af janteloven, fordi den slanke krop kræver hårdt arbejde, hvad angår kost og motion.”

“Kritikere af den kurvede krop vil tilmed mene, at det er en hån mod menneskekroppen, hvis et kurvet kropsideal med et forhøjet bmi-tal med tiden bliver det dominerende kropsideal, da det ligger for langt fra de sundhedsmæssige anbefalinger som vi kender i dag (…).”

CrossFit og Cover modeller

Et spændende debatindlæg, der også kommer omkring CrossFit, Cover modeller og mænd. Christian Langelund Hansen, der er formidler ved Aalborg Bibliotekerne, slutter indlægget:

“Jeg mener grundlæggende, at det er vigtigt, at kampen for at leve op til et bestemt kropsideal, hvad enten det er med kurver eller ej, aldrig bør fylde mere end følelsen af at have en krop, som man trives og har det godt med”.

Undertegnede mener ikke, at man på nogen måde bør kæmpe for at leve op til et bestemt kropsideal. Det må som nævnt netop handle om at have det godt og at være sig selv.

Mine kommentarer til indlægget om ‘den perfekte (kvinde)krop’:

Mit sprog er min verdens grænse

Et af mine favoritcitater af filosoffen Wittgenstein; det er præcist og praksis relateret. Måden man taler på, ord og sætninger, er med til at definere, hvordan man ser sig selv og omverdenen; hvordan man lever og agerer, hvilket debattøren også er inde på.

I min ellers dejlige branche, fitness- og sundhedsbranchen, er det desværre ret udbredt at trænere, ikke alle, men mange, i bedste mening forsøger at italesætte kundernes myte- og medieskabte mareridt eller idealer og kredser om morkrop, farkrop, mormorarme, bingovinger, buler, bildæk og lignende kontra flad mave, six pack, better booty med mere.

I underbevidstheden bliver disse udtryk ved med at spøge og kan medvirke til at fastholde mange i en spiral af kropslig utilfredsfred, slankekure og fejltræning.

Lad os tale om kroppen på en bedre måde.

Udseende kontra udførsel

I min optik er kroppens udseende mindre vigtigt. Selv som tidligere Miss Fitness dommer og jobs med kropsbygning er min holdning at enhver kan være lige så buttet som ønsket. Mine mangeårige erfaringer fortæller mig dog, at mange med overvægt hæmmes af det og så bør man sætte ind, ikke for at ‘se godt ud’, men for at at kunne fungere og have det godt.

Tænk i stedet for flade maver og faste baller på ‘gode ben’; funktion, præstationsevne, velvære og livsglæde. Det er det, en sund krop handler om: At kroppen kan det, man vil.
En krop, der motioneres, bliver ofte næsten automatisk mere velformet samtidigt med.

Lev et lettere liv med normal vægt

Det er “dumt og farligt” at spise mere slik og kage. Det kan være lækkert, men gør ikke meget for helbredet og præstationsevnen og skal som andet nydes med måde i moderate mængder. For meget kropsfedt fører ofte til livsstilssygdomme, der forringer livskvaliteten ved at give smerter og begrænse kroppens udfoldelsesmuligheder fx sjov sex.

Det er særligt synd at også helt unge er begyndt at blive meget overvægtige, fordi det gør det vanskeligt at bevare en normalvægt fremadrettet … og en let buttet krop kan i løbet af få år blive til en kæmpe krop, der er syg eller sygdomstruet.

En flot – funktionel – figur er ikke lig med hårdt arbejde

En slank krop kræver ikke nødvendigvis hårdt arbejde, hvad angår kost og motion. Det er en misforståelse: Det handler om at være i balance med sig selv og undgå stress. Og er man normalvægtig er det meget nemmere at vedligeholden vægten ved et almindeligt fysisk aktivitetsniveau og normal sund kost med plads til lørdagsslik og kager ved behov. 

Det er korrekt, at forskning har vist, at er man let buttet, kan det være lige så sundt som at være slank og desuden kan det være direkte usundt, hvis man med en normal, let polstret krop går på slankekur – for at opnå en måske urealistisk figur.

Undgå derfor slankekur. Begynd i stedet at spise moderate portioner med velsmagende varieret mad med mere næring, der giver overskud og mere lyst til bevægelse.
Bevæg kroppen, fordi det er dejligt, ikke fordi du føler, du skal; det stresser og kan blive en medvirkende årsag til fedtophobning. Vær rolig og tålmodig.

Ha’ det godt.

Læs mere:

JP Debat: Christian Langelund Hansen: Hvordan er den perfektekvindekrop?

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motion og de magiske 15 minutter træning