Livet er fedt. Hvor fedt? Find form og fedtprocent.

Fitness ordbog: Hedder det nedkøling eller nedvarmning?

Af Marina Aagaard, MFT

Fitnesssproget gør brug af mange låneord fra USA, hvor først aerobic- og siden fitnessbølgen og mange nye træningsformer er opstået.
Et hyppigt brugt ord, især i forbindelse med puls holdtræning, er nedkøling, men er det nu det helt rigtige ord?

Ordet nedkøling er en næsten direkte oversættelse af det amerikanske ord cool-down. Både ordet cool-down og nedkøling bruges i fitness i daglig tale om nedtrapning af intensiteten efter især kredsløbstræning.

Nedkøling og nedvarmning og restitutionsaktivitet foto: Microsoft clipart CB063502

Et mere udbredt og mere præcist udtryk, fra idrætsregi, er nedvarmning, der refererer til at man gradvist sænker, nedbringer pulsen og kropsvarmen efter træningen. Den form for aktivitet kan også kaldes for restitutionsaktivitet.

“Enhver træning eller konkurrence bør afsluttes med aktiviteter med meget lav intensitet og udspændingsøvelser. Ofte bruges udtrykket “nedvarmning” som betegnelse for disse aktiviteter, men et mere korrekt udtryk er restitutionsaktiviteter, idet aktiviteterne er med til at opretholde muskeltemperaturen. Formålet med restitutionsaktiviteter er at hjælpe idrætsudøveren til at komme sig hurtigere oven på et hårdt træningspas eller en hård konkurrence eller kamp. Dermed vil idrætsudøveren hurtigere blive fysisk frisk til næste træningspas, konkurrence eller kamp.” (Michalsik, Bangsbo, 2002).

En anden årsag til at nedkøling måske ikke er det bedste ord (for nedvarmning) er, at udtrykket faktisk har en anden betydning, nemlig en reel nedkøling, fx med is og iskolde bade, for yderligere at fremme restitutionen.

Referencer

Michalsik, Bangsbo (2002). Aerob og anaerob træning. DIF.
Poulsen, DV (2009). Holdtræning. Didaktiske perspektiver på grundtræning. Gad.
Aagaard, M (2013). Aerobic – funktionel holdtræning i teori og praksis. Aagaard.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Livet er fedt. Hvor fedt? Find form og fedtprocent.