Tunesien rejse: Hammamet, sol, sand og vand

Tunesien rejse oplevelse: Sol, sand, Sahara og Star Wars

Af Marina Aagaard, MFT

Tunesien byder på sol, sand og vand, wellness, i rigelige mængder, men også meget varierede kulturoplevelser. Lige fra stor arkitektur fra mange tidsaldre til spor af monumental menneskelig tankeløshed og fra uendeligt smuk natur til næsten endeløse deprimerende landskaber.

Republikken Tunesien

I sidste uge var jeg på forsinket sommerferie i Republikken Tunesien, al-Dschumhuriyya at-Tunisiyya, som er det nordligste land i Afrika og et af de mindste: 165.000 kvm. Befolkningstallet anslås til cirka 11 millioner mennesker.

Hovedstaden er Tunis med et indbyggertal på cirka 700.000. Officielt sprog er arabisk, men der tales også fransk og mange skilte er på fransk, eftersom Tunesien var et fransk ‘protektorat, fra 1881-1956. Tunesiens møntenhed er dinar.

Islam er statsreligionen i Tunesien og 98 % af befolkningen er muslimer, men landet har gennem tiden været relativt tolerant overfor eksempelvis kristne.

Tunesien salt og ørkenroser Marina Aagaard blog travel rejse fotoTunesiens måske populæreste souvenir: Ørkenroser, som dannes af salt og sand, når grundvandet bevæger sig ned gennem sandet. De er ret tunge, så vælg en lille …

Tunesien

Går turen til Tunesien? Man kan leje bil og køre rundt på egen hånd eller man kan deltage i en arrangeret rejse. For en gangs skyld valgte undertegnede denne gang en arrangeret rejse for nemheds og sikkerheds skyld.

På min Tunesien rejse tog jeg også en to-dages tur til Forunderlige Sahara og den startede og sluttede i Hammamet i den nordlige frodige del af Tunesien ved østkysten. Tunesien er kendt for sin dadeleksport (daddelpalmefoto her under) og er også verdens fjerdestørste producent af olivenolie.

Tunesien_daddelpalmer

Sahara med mere

Undervejs viste det sig at være en rimelig all-inclusive tour, hvor man ud over Sahara så rigtig meget andet. Turen, som foregik i en lille tunesisk turistbus, omfattede 1300 km kørsel med en række attraktioner:

  • El Djem, El Jem, verdens sjettestørste og en af de bedst bevarede gladiatorarenaer
  • Rute 1 mod Libyen, en vejstrækning med sælsomme syn
  • Matmata, et bjerglandskab med huler, der stadig bebos af nogle hundrede berbere
  • Frokost på et berber hotel.
  • Eftermiddag ved poolen på Sahara Douz Hotel
  • Kamelridning i Sahara, start og slut i Douz
  • Aftensmad og overnatning på Sahara Douz Hotel
  • Chott El Jérid, Solopgang ved Saharas største saltsø (afgang 4:00, sol 6:08:54)
  • Jeep safari i ørkenen, start og slut i Degache (Degueche)
  • Star Wars set besøg. De originale kulisser, som desværre er ved at smuldre væk.
  • Frokost på det femstjernede Hotel Jughurta Palace i Gafsa.
  • Kairouan, besøg i den hellige by.

Turen fulgte en standardrute, som de mange nationers rejseselskaber benytter sig af; man ser turistbusserne nærmest køre i karavane til de mest populære attraktioner.

Tunesien_kort_i_kakler
Ruten var også at finde som kakkeldekoration

på et af de velbesøgte stoppesteder.

Vil man køre på egen hånd, kan man få et turistkort for 1 Dinar, svarer til 3 danske kroner. Man skal bare være opmærksom på følgende:

  1. Tuneserne kører med dødsforagt og kører uden at blinke ud foran modkørende, ‘chicken’,
  2. Mange skilte er kun på arabisk og nogle vejskilte er kryptiske (se foto her under),
  3. Der er hyppige politikontroller og stop, hvor det kan være sin sag at tale sig ud sagen, selvom man taler fransk … og arabisk; selv vores tunesiske chauffør måtte debattere en del før viderekørsel.

