Kend din træningsform: Slyngetræning, TRX træning

Topform i tre trin: Følg elitetræneres sundhedsråd

Af Marina Aagaard, MFT

Mange trænende vil gerne i topform og helst hurtigt muligt. Selvom der findes smarte træningsmetoder, som til dels kan hjælpe, så kræver topform typisk en intensiv, hård træning. Træning, som kræver noget meget væsentligt, som desværre ofte mangler i større eller mindre grad: En rask krop.

Selv unge tilsyneladende raske trænende døjer med skrantende helbred og diverse skader og skavanker. Trods det er træningsambitionerne høje. Det hænger ikke helt sammen.

Topform i tre trin

Vil man i topform, bør man lytte til følgende sundhedsbudskab fra uventet kant; på en interkontinental landstrænerkongres, hvor helbred måske ikke er det man forventer at høre mest om, var toptrænernes mantra midt mellem alle avancerede træningstips, at

Atletens helbred er # 1

Det er helt afgørende at helbredet respekteres – også i forbindelse med træning.

  • Træningen skal bygge på et fundament af sundt helbred
  • Grundtræningen skal være profylaktisk, skadeforebyggende, og sikker
  • Træningen skal på alle måder minimere risiko for skader eller sygdom

Topform i tre trin Fysisk form og performance Marina Aagaard blog fitness

Som modellen antyder, bygger toppræstationer på et stabilt fundament i form af et godt helbred, hvorpå man bygger en solid grundform, så man kan klare selv de mest udfordrende trænings- og sportsbelastninger.

Motionister kan bruge elite principper

Også motionister og supermotionister kan med fordel gå ud fra den model.

De færreste – fysisk aktive som inaktive . slipper desværre helt for sygdom eller skader. Man kan forsøge at forebygge ved at være opmærksom på følgende:

En række risikofaktorer (BMI, udstyr, underlag, alder, tidligere skader) påvirker, hvor meget træningsdosering (træningsmængde, træningsintensitet og træningsfrekvens) den enkelte udøver kan holde til, før en overbelastningsskade kan udvikles. Dog vil alle udøvere blive skadet uafhængigt af risikofaktorerne, hvis træningsdoseringen / belastningen overskrider den tolerancetærskel, som vævet har (VFF, 2014, s. 95).

Sker det at man bliver skadet, gælder det om at håndtere det bedst muligt fysisk som psykisk. Mangler man overskud eller ressourcer til selvhjælp, bør man søge hjælp fra relevante fagpersoner, så man kommer godt videre.

Er man sløj eller skadet er det vanskeligt at træne optimalt og opbygge en grundform, som sikrer at man kan træne intensivt og udføre toppræstationer.
I det tilfælde: Få en diagnose og passende behandling eller terapi (eventuelt sammen med livsstilsændringer), som forbedrer  helbred og funktionsevne.
Parallelt hermed er det ofte muligt at specialtræne ‘uden om’ skaden eller sygdommen. Få vejledning af læge, kiropraktor eller fysioterapeut.

God træningslyst.

Læs mere:

Om fitness træningsplanlægning: Fitness og styrketræning (fagbog)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

  • Uuuh hvor er jeg glad for at andre har det ligesom mig! Det er allervigtigst at du er sund og rask – at imponere med vægtene eller kunne løbe 5 marathon kan jo egentlig først ske, når du i forvejen har et godt fundament at bygge op på 🙂 Godt skrevet!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kend din træningsform: Slyngetræning, TRX træning