Fitness ordbog: Hvad er spændstighedstræning?

9 Tips til Trafiksikker Motion i Mørke: Se og bliv set – aften, efterår og vinter.

Af Marina Aagaard, MFT

Det er mørkt, meget mørkt, når man går, løber og cykler ude om morgenen, sen eftermiddag og aften om efteråret og vinteren. Man tænker måske ikke selv særligt over det, men motionister på vejen er meget vanskelige at se for andre trafikanter, især bilister med høj hastighed og det kan være fatalt.

Da jeg for nylig så denne iøjefaldende og ‘oplysende’ Proviz infografik (se Visibility), blev jeg mindet om, at de bløde trafikanter – eksempelvis outdoor fitness motionister ? er meget udsatte i mørke og kommer ud for alvorlige ulykker.

Proviz træningstøj og trafiksikkerhed      Proviz infografik om reflekser og reflekstøj

Herover interessant infografik om reflekser, reflekstøj og trafiksikkerhed (vises selvom det også er en reklame; information om synlighed i trafikken bør deles).

Lette trafikanter er udsatte i mørke
Det er vigtigt, at de lette trafikanter er synlige i mørke.  25% af uheldene med de lette trafikanter sker i mørke. Især fodgængerne er udsatte i mørke. 41% af uheldene
med fodgængere er sket i mørke (Trafiksikkerhed, Fredericia Kommune).

Ni råd til sikker motion i mørke

For en sikkerheds skyld er her ni råd omkring trafiksikkerhed og cykling, gang og løb i mørket. Undlad ikke at motionere, selvom det er mørkt, men tag livsvigtige forholdsregler. Be careful out there (Hill Street Blues citat).

1. Bær trafikvest eller lignende eller en jakke i neonfarver eller lyse farver, for overkroppen er en stor flade som let ses af andre trafikanter også i mørke.
Bilister kan se refleksveste på ca. 150-400 meters afstand (nærlys-fjernlys).
Obs.: Sæt gerne reflekser på rygsækken, så den også lyser op.

loeb_sikkerhed_refleksvest

2. Vælg (trænings)tøj i lyse farver. Træningstøj er ofte sort, men det gør det næsten umuligt for andre trafikanter at se én i mørket. Obs.: Er sort den foretrukne farve, så vælg en model med fx neonfarvede striber (I Form tip) eller bær overtrækstøj (på billedet tester jeg en Proviz vest over mit vanlige sorte træningstøj).

3. Bær reflekser. Jo flere (og jo større) reflekser, der bevæger sig, er en fordel. Og/eller:

4. Bær refleksbånd.  Refleksbånd om benene er en god ide, fordi 1) reflekserne er i bevægelse, hvilket er lettere at se, og 2) bilernes lyskegler rammer benene først (Rådet for sikker trafik).
Løbesko med reflekser kan til gengæld give en falsk tryghed, fordi de ofte bliver beskidte, dækket af mudder, ved udendørs løb.

5. Bær pandelampe (eller cykellygter). Især for selv at kunne se i mørket (det er vigtigt, så fald undgås). Lysstærke lamper ses af andre i mørket, men kan også blænde andre, så undgå det i trafikken. 

loeb_trafiksikkerhed_refleksvest

6. Gå/løb på for på fortovet og cykl på cykelstien. Man må kun løbe på cykelstien, hvis der ikke er fortov eller egnet rabat (Rådet for sikker trafik).

7. Gå/løb i venstre side af vejen på veje, hvor der ikke er fortov eller cykelsti.

8. Gå/løb/cykel aldrig overfor rødt lys. Det er livsfarligt. Hold dig i gang på stedet.

9. Hold afstand til anden trafik. Motionerer du med andre, bevæg jer i kolonne (række) og ikke ved siden af hinanden ude i trafikken.

Ingen kommentarer endnu

Hej. Synes du indlæg er brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness ordbog: Hvad er spændstighedstræning?