Farlig fitness? De 5 farligste fitnessmaskiner

Farlig eller fornuftig fitness? Smith Maskinen

Er det en maskine? Er det en fri vægt? Nej, det er et Smith Stativ … også kaldet Smith Maskinen. 

Stativet fungerer som styremekanisme for en vægtstang, der glider i en lineær bane. Stangen monteres med vægte som i frivægtstræning. Vægtstangen er monteret med modhager, så hvis vægten bliver for tung, kan stangen drejes, bremses og låses fast på en pløk (pin).

Smith-Stativ_smithmaskine_fitnessSmith Maskinen

Smith Maskinen er en populær anordning inden for bodybuilding og fitness. Det skyldes, at den ofte – men ikke altid – tillader tungere løft, især når man træner alene uden en hjælper, spotter.

Smith Maskinen benyttes typisk til disse øvelser:

  • Squat
  • Stationær lunge
  • Glute bridge
  • Lægpres (hælløft), calf raise
  • Shrugs (nakkehiv)
  • Skulderpres
  • Bænkpres
  • Skråpres

Stangen kan også med fordel bruges inverted body(weight) rows, hvor fødderne hviler på gulv eller en bænk.

For:

Muliggør at man med en større følelse af sikkerhed kan løfte tungere vægt, når man træner alene; man kan undgå at tabe stangen ved at dreje den, så stativet ‘griber’ den.

I bodybuilding fora nævnes det som en fordel, at man ikke skal bruge kræfter på at stabilisere og styre stangen og derved kan træne mere isoleret og tungere.

Mulighed for specialøvelser og gradueret inverted pull-up (body row) træning.

Stangen kan låses i forskellige højder, hvilket er en fordel til armstrækninger, (inverted) pull-ups o.l.

Sikkerhed: Fordelen ved stang i skinner er bl.a., at man kan undgå en potentiel akut skade ved tab af vægte, så (fri) stang tipper.

Imod:

Selvom Smith Maskine træning styrker, er der begrænset overførsel til hverdagsfunktion og idrætspræstation.

Og en overvejelse: Kan regelmæssig træning i et ‘begrænset’, maskinstyret, bevægeudslag potentielt påvirke/forringe præstationsevnen i frie øvelser?

Tanker om Smith-træning:

1. Stangen følger ikke den naturlige let kurvede bevægelse i frie løft

Kroppen tvinges i nogle tilfælde ind i en ‘unaturlig’ bane; adskiller sig fra fritstående stilling.

2. Armene er i overkropsøvelserne låst fast i en stilling i en lineær bane 

Den låste stilling kan medføre irritation i håndled, albuer og skuldre.

Modargument: Der er masser af træning, der er unaturlig, men som alligevel kan give mening i en træningsprogression og opbygning af styrke.

3. De stabiliserende muskler, balancen og motorikken trænes stort set ikke 

Træningen styrker, men har begrænset motorisk overførselsværdi til hverdag eller idræt.

4. Uhensigtsmæssig træning 

Stativet muliggør ‘mærkelig træning’: Mange trænende bruger Smith Maskinen i kropsligt meget ‘specielle’ stillinger, flere af dem belastende for knæ og ryg. Smith-maskine træning kan være o.k., men der er en del praktiske eksempler på det modsatte.

Modargument: Når man er vant til at træne, er det en fordel at ramme musklerne i mange forskellige vinkler for fortsat at stimulere til muskelvækst – og bevare motivationen.

5. Begrænset træning inden for tidsramme

Musklerne reagerer ikke (kun) på kilo, men på den belastning de reelt udsættes for fx bevægeudslag og antal aktive muskler. Derfor vil frivægtstræning typisk resultere i en bedre træningseffekt. På dage, hvor man fx ønsker at forbedre eller teste maksimal løfteevne (i hverdag eller sport), bør man gøre det med frie vægte og to instruktører eller kammerater som spottere.

 

Smith Maskinen er et anvendeligt redskab, men bør ikke være eneste mulighed eller valg.