Tunesien skilt IMG_6615-300x200Hvad betyder mon det skilt?
(set i farten i Degouche)

El Djem

Første stop på turen var gladiatorarenaen i El Jem. Et imponerende bygningsværk med en ubehagelig historie. I modsætning til andre arenaer, fx Colosseum i Rom, er selve arenaen i El Djem bevaret, så fangehullerne nedenunder står som tidligere. Små aflukker, hvor dyr og mennesker blev opbevaret i ugen til kampene i arenaen oven over.

Tunesien_El_Djem_back Tunesien_El_Djem_dungeonsTunesien_El_Djem_arena

Rute A1

Herfra gik turen videre ned ad A1, hovedvejen fra nord til syd mod Libyen. Langs denne vej bliver der solgt billig benzin fra Libyen. Overalt står der dunke med ulovlig smugler-benzin til lavpris, faktisk så billige penge, 1-1½ krone per liter, at det er en aktivitet, der ikke er lige til at stoppe.

Tunesien_olie_salg_paa_vejen
Tunesien_landevej_Algeriet_vejskilt

Langs vejen var der også fristende frugtboder, men guiden advarede; frugterne ved vejen, et affalds- og petroleumsinficeret miljø, kan give alvorlige bivirkninger.

Tunesien_Frugt_boder_vej Tunesien_Groentsager_boder_vej

Langs vejen, hele vejen, alle 1300 km, bar byer og natur præg af en meget uheldig tunesisk vane: Skrald er noget man smider fra sig hvor som helst.

Natur som skraldespand

Der er skrald alle vegne på gader, fortove, cafeer, huse osv. Og en ting er at mange små byer ligner lossepladser. Den afvekslende tunesiske natur er på store områder dækket af menneskers efterladenskaber af enhver art, fra køkkenaffald til storskrald.

Tunesien_affald_og_skrald_ved_vejen

Lige så slemt: Overalt, selv i Sahara, er der iøjefaldende blå plastikposer, hele, halve, kvarte og iturevne stykker: I juni 2014 besluttede renovationsarbejderne sig for at strejke på grund af dårlig løn og da strejke er noget helt nyt i Tunesien var de strejkende uvant ved situationen og for at lægge pres på arbejdsgiverne besluttede de sig for at sætte trumf på ved at sprede blå affaldsposer ud over hele Tunesien.

Respekt for bedre vilkår for renovationsarbejdere. Men da plastikposer tager fra 200-1000 år om at nedbrydes i naturen, var den aktion rimelig kortsigtet og katastrofalt uheldig for både tunesere, turister og Tunesiens flora og fauna.

Matmata

Turen gik forbi bjerglandskabet, ‘månelandskabet’ omkring Matmata, et område med 700 huler, hvoraf en del stadig beboes af berbere. Vi besøgte en berberfamilie i deres store hule eller rettere store gårdhave med seks små huler til køkken, stuer, soveværelse, bad og forrådskammer. Der blev budt på te og forventet en dinar eller to som tak for besøger. En lille pris for at se en meget anderledes villa.

Tunesien_berber_bolig_hule_gaard  Tunesien_berber_bolig_koekken Tunesien_berber_bolig_stue

Dernæst gik turen til en endnu større og mere finpudset hule, et berber hotel med mange små huleværelser og velbesøgt ‘restaurant’ (her under).

Tunesien_berber_hotel Tunesien_berber_hotel_restaurantDouz

Så gik turen videre til hotellet, hvor der skulle overnattes. Efter indkvartering var der tid til en afslappet eftermiddagsdukkert i poolen eller i det store mineralbad på det firestjernede Hotel Sahara Douz i Douz på kanten til Sahara.

