Fitness i top som feriemotion: Top 5 Motionsformer på ferien

Hjernefitness: Top 13 Hjerneaktiviteter og Mental Motion

Af Marina Aagaard, MFT

Menneskehjernen er fuldstændig fænomenal og “et mysterium som mennesket nok aldrig kommer til at forstå til fulde” ifølge hjerneforsker Peter Lund Madsen.
Hjernen klarer sværere udfordringer end de mest avancerede IT-systemer, men den kræver pleje, wellness, og træning, fitness, for at fungere optimalt!

Hjernefitness

Vær god ved din centrale styringsenhed og følg disse 13 råd fra hjerne-velvære-eksperter (de første otte af trivselsekspert Henrik Krogh, de næste to af overlæge Troels W. Kjær og de sidste tre af erhvervscoach Anette Prehn. Rådene er uddrag/sammendrag af artiklen Hjernegymnastik for viderekomne:

1. Kend din hjernes kemiske processer og brug dem; hjernen fungerer bedst ved optimal hormonel balance. Sørg for: Dope din hjerne med dens egen feel-good medicin;
1) Sig fra, 2) stop op, undgå stress, 3) lav vejrtrækningsøvelser.

2. Lær at danne de hormoner og adrenaliner, der får dig til at have det godt og være frisk; 1) Bevar roen, 2) bevar troen, 3) hav charme og humor (kendetegner langtidsraske).
Det er kroppens egen doping.

3. Sov godt og nok, det genopbygger din energi. [7-8 timers kølig, kulsort, stille søvn].

4. Sæt grænser, det skaber plads til dig selv.

5. Kulturoplevelser frigiver trivselshormoner.

6. Moderat motion frigiver velvære- og forløsningshormoner; endorfiner, oxytocin.

7. Højtidelighold 1 minuts stolthed over dig selv om dagen, det giver mere dopamin, kroppens eget kokain.

8. Gør tilværelsen god for dig selv. [Det kan måske  i perioder være svært, men brug de billige tricks; opsøg det, der gør dig glad, i bøger, film og på nettet – og tag den derfra].

9. Vær alsidig: Lad være at gøre det samme altid, så går hjernen i dvale. Den skal stimuleres hvad enten det er fjernsyn eller soduko, så du bør ændre din rytme.

10. Gør som børn: Spring fra det ene til det andet. Også faste vaner med hensyn til mad, lugte og lyde gør hjernen træt. Den elsker noget nyt.

11. Husk lommelygteprincippet. Det, du peger “lommelygten” på i din hjerne, bliver større! Er dit fokus på det negative, vokser det negative. Ikke kun i mental forstand, men også i konkret, fysisk, fordi hjernen er plastisk. De forbindelser, der skabes i hjernen og benyttes ofte, forstærkes.

12. Lad positive tanker fortrænge negative. Hvis du vil have mere af noget bestemt, så fokuser på det [i tråd med tankerne i the Law of Attraction; du får det, du tiltrækker].

13. Reframe din position. Se på dig selv og dine handlinger fra andre vinkler. Øv dig i at forestille dig i en anden frame, ramme. For eksempel: Forestil dig, at du står uden for vinduet og kigger på dig selv. Hvordan ville din situation så opleves?
Se også på dig selv med et barns øjne eller med din chefs. Jo flere frames, jo bedre bliver du til at gennemskue problemer og se løsninger.

Læs hele artiklen (kan lånes på biblioteket):

Jakob Rubin: Hjernegymnastik for viderekommende. JP.

Tilføjelse (2016.10.17):

Computerbaserede ‘hjernespil’ er ifølge forskere indtil videre ikke dokumenteret effektive til at minimere kognitivt forfald eller forbedre funktionsevnen i hverdagen. Der er mange overdrevne anprisninger af disse produkter og de bunder ikke i videnskabelig evidens. Der kræves mere forskning i emnet.
Standford Center on Longevity: A Consensus on the Brain Training Industry from the Scientific Community

Læs også:

Kan videnskab.dk forebygge demens?

DR Lev Nu: Sådan træner du din hjerne i topform

Huffington post. How neuroscientists explain the mind-clearing magic of running

Ingen kommentarer endnu

Hej. Synes du indlæg er brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness i top som feriemotion: Top 5 Motionsformer på ferien