BMI guide: Body Mass Index - kropsmasse og sundhed

Slankekur kan øge dødelighed: Pas på med slankekure!

Af Marina Aagaard, MFT

Det er set og dokumenteret igen og igen. De fleste, der går på slankekur, tager det hele på igen … og mere til. Det er for rigtig mange en skrue uden ende.

Desværre går utallige danskere, også de normalvægtige, på kur igen og igen. Ikke kun i januar men året rundt.
Der er al mulig grund til at fraråde de typiske rabiate slankekure, ikke kun for udseendets skyld, men især for helbredet.

DR TV-avisen (22.10.2013) var en af hovedoverskrifterne: Pas på med slankekure. Indslaget blev indledt med en orientering om, hvad mange allerede aner: At mange danskere, henholdsvis 54 % af mændene og 39 % af kvinderne, vejer alt for meget.

fedme_og_BMI_origin_3829063385Ved overvægt over BMI 35: Sørg for fedttab.
Foto: Tony Alter.

En kvinde i indslaget bladrede en stak ugeblade og motionsmagasiner igennem med masser af overskrifter med ord som ‘Slank’, ‘Flad mave’ og “Tab dig …” og konkluderede, som mange andre, at budskabet er: “Hvis du vil være sund, skal du også være slank”.

Det er til gengæld ikke helt entydigt ifølge professor læge Kim Overvad, ph.d. fra Vidensråd for Forebyggelse. Han refererede i udsendelsen til forskning som viser, at (teksten til indslaget fastslog, at ‘BMI er afgørende’):

Personer med et BMI-tal på mellem 25-30 har en overdødelighed på 15 %, hvis de bevidst prøver på at tabe sig, fx ved en såkaldt slankekur!

“De relativt få studier af tilsigtet vægttab hos overvægtige (gennemsnitligt BMI 25-30) uden andre erkendte helbredsproblemer peger samlet på, at vægttabet følges af en vis overdødelighed.”

I stedet var der – naturligvis og heldigvis – reklame for motion, som er en langt bedre og sundere vej til en slankere og sundere krop.

“Fysisk aktivitet vil kunne modvirke tabet i den fedtfrie masse, og enkelte undersøgelser peger på, at vægttab ledsaget af fysisk aktivitet kan mindske dødeligheden.”

I slutkommentaren bemærkedes det dog, at “blandt andre svært overvægtige, personer med diabetes [type 2] og forhøjet kolesteroltal anbefales stadig at tabe sig”.
Herfra: Ja og det bør ske via sund diæt og motion – ikke bare en ‘slankekur’.

“Enkelte større befolkningsundersøgelser har dog vist et fald i forekomsten af type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og cancer efter tilsigtet vægttab”.

Vægttab (fedttab) kan være nødvendigt, til gengæld er der al mulig grund til at udbrede budskabet om, at slankekure i tide og utide skal undgås (DR Sundhed: Slankekure gør dig tykkere).

En langt bedre mere holdbar vej er en gradvis livsstils- og kostændring efter ‘små skridt’ metoden, hvor man ændrer sine (kost)vaner gradvist over tid. Fordi:

  1. Vaner der er bygget op over lang tid, tager også tid at ændre.
  2. Små nemme ændringer gør det lettere at mønstre viljestyrke og ændre vaner.
  3. Den moderate strategi – uden afsavn – sikrer en bedre livskvalitet og en langt bedre vedholdenhed over tid. Et quick fix virker måske hurtigere, men lige så hurtigt falder man tilbage i de gamle vaner igen.

Rapporten Skal overvægtige voksne tabe sig anbefaler:

“På det foreliggende grundlag er forebyggelse af vægtstigning, både fra normalvægt til overvægt og blandt de overvægtige, afgørende. Der er ikke for nærværende grundlag for at opfordre den overvægtige del af befolkningen uden overvægtsrelaterede erkendte helbredsproblemer til et vægttab i håb om at nedsætte dødelighed.”


18.12.2015
Arbejdsgruppen bag Vidensråd for Forebyggelses rapport ”Skal overvægtige voksne tabe sig?” har gennemgået de nyeste studier om vægttab blandt overvægtige voksne, der er blevet publiceret efter rapportens offentliggørelse i oktober 2013. Det er arbejdsgruppens vurdering, at disse studier ikke ændrer på rapportens oprindelige konklusioner, men nogle nyere studier tilføjer nye nuancer til diskussionen om, hvorvidt vægttab til overvægtige voksne er tilrådeligt.

Blandt de nye studier skal bl.a. fremhæves fund der viser, at:

Når man har fået de sygdomme, der forekommer hyppigere hos overvægtige, er den påståede gevinst ved at være overvægtig tvivlsom, især når der fokuseres på mål for fedtfordeling på kroppen.

Den forventede gavnlige virkning af forsøg på livsstilsomlægning kunne desværre ikke påvises i to meget store, grundige og langvarige studier i USA og i Danmark.
Der er brug for at forbedre identifikationen af de personer, der kunne have gavn af livsstilsomlægning og at en sådan omlægning må udføres bedre end i de hidtidige studier.

God fysisk form er afgørende for dødeligheden uanset overvægt, således at de overvægtige, som er i god form har samme dødelighed som normalvægtige i god form.

Gennemgangen af de nye studier flytter således ikke i væsentlig grad på rapportens oprindelige konklusioner.


Reference

Sørensen TIA, Sandbæk A, Pedersen BK, Overvad K. Skal overvægtige voksne tabe sig? www.vidensraad.dk . 2013.

Foto: Tobyotter via photopin cc

Følg min Blog HER og Instagram HER

8 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BMI guide: Body Mass Index - kropsmasse og sundhed