117 Gode grunde til at dyrke fitness

Valg af træningsudstyr: Det optimale træningsredskab?

Af Marina Aagaard, MFT

Træning byder hele tiden på nye oplevelser via et utal af spændende redskaber (og træningsformer). Som leder, træner og lektor har jeg gennem årene brugt alle mulige former for træningsudstyr og småredskaber. Det har gjort træningen motiverende og virksom, for de trænende såvel som mig selv.

Er der et enkelt optimalt træningsredskab?

Nej.

Der er redskaber til forskellige formål, sundhed, motion, idræt og sport, med hver sin kvalitet; variabel modstand, konstant modstand, lav belastning, høj belastning, lav sværhedsgrad, høj sværhedsgrad, til svingtræning, prestræning, træktræning, tempotræning, tung træning og så videre.
I motion er individuelle præferencer afgørende. I sport, især i sæsonen, bør der kun anvendes specifikke, tidseffektive redskaber til den givne målsætning.

Er der redskaber, der er bedre end andre?

Ja.

Der er redskaber, hvor den samlede pakke – pris, anvendelighed og holdbarhed – er noget nær optimal, fx justerbare håndvægte og stepbænke samt sjippetove.

Andre redskaber er sjove og giver momentan variation, men med en pris, der er for høj i forhold til anvendelsesmuligheder eller meget kort holdbarhed; lange flade træningsbånd er fx fantastiske at træne med, men sårbare med krav om omhu.

traeningsredskab_traeningsudstyr

Er der krav eller forbehold ved valg af udstyr?

Ja og nej.

Udstyret skal virke effektivt, så spildtid undgås, og passe til formål og behov (målgruppe).
Er det på plads, er der næsten ubegrænsede muligheder: Ud over de almindelige fitness redskaber og vægte kan man med fordel anvende udstyr fra gymnastik, sport, leg og genoptræning: Sandsække, køller, kettlebells, bolde, kegler, luftpuder og andre balanceredskaber, tove, slynger, hulahop ringe, bokseudstyr, skumruller, måtter og tæppestumper, håndtræningsredskaber osv.

Er der redskaber, som ikke er værd at købe?

Ja.

Man skal tænke sig om. Alligevel, selvom TV-shoppen er fuld af ringe udstyr såsom diverse mavetræningsmaskiner, hvor prisen langt fra står i forhold til anvendelighed og resultater, har mange specielle småredskaber en funktion, selvom den kan være svær at få øje på.

Et eksempel er Zumba Toning sticks til ZumbaFitness ‘muskeltræning’; de vejer omkring ½-1 kg og træner derfor ikke musklerne … til gengæld kan de skabe kropsbevidsthed, træne rytme (de rasler) og motivere Zumba trænende, hvilket er af betydning i sundhed og motion.

Selv har jeg en del redskaber, som kun kan anvendes til ganske få øvelser, og som jeg sjældent benytter i daglig træning. Redskaber, som jeg ikke ville investere i til klassesæt (holdtræning), men til gengæld med stor succes inddrager i cirkeltræning med allround træning med et mix af specialredskaber – for både motionister og idrætsudøvere; variation giver stimulation; læs motivation og træningseffekt.

Er der noget, man bør vide, før køb af redskab?

Ja.

De fleste redskaber findes i flere udgaver fra diverse producenter, så man skal orientere sig om kvaliteten, inden man køber.

Tjek fx sammenligninger i magasiner og på nettet og spørg andre ledere eller trænende om deres erfaringer for at undgå køb af en dårlig udgave af et ellers godt redskab, fx findes der store træningsbolde og slideboards (glidebrædder), der er så dårlige, at de nærmest er uanvendelige.
Pris og kvalitet hænger ofte sammen, men ikke altid.

I min generelle søgen efter alsidige oplevelser, inden for kost, træning, fitness, wellness, rejser, kultur og natur, afprøver og træner jeg selv med mange forskellige redskaber og metoder, både som tester for magasiner og medier og her på fitness bloggen for sjov og for bedre træningsresultater. Hvad gør du?

Udstyrsleverandører:

Danske forhandlere af små-udstyr for private (og centre) er blandt andre
– alfabetisk uden anbefaling/anprisning/rangering:

A-puls.dk

Activeaid.dk (diverse småudstyr, elastikker, powerbands og TRX)

Aktivsport.dk

Billig-fitness.dk

Bodylab.dk (mest proteinpulver/kosttilskud, samt handsker og okklusionsstropper)

Bodyman.dk (proteinpulver/kosttilskud samt diverse udstyr og fødevarer)

Bodystore.dk (mest proteinpulver/kosttilskud samt udstyr/tilbehør til bl.a. MMA)

Fitnessbutikken.dk

Fitnessgrossisten.dk

Fitnessgruppen.dk

Myprotein.com (mest protein/kosttilskud og noget udstyr)

Nettofitness.dk

Sportamore (rulleskøjter, rygsække o.a. – mest tøj)

Sportsmaster

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Synes du indlæg er brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

117 Gode grunde til at dyrke fitness