Coretræning for lænderyg: 7 back extension variationer

Kalorieforbrug og vægttab ved at stå versus at sidde

Af Marina Aagaard, MFT

Stillesidden, inaktivitet, dræber godt helbred. At sidde ned dagen lang – 7-10 timer hver dag – på job eller studie, under transport i bilen, bussen, toget eller flyet, under spisning morgen, middag og aften og under tv-kigning, læsning og spil er u-sundt.

At være inaktiv i lange perioder kan føre til livsstilsrelaterede sygdomme fx diabetes T2D og hjertekarsygdom, hovedpine og rygproblemer og øge risiko for blodpropper og fedme. Og kroppen former sig efter det miljø den udsættes for, “bløde sofaer og brede stole”:

Undgå krum ryg, hængemave og bred bagdel:
Rejs dig op så ofte som muligt.
Gå, stå og sid på skift i løbet af dagen.

Let bagdelen – øg forbrænding og velvære

Ved University of Pittsburgh mener man, at hvis man ser på vægtkontrol eller energiforbrug, så giver at stå op ikke meget mere end at sidde (statisk ubetydelig forskel), til gengæld reduceres risikoen for rygproblemer og hovedpine. En stor fordel.

At sidde forbrænder 2,6 kcal/minut.
At stå forbrænder 3,3 kcal/minut.

(Gennemsnitstal fra University of Chester: Cardiovascular and metabolic benefits of standing desk work, 2013)

UofChesterStudyResults

Vægttab ved at stå versus at sidde

Ved University of Chester har man fundet, at man forbrænder op til 0,7 kalorier, kcal, mere per minut ved at stå op og arbejde, sammenlignet med at sidde. Det er som nævnt ikke ret meget. Alligevel kan man ved at stå i 2 timer dagligt – i stedet for at sidde – potentielt øge sit energiforbrug med cirka 84 kalorier om dagen svarende til 20.160 kalorier på et år.

Det ville svare til cirka 2 kg vægttab om året, alene ved at stå op i 2 timer om dagen i stedet for at sidde; ifølge et populært jobmotion citat: Ved en vægt på 75 kg svarer den øgede forbrænding til den ved 6 maratonløb (den fysiske effekt er en anden snak).

Skift fra siddende til stående i 4 timer om dagen.
Det kan øge energiforbrug med ekstra 80-200 kcal.
Det kan resultere i mere end 4 kg vægttab på ét år.

Endnu bedre end at stå er at gå. Gå mere, gå så ofte som det kan lade sig gøre.
Gå også i løbet af arbejdsdagen, gå ærinder eller walk and talk, eller gå mellem studietimerne.

Hav det godt.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Coretræning for lænderyg: 7 back extension variationer