Kultur Natur Rejse: Menorca - masser af miljø og motion

Kultur og natur tur København: Oplevelsestur i Cisternerne

Af Marina Aagaard, MFT

Hjernen skal også have det godt; bevæges. Og bor man i eller er på besøg i København, er Cisternerne et oplagt mind-body udflugtsmål. En anderledes oplevelse der kan kombineres med motion eller afslapning i parken ovenover.

Anbefaling: Besøg Cisternerne nu i efterårsferien, inden 29. nov. 2015, og se den “ambitiøse og omfattende” installation skabt af kunstneren Ingvar Cronhammer.

Da jeg i anden forbindelse søgte efter underjordiske huler og drypsten på nettet, faldt jeg tilfældigt over en artikel om Danmarks ‘drypstenshule’ og blev nysgerrig.

Cisternerne_Drypsten_Marina_Aagaard_fitness_blog

Det viser sig, at i København, under Søndermarken, et grønt område overfor Frederiksberg Slot, ligger der et 4.320 kvadratmeter stort vandreservoir.
Midt inde i parkområdet ligger to små glaspyramider; her går man ind og under jorden.

Cisternerne_Frederiksbergmuseerne_Marina_Aagaard_fitness_blog

Cisternerne, der fungerede som drikkevandsreservoir fra 1859-1933, forsynede tidligere København med rent drikkevand og rummede op til 16 millioner liter vand.

I 1981 blev Cisternerne drænet for vand og i 1996, da København var europæisk kulturby, blev stedet taget i brug som udstillingssted og er i dag en del af Frederiksberg-museerne og danner ramme om udstillinger, arrangementer og begivenheder.

Hjemmesiden kalder Cisternerne på Frederiksberg Bakke for “en urban drypstenshule” og fortæller at det er Danmarks eneste drypstenshule.
Drypstensdannelse er et almindeligt fænomen i beton, men disse københavnske drypsten er de største i Danmark.

Det lød spændende, så i forbindelse med et branche-foredrag, som jeg for nylig afholdt i København, benyttede jeg sammen med min mand og med-fotograf Henrik lejligheden til at besøge Cisternerne.

Cisternerne_Drypsten_Marina_Aagaard_blogCisternerne_Drypsten_skilt_Marina_Aagaard_fitness_blog

Har man besøgt Europas store huler og set metertykke, meterhøje drypstenssøjler, så bliver man nok en lille smule skuffet … også selvom man ikke forventer det store.

I Cisternerne er der drypsten, de er varierede og de bedste eksemplarer, som Danmark kan byde på, men de er meget små; man skal næsten lede efter dem.

Er besøg så en skuffelse. Nej! Tværtimod. Udover drypsten er selve stedet spændende, en cool underjordisk hule uden dagslys; kold (meget kold om vinteren), mørk og fugtig.

Og endnu bedre: Ved et rent lykketræf faldt vores besøg sammen med en helt særlig installation (fra 3.3. – 29.11.2015) af kunstneren Ingvar Cronhammer:
Til lejligheden er der igen vand i cisternerne, så man som gæst er omgivet af vand.

Et glitrende vandspejl over hele gulvet og et væld af kunstige vandfald, søjler med vand og lys, der reflekteres af vandet på gulvet. Fantastisk fundet på og fascinerende at se og høre på. Kunstneren Martin Hall har skabt musik, der akkompagnerer installationen.

Cisternerne_Cronhammer_udstilling_Marina_Aagaard_blog

En speciel og anbefalet oplevelse. For hele familien. For eksempel i ferien.

Hjernen og sanserne stimuleres af nye indtryk; det er fitness og wellness og sundt (kultur som medicin).

Ingen kommentarer endnu

Hej. Synes du indlæg er brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kultur Natur Rejse: Menorca - masser af miljø og motion