Kend din træningsform: Styrkeløft - squat, bænkpres og dødløft

Er sundhed ikke sundt? Sundhed, Sygdom, Sunddom!

Af Marina Aagaard, MFT

Alle taler efterhånden om sundhed. Ikke bare i motionscentrene, derhjemme, på jobbet, på studiet, men i de senere år i tiltagende grad også politikerne, som vil have sundere danskere (økonomi) …

Forbandede Sunddom

Sundhedsbølgen (tsunamien) falder ikke i alles smag. En af kritikerne er filosof Morten Ebbe Juul Nielsen, som har skrevet den nye bog Forbandede sunddom:

I dag er det jo svært at blive mellemleder,
hvis ikke man gennemfører en halv- eller helmaraton.
Lektor i anvendt filosofi Morten Ebbe Juul Nielsen, Ph.d.

Som filosof skal man tænke over tingene og stille spørgsmål. Og fint at de bliver stillet, så der kan komme flere nuancer i sundhedsdebatten. Altså helst ikke kun sort/hvidt:

Et sundt liv er ikke et lykkeligt liv.
Prøv dog at slappe lidt af.
Morten Ebbe Juul Nielsen

Usund og sund debat

I anledning af bogen blev træner Anna Bogdanova og frisør Dennis Knudsen (gennemført tre Ironman), der begge har positive erfaringer med sundhed interviewet i DR Aftenshowet (22.9.15) (desværre uden modspil af filosoffen selv).

Anna fortalte, at sundhed er kontekstafhængigt og at det derfor er svært at sige, hvornår noget er sundt eller usundt. Og hun vil gerne være med til at aflive myten om, at ‘længere og længere’ er sundt, når en time om ugen kan være bedre.

Dennis bidrog med egne erfaringer: At han har haft et overforbrug af vin og mad, så han har taget på (og blodtrykket stiger) og derfor har brug for at træne hårdt.

En ret typisk udtalelse; desværre nok vand på motionsmodstanderes mølle:
Man træner, fordi man skal – for at tabe sig eller noget andet afsavnsagtigt.
Langt fra lystfyldte sundhedstiltag, hvilket desværre ikke blev diskuteret.

Heldigvis nåede Dennis Knudsen lige at tilføje nogle af de positive effekter ved hans hårde træning:

  • Møde mange nye mennesker
  • Opleve velvære
  • Sove fantastisk godt

Enig. Det skal dog understreges, at alle nævnte fordele kan opnås uden ekstrem (ironman) anstrengelse og med en høj grad af nydelse og fornøjelse samtidig.

Filosoffens udtalelse om, at der nok er gået for meget maraton og ironman i den – for personer som egentlig ikke ønsker det – er jeg nemlig enig i.

Trods det at pointerne er relevante, er den filosofiske vinkel måske lige filosofisk nok, for danskernes skrantende sundhed taget i betragtning, bør man vist reflektere ikke bare med filosofiske, men også fysiologiske og psykologiske briller på.

Sunddom

Sundhed set med filosofiske briller

Set med filosoffens briller (fire pointer om sundhed i artiklen “Vi er sygeligt optaget af sundhed. Forbandede Sunddom” i Kommukationsforum):

1) Sundhed er ikke en uproblematisk værdi. Der er mange måder, hvorpå en ureflekteret hyldest til sundhed som ideal fører skader, ulighed og uretfærdighed med sig.

2) Sundhed knytter sig i dag i ekstrem grad til status. En ukritisk indgangsvinkel til sundhed betyder, at man kan komme til at overse den måde, som sundhed skaber forskelle og uligheder mellem mennesker på, og at sundhed som ideal dermed er med til at sparke nedad ? til dem, der i forvejen er dårligere stillet.

3) Vi er ikke enige om, hvilken værdi vi tillægger eller bør tillægge sundhed. Det betyder, at vi fra statens og fra det sociales side må være tilbageholdende i forhold til at tromle sundhedsidealer hen over borgerne.

4) Vores individuelle sundhedsadfærd spiller allerhøjst en marginal rolle, moralsk og empirisk set, for vores relative sundhedstilstand.

Ordspillet sunddom er genialt og udtrykker fint hvad det handler om. Pointerne er også smart formulerede; næsten ingen kan være uenige i dem. Men er sundhed i dag virkelig overvejende noget, der fører uretfærdighed, ulighed og sparken nedad med sig?

I dag kom der mere filosofi, bl.a. på P3, hvor Morten Ebbe i interviewet sagde (referat):

Hver time du bruger i fitnesscenteret,
bruger du mindre med dine børn eller en digtsamling …

Sundhed set med faktaorienterede briller

# 1: Det er typisk bedre nyhedsstof med ekstreme billeder (som motionsskeptikere labber i sig) af udasede maratonløbere over målstregen end friske og smilende zumbadansere og motionistløbere, men det er altså de sidstnævnte, der er flest af.

# 2: Det er et fåtal som bortprioriterer alt for at dyrke motion af forskellig art. For nylig var motionsafhængighed oppe at vende i medierne og overskrifterne var sikkert nok for sundhedsskeptikere, men læste man videre, så man at kun en forsvindende lille del af danskerne er i den risikogruppe … fysisk inaktivitet er langt mere udbredt.

# 3: Man bruger ikke nødvendigvis mindre tid med børnene eller resten af familien, fordi man dyrker sundhed. Fx motionerer rigtig mange sammen med familien  – undertegnede indbefattet – fordi det er en dejlig måde at være sammen på; fysisk, mental og social aktivitet på en gang; ikke fordi man skal, men fordi man har lyst til det.

# 4: Litteratur-afsavn? Ikke nødvendigvis. Mens konditionstræning er sundt for fysikken, så vil mange gerne supplere med mental motion under fx deres kondicykling og læser bøger eller hører podcasts eller lydbøger undervejs. Det kan let lade sig gøre og sker dagligt.
Så kan man ikke træne seriøst/intensivt, 90-100 %, men 75-85 % kan være helt fint … især hvis alternativet er fysisk inaktivitet.

# 5: Sundhed og motion kan udøves på mange niveauer. Enten på den blide moderate måde. Eller på den høj-intensive omfattende måde, hvilket for mange mennesker lige så vel kan være lykken og langt hen ad vejen endda endnu sundere.

Afslutningsvis:

En afslappet moderat tilgang til sundhed på eget initiativ lyder godt! For nogen er det dog en stor hjælp med nudging (puffen i den rigtige retning) i opstartsfasen.

Helt at ‘slappe af’, glemme alt om sundhed? Hvad med i stedet at opfatte sundhed som en lystbetonet social fornøjelse med masser af nydelse. Det er vel sjovere at leve som rask og rørig end at sidde, ligge, isolere, ryge, drikke og spise sig selv helt i sænk?

Læs/se mere:

Morten Ebbe Juul Nielsen: Vi er sygeligt optaget af sundhed. Forbandede Sunddom

Poliltiken. Forfatter: Sundhedsræset ligner en religion.

DR Aftenshowet 22.09.2015

DR Lev Nu: Forfatter til sundhedsbog: Jagten på sundhed sker på bekostning af sex

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kend din træningsform: Styrkeløft - squat, bænkpres og dødløft