Får du mad nok? At spise for at leve eller At leve for at spise?

Fitness og løb er ikke nok – husk balancen: Sådan træner du balancetræning

Af Marina Aagaard, MFT

Kender du det? Man træner det som man er god til i forvejen. Det er naturligt, men er ikke optimalt: Motion bør være alsidig; det er sundest og giver det bedste fundament for videre træning. Et vigtigt område som ofte glemmes i motionstræning er balancen.

Balancetræning? Så tænker man typisk på en stillestående øvelse som det at stå på et ben. Det er balancetræning, men der er mange andre muligheder, med og uden bevægelse, på fast underlag og på diverse ustabile underlag.

Hvorfor træne balancen?
Balancetræning forbedrer ens evne til at forblive stabil i mange situationer og genoprette balancen, hvis man er ved at falde.
Balancetræning forbedrer også kropsholdning, funktionsevne i hverdagen og præstationsevnen i idræt, så den form for træning er relevant for alle uanset alder.

Balance_paa_vippebraedt_balancetraening_CPhotography_Marina_Aagaard_fitness_blog

Træner du ikke balance nu, så start allerede i dag.
I starten føles øvelserne (meget) udfordrende – et klart signal til at det er et område, man skal forbedre. Heldigvis giver balancetræning lynhurtigt gode resultater.

Hvordan træner man balancen?
Man bør starte forsigtigt, især hvis man har en rigtig dårlig balance; eksempelvis kan man støtte lidt i starten (fx stå på et ben, støt hånd let på væg). Gradvist mindsker man støtten og øger sværhedsgraden og balanceudfordringen.

I GO’ morgen tv 1.3. var der netop fokus på balancetræning med diverse redskaber. Har man ingen redskaber anbefalede fysioterapeuten, at man derhjemme kan stå på en pude, det udfordrer også balancen. Øvrige viste øvelser:
Hold balance på vippebræt. Stå på BOSU (luftpude), benbøjning på BOSU. Sid på en stor bold, løft et ben ad gangen, åbne/lukkede øjne. Hop på trampolin (super).

5 Tips til Bedre Balancetræning 

 • Start på gulvet. Op på tæer, fødder på linje, stå på et ben.
 • Gå gradvist frem. Øg sværhedsgraden lidt ad gangen.
 • Brug balanceredskaber, gerne forskellige, men træn fortsat også på gulvet.
 • Start med stationære balancer og gå videre til dynamiske balancer med bevægelse, eksempelvis drejninger af kroppen og hinkeserier.
 • Hold fokus og oprethold god teknik. Det er o.k. at man kæmper lidt, men bliver det for svært, bliver bevægelserne og træningen dårlig.

Rigtig god træningslyst.

Skriv en kommentar

 • Helle Holm Quast.

  Hej

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Helle,
   Mange tak for input, ja balancetræning er eminent.
   Kroppen svinger en smule fysisk fra dag til dag, så det kan give udsving.
   Desuden er det meget vanskeligt at multi-taske i virkeligheden; man har en begrænset mængde opmærksomhed til rådighed og er opmærksomheden rettet mod noget vigtigere end den aktuelle træning – ens familieliv – så er det klart at præstationsevnen ikke er optimal.
   Mange hilsner fra Marina aka 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Får du mad nok? At spise for at leve eller At leve for at spise?