Tunesien_Sahara_Douz_hotel_hall Tunesien_Sahara_Douz_hotel_termal_pool

Efter kort tids afslapning var det af sted; et kort stykke fra hotellet var der kameludlejning, og herfra var der en times kamelridt et lille stykke vej ind i Sahara.

Det var alt for kort en tur. Enkelte deltagere blev lidt utilpasse af kamelernes vuggende gang, men personligt synes jeg, at det var en skøn, nærmest meditativ oplevelse.

Kamelerne er smukke og tillidsvækkende og betegnelsen ‘ørkenskibe’ passer lige på en prik pukkel, for det føles som en beroligende tur i en lille båd, der gynger (foto: Udsigt fra toppen af kamelen).

Tunesien_Sahara_oerken_udsigt_fra_kamel

Efter kamelturen var det tid til aftensmad, buffet igen, igen, og derefter overnatning på Sahara Douz Hotel.

Chott El Jérid

Morgenvækning 03:15 og så morgenmad ? hotellet er gearet til gæster der er på fotosafari ? og 04:15 af sted på en cirka to timers køretur til solopgang ved Saharas største saltsø, Chott El Jérid; primo september står solen op 6:08:54. Før og efter:

Om vinteren oversvømmes området. Efter at solen har udtørret vådområderne ligger saltet som et hvidt lag, som skrælles af i løbet af august måned og derfor sælges som vejsalt til blandt andre Danmark.

Tunesien_Saltsoe_hotel_humor_Marina_Aagaard

Ørkenhumor på saltsøen.

Tunesien_Saltsoe_turistattraktion_Marina_Aagaard
Mere humor på saltsøen.

Tunesien_Saltsoe_toiletter_humor_Marina_Aagaard
Hvad du end gør, benyt ikke de lokale vejside toiletter – uanset anprisningerne!

Degueche

Så igen to timers kørsel til byen Degache (Degueche) og derfra på jeep safari ud i ørkenen. Efter en overlagt vild slingrende og sandstormende kørsel – dog ikke noget der kan ryste en vant landzone-firehjulstrækker-bilist – var der stop ved en lille udsigtstop med mulighed for fotografering og selfies.

Tunesien_Degueche_butik_Marina_Aagaard   Tunesien_Degueche_cafe_Marina_Aagaard Tunesien_Degueche_knallerter_vaerksted

Tunesien_jeep_safariTunesien_Sahara_oerken_bjerg

Star Wars filmkulisse

Så videre til Star Wars settet. Et ret interessant syn, når man har set filmen: Der midt i ørkenlandskabet står de originale kulisser (bortset fra dele af byen, der blev ødelagt under en storm) fra science fiction kultfilmen Star Wars af George Lucas (1977).
Star Wars var den første film i serien, men den fjerde episode i sagaen og blev senere omdøbt til Episode Four: A New Hope.

Stedet er meget specielt og scener fra filmen toner frem for ens indre blik … “en fjern, fjern galakse for meget længe siden” var altså lige her?

Det har været en dyr oplevelse at fragte tusindvis af personer og udstyr ud i ørkenen for en kort bemærkning. Nu står stedet tilbage som et midlertidigt monument over et stykke filmhistorie; desværre vurderes det at stedet smuldrer væk i løbet af de næste 10 år.

Tunesien_Star_Wars_set_bygning    Tunesien_Star_Wars_set_forfald Tunesien_Star_Wars_setTunesien_Star_Wars_set_taggingØrkengraffiti (tagging) på rekvisit.

Gafsa

Efter turen tilbage til Degueche og turistbussen går turen videre til Gafsa til en frokost på det femstjernede hotel Jughurta Palace Hotel. Det er et imponerende flot udsmykket hotel trods det at tidens tand og nogle hårde år næsten uden turister har flosset kanterne en anelse hist og pist.

