Tyg, tyg! Energi til Liv og Lyst

Føl, Føl! Forkæl din Følesans

Af Marina Aagaard, MFT

Føl, føl … følesansen er en virkelig vigtig sans …
Føl mere efter og føl dig mere i live, mere sund og mærk at du præsterer bedre
.

Wellnessmassage

Top Tip

NU: Giv dig selv et klap på ryggen. Gør det til en sport. 
Klap så hele din krop, fra tå til top, kun blidt, nej ikke hårdt.
Massér og træk i øreflipper, så træthed slipper, viger bort.

Mere tanke for at røre, at føle, at sanse er det nye sort!

Følesansen kontrolleres af et netværk af nerver og receptorer, de somatosensoriske sanser, der mærker varme, kulde, struktur (ru eller glat), berøring og tryk med mere:

Mekanoreceptorer; berøring, tryk, vibration og tekstur.
Proprioceptorer; kropsstillinger (mærker forandringer i muskelspænding og -længde).
Termoreceptorer; varme og kulde.
Nociceptorer; smerte.

Forkæl din krop, dine muskler, din hud og din følesans med varme*, vand (varmt og koldt), bløde materialer, berøring og massage (og selv-massage fx med massagebolde og skumruller) med henblik på fysisk, mentalt, emotionelt og socialt velvære; det kan forbedre restitution, reducere stress og øge dit almene velvære.

* Varme får dig generelt til at føle dig tryg, sikker og positiv; et forsøg af Bargh og Williams ‘Experiencing physical warmth promotes interpersonal warmth’ [at føle fysisk varme promoverer varme mellem personer] viste, at forsøgspersonerne bedømte andre til at være mere gavmilde og omsorgsfulde, efter at de havde holdt en kop varm kaffe end efter de havde holdt en kop kold (is) kaffe”.
Fra deres resumé: 

“Warmth” is the most powerful personality trait in social judgment, and attachment theorists have stressed the importance of warm physical contact with caregivers during infancy for healthy relationships in adulthood.

Forbløffende fakta
Følesansen påvirker ikke kun hvordan du har det fysisk og mentalt, men også hvordan du opfatter verden omkring dig.

Forskeren John A. Bargh, PhD, konstaterer, at fysiske oplevelser “ikke blot skaber fundamentet for vores tanker og opfattelser, men påvirker vores adfærd overfor andre, af og til alene, fordi vi sidder i en hård i stedet for i en blød stol.”

Christian C. Nocera, fra samme forskergruppe, udtaler, at berøring og “hilsner, som involverer berøring, såsom håndtryk og kindkys, kan have afgørende indflydelse på vores sociale interaktioner uden at vi er bevidste om det.”
(fra Sense of Touch Affects Our World View, Bill Hendrick, WebMD Health News).

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tyg, tyg! Energi til Liv og Lyst