 

Ønsker man hjælp under frivægtstræning på egen hånd, fås/findes der såkaldte Power Racks med sikkerhedsanordninger, der tillader fri, tung og sikker træning.

Følg min Blog HER og Instagram HER

6 kommentarer

  • Hej Marina.
    Jeg står med det problem, at jeg er ufatteligt stiv i mine ankler, så jeg kan på ingen måde udføre en fri squat. Jeg arbejder dog på det med skiver under fødderne og ingen vægt overhovedet. Men nu er det jo sådan, at jeg også en gang imellem gerne vil træne med tungere vægt. Her kommer smith stativet ind. Jeg synes det fungerer fint for mig, da jeg ikke har andre muligheder for at udføre en squat med vægt uden støtten. Er det helt galt at bruge den som nødløsning? eller vil du mene at jeg sagtens kan bruge den indtil jeg, forhåbentlig, kan mestre den frie squat?

    Virkelig lækker blog du har dig! 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Dina,
      Mange tak for dit positive input. Send gerne link til din blog 😉 …
      Det er en god pointe. Vi er alle sammen skabt forskelligt og kan derfor ikke altid udføre helt de samme bevægelser. Nogle ting kan man træne sig op til, men hvis knogler og led ikke tillader bevægelsen, så må man respektere det og finde andre løsninger. Skiver under fødder kan være fint, men hvis muligt gør fx gradvist (evt. over lang tid) skiver og underlag lavere, så du kommer ‘i gulvet’, som er det naturlige miljø.
      Er det muskelstramhed (og vaner), så kan der ofte gøres noget. Det kan anbefales at køre squat med forskellige benstillinger, smal, moderat, bred og forskudt, for at prøve sig frem (og for variation). Frie squat for at øge bevægeudslaget er en fin ide. Prøv også – når du kører frit – med arme/vægt i forskellige stillinger: Frem, op, ud, bagud etc.
      Nej, det er ikke galt at bruge Smith-stativet som hjælp, så længe man er opmærksom på at stativ hjælper meget, hvilket kan være o.k. bodybuilding-mæssigt, men uhensigtsmæssigt ved optræning til sport, hverdag o.l. Du kombinerer jo med frie vægte, så det lyder rigtigt godt.
      Rigtig god træning 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • john Kristensen

    Hej Marina

    At betegne fx squat i et Smith stativ som skadeligt eller farligt er ude af proportion. Jeg har gennem 30 års træning set god powereffekt ved træning i Smithstativ og ikke for nuværende set uheldige episoder…
    Derimod har jeg set unge drenge i særdeles uheldige positioner når de forsøger sig frivægts-squat…
    For begge genrer gælder det naturligvis, at grundig instruktion er vejen frem, men at konkludere at øvelser i Smith-stativ er farlige er voldsomt overdrevet. En uheldig frivægts-squat er på alle måder langt mere farlig…
    Vh John

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej John,
      Mange tak for dit input. Jeg har selv gennem 30 år set, at man kan blive stærkere af Smith-stativ træning, en enkelt side af sagen, og at der sjældent (aldrig?) ses uheld er netop Smith-stativets force.
      Det, der er typisk i styrketræning er overbelastningsskader og forringede bevægelser; det ses kun over tid og kan være mere kritisk end akutte skader.
      Her er definition på ‘farlig’, så meningen bliver klar:
      https://marinaaagaardblog.com/2013/02/20/farlig-fitness-farlig-eller-sund-traening/
      Vil du vide mere, er der flere artikler om teknik ift. frie vægte og maskiner …
      MVH
      Marina

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Super indlæg:) Jeg har aldrig forstået hvorfor denne maskine er brugt så meget. Man står i en unaturlig holdning i sin squat og jeg er 100 % sikker på at folk glemmer at aktivere deres core for stabilitet, balance og styrke og er afgørende når man begynder at løfte tungere. Squat og Lunges uden Smith maskinen er vejen frem!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Farlig fitness? De 5 farligste fitnessmaskiner