Tunesien_Gafsa_Hotel_Jughurta_Palace_ceiling Tunesien_Gafsa_Hotel_Jughurta_Palace_hall Tunesien_Gafsa_Hotel_Jughurta_Palace_havemur

Kairouan

Efter en relativt lille buffetfrokost går det videre til turens sidste attraktion og to timers kørsel senere når vi målet, som ifølge guiden dog er til at overskue, et kort besøg i Nordafrikas helligste by Kairouan. Eftersom det ikke er muligt for turister, hverken mænd eller kvinder, at besøge byens helt store attraktion, moskéen, bliver alternativet en femten minutters fotosession fra tæppehandleres tag!

Tunesien_taeppehandler_tag_og_kuppelTunesien_taeppehandlerbutik_kuppel

 Tæppehandlerens kuppel set indefra, et imponerende syn.

Tunesien_moske

Det var det; de sidste to timer går ad hovedvejen tilbage mod Hammamet, forbi halvfærdige huse, horrible trafiksituationer – som chaufføren håndterede til topkarakter med smidig og sikker kørsel – og hundredtusindvis af kaktusplanter med kaktusfrugter som frister.

Tunesien_kaktusfrugter

Efter en lang tur tilbage på hotellet og afslapning. Ikke mere buskørsel i den uge.
Anbefaling: Ture ved vandet tidligt om morgenen fremmer restitutionen.

Tunesien_Hammamet_strand_morgen_ridning

Tunesien overrasker og har oplevelser for enhver smag; fest og glade feriedage, natur, masser af kultur og spændende oplevelser som kamelridning og drikning af mandel te eller pinjekerne te.

Tunesien_te_med_pinjekerner  Tunesien_te_med_mandler

Rejsen dertil er overkommelig tidsmæssigt og økonomisk, så Tunesien kan anbefales som rejsemål.

Men husk: Tjek sikkerhedsstatus:

Udenrigsministeriet om Tunesien

Ud over en generel terrortrussel i landet er der, som følge af den uafklarede situation i Mali og militante ekstremistiske gruppers skærpede fokus på Danmark, en generel risiko for, at terrorangreb og bortførelser også kan blive rettet direkte mod danskere i landet. Det gælder specielt i tilfælde, hvor personer umiddelbart kan identificeres som danske, hvorfor man f.eks. i forbindelse med offentlige arrangementer som bl.a. sportsbegivenheder bør forholde sig diskret.

Siden januar 2011 har der været frihed til at demonstrere. Der er jævnligt demonstrationer og disse kan udvikle sig voldeligt. Tunesien gennemgår for øjeblikket en politisk overgangsproces med midlertidig regering og parlament, der giver anledning til politiske spændinger mellem islamister og sekulære grupper (…).

Rejsende bør udvise forsigtighed og undgå demonstrationer og andre steder, hvor større menneskemængder samles, og man bør følge de lokale myndigheders anvisninger.

Sahara Rejse Råd

  • Tøj med til både varmt og køligt vejr (der er koldt om natten)
  • Solhat til beskyttelse af hoved, isse og ansigt
  • Behagelige (allround) sko til vandring i sand, grus, sten, og kamelridning
  • Badetøj (ikke til Sahara, men til evt. hotelpools ved kanten af Sahara …)
  • Praktisk let rygsæk (evt. fx til at beskytte kamera mod sand)
  • Solbriller med til at beskytte øjne mod både sol og sand fx under kamelridning
  • Solcreme med høj faktor
  • Vanddunk (eller drikkeflaske med rigelig vand fx 1-1,5 liter)
  • Køresygetabletter mod kvalme ved lang buskørsel, jeepsafari og kamelridning
  • Toiletsager
  • Pas
  • Penge, medbring kontanter, for mange steder modtages kort ikke
  • Mobil eller smartphone (til opkald, diktat eller notat)
  • Kamera (evt. videokamera, iPad o.l.), der er fantasiske fotomuligheder
Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tunesien rejse: Hammamet, sol, sand